Makron: Esports industrija je jako važna za Francusku

Makron je prvobitno osudio video igre i okrivio ih za promociju nasilja kod mladih

2569 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tokom konferencije za štampu 30. juna, predsjednik Francuske Emanuel Makron je okrivio socijalne mreže za velike demonstracije u zemlji, ali je istakao i da video igre loše utiču na mlade, to jest da promovišu nasilje i vandalizam. Ova konferencija je održana u periodu protesta zbog ubistva 17-godišnjeg Nahela Merzuka.

Makronove izjave su naljutile gejming zajednicu. Tekken reditelj Kastuhiro Harada je uputio oštre kritike francuskom predsjedniku zbog njegovog negativnog stava, rekavši:

”Prebacivanje krivice je odličan način da se otarasite tereta odgovornosti”.

Međutim, Makron je ovog vikenda putem twitter objave povukao svoj prvobitni stav, uputivši samo riječi hvale gejming i e-sports industriji.

”Industrija video igra je jako važna za Francusku. Uvijek sam vjerovao da su video-igre odlična prilika za mlade, nove poslove i stabilnu ekonomiju. Krajem juna sam bio jako zabrinut jer su delikventi koristili video-igre i socijalne mreže kako bi glorifikovali i umanjili uticaj nasilja na ulicama. Osuđujem nasilje, ne video-igre”, rekao je predsednik Francuske.

Makron je takođe istakao da je e-sports definitivno ravan tradicionalnom sportu, sa stabilnim kompetitivnim ekosistemom, pravim profesionalcima i velelepnim internacionalnim turnirima.

”Sa zadovoljstvom podržavam esports industriju”, dodao je.

U maju 2023. godine, u Parizu se održao posljednji CS:GO Major, koji je Makron lično najavio na socijalnim mrežama.

Izvor: RUR

Bonus video: