Esport je najtraženija disciplina na Azijskim igrama

Biće ovo značajan korak prema olimpijskom priznanju

9177 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Esport će službeno debitovati kao disciplina na azijskim igrama, što je potez pozdravljen od strane igrača i stručnjaka kao značajan korak prema olimpijskom priznanju.

Dok je 2018. bio demo sport, ovogodišnje igre u Hangzhou dodijeliće zlatne medalje u sedam različitih igara, uključujući popularne naslove poput PUBG Mobile, Dota 2 i League of Legends.

Takmičenje će se održati u futurističkom China Hangzhou Esport Centru, od 24. septembra do 2. oktobra. Očekuje se da će ovaj dio takmičenja postati jedan od najpopularnijih, ali i događaj s najvišim cijenama ulaznica, prema izvještaju kineskih državnih medija.

Prema službenim podacima Azijskih igara u Hangzhouu, broj prijava za ulaznice za e-sport premašio je pet miliona. Međutim, svaka lokacija događaja može primiti maksimalno samo 4.000 gledalaca, što dovodi do izuzetno niskih izgleda za osiguravanje ulaznice, stvarajući izazov za kupoviu ulaznica koji čak može konkurisati i Olimpijadi.

Xia Hong, izvršni direktor kompanije Perfect World, smatra da je ulazak e-sporta na Azijske Igre prekretnica koja će pomoći u daljnjem integriranju e-sporta u velika sportska takmičenja, te provećanju njegove popularizacije i standardizacije.

Profesor Kang sa Shingu koledža, pionir u korejskom profesionalnom gejmingu, izrazio je kako ovaj događaj označava promjenu percepcije prema e-sportu kao legitimnom sportu. Istakao je ogroman trud uložen od strane igrača i osoblja, tvrdeći da je industrija na korak do potpunog priznanja.

Nakon što je prva Olimpijska sedmica e-sporta održana u junu u Singapuru, te je uspostavljen novi odbora za e-sport od strane Međunarodnog olimpijskog odbora ovog mjeseca, ova disciplina bi mogao kročiti na još veću međunarodnu scenu.

Bonus video: