Najviše nade polagali u Tekken7 igrača

Predstavnik hrvatskog Saveza elektronskih sportova Luka Kulušić nezadovoljan plasmanom koji su ostvarili takmičari iz njegove zemlje

3292 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SESCG
Foto: SESCG

Hrvatski e-sportisti na Svjetskom prvenstvu u Jašiju učestvovali su u pojedinačnim igricama, e-Footballu i Tekkenu 7, no ni jedan ni drugi takmičar nijesu uspjeli da prođu grupnu fazu takmičenja.

E-fudbaler Borna Antić Vesel grupnu fazu takmičenja završio je na petom mjestu u grupi I, dok je Tekken 7 igrač Stjepan Matić bio predzadnji u grupi L.

“Rezultati koje je Hrvatska postigla u Jašiju su ispod svih naših očekivanja. Prije puta u Rumuniju razgovarali smo da bi oba igrača trebalo da prođu minimalno grupnu fazu takmičenja, a najviše nade polagali smo u našeg Tekken7 igrača koji je bio u Top5 favorita za osvajanje ovog naslova”, ističe ispred hrvatskog saveza elektronskih sportova Luka Kulušić.

Nekad su Evropljani bili među najboljima kad je e-footbali naslov u pitanju, međutim, danas imamo dobre igrače na svim kontinentima, te polako se približava popularnosti FIFA.

Luka Kulušić
Luka Kulušićfoto: Marija Vasić

“E-Football je digao popularnost u svim djelovima svijeta, a izgubio je popularnost na Balkanu. Nadamo se velikim promjenama Konamija za e-Football 2024 updat, čime bi igrače vratio ovom naslovu”, smatra Kulušić.

Ono što je interesantno da je i Hrvatska poput Crne Gore imala e-sportiste u pojedinačnim takmičenjima, dok su Srbija i Sjeverna Makedonija imale ekipe i u ekipnim sportovima, tačnije u naslovu CS:GO. O tome kakvi su u ekipnim e-sportovima i jesu li uopšte prijavili ekipe i takmičili se na kvalifikacionim turnirima, Kulušić otkriva:

“Hrvatska je ove godine imala rekordni broj naslova što se kvalifikacija tiče: Tekken7, eFootball2023, CS:GO, PubG Mobile i Dota2. PubG je bio najbliže plasmanu na takmičenju u Rumuniji, na evropskim kvalifikacijama bili su jedno mjesto ispod posljednjeg mjesta do plasmana”, ispričao je sagovornik Vijesti.

Ovih dana delegati iz brojnih zemalja učesnica svakodnevno sastanče kako bi unaprijedili e-sport i pokušali da riješe probleme sa kojima se isti susrijeće. IESF se trudi da zainteresovanima obezbijedi i brojna predavanja na kojima se može naučiti kako predstaviti prednosti e-sporta, pa će mnogi upravo ono što su naučili pokušati da iskoriste i unaprijede ovu granu sporta u svojoj zemlji.

“Ovakvi sastanci su od velike važnosti jer širimo vidike, iskusni ljudi dijele svoja znanja i pomažu nam u kreiranju i ostvarivanju planova u svojim državama. Većina stvari je izvodiva u našim državama, ali za to je potrebna velika predanosti, rad, kao i sreća”, zaključuje Kulušić.

Bonus video: