The Elder Scrolls 6 samo za Xbox i PC

Microsoft u dokumentima otkrio da ekskluzivnost video-igre ne pokriva i PS5

2000 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Status ekskluzivnosti igre The Elder Scrolls 6 bilo je jedno od gorućih pitanja nakon što je Microsoft za 7,5 milijardi dolara kupio Bethesdu 2021. godine. Šef Xboxa, Fil Spenser izbjegavao je pitanje, nedavno insistirajući da odluka još nije donijeta. Ali sada, prema jednom od Microsoftovih dokumenata, debata je završena: The Elder Scrolls 6 neće biti dostupan na PlayStation 5 konzoli.

Novinar Axiosa Stiven Totilo tvitovao je novoobjavljeni dokument uzet iz suđenja Federalne trgovinske komisije (FTC) protiv Microsofta zbog kupovine Activision Blizzarda, a uključuje listu najavljenih Bethesda igara zajedno sa njihovom platformom i vremenom izlaska.

Posebno je zanimljiv dio o The Elder Scrolls 6 koji, prema dokumentu, neće biti lansiran na PS5, već samo na Xbox i PC. Datum izlaska je naveden kao TBC (To Be Confirmed), ali se očekuje da igra izađe 2026. godine ili kasnije. Microsoft još nije formalno najavio platforme ili vrijeme izlaska za The Elder Scrolls 6. IGN je zatražio komentar od Microsofta.

Izjava Microsofta o ekskluzivnosti pomenuta u dokumentu je citat iz Spencerovog intervjua sa GQ-om iz 2021. godine:

“Da bismo bili na Xboxu, želim da budemo u mogućnosti da ponudimo potpun paket onoga što imamo. I to bi bilo tačno kada razmišljam o Elder Scrolls 6”.

Možda i nije iznenađujuće vidjeti da The Elder Scrolls 6 neće biti na PS5, s obzirom na to da su nedavne Bethesda igre uradile isto. Redfall od Arkanea i Starfield od Bethesda Game Studiosa su lansirani samo na Xbox i PC. Očekuje se da će i predstojeća igra Indiana Jones od MachineGamesa biti ekskluziva za Xbox i PC.

S obzirom na pomenuti vremenski prozor, moguće je da će The Elder Scrolls 6 preskočiti i ovu generaciju konzola. Xbox Series X/S će do kraja 2026. godine oba imati šest godina, a sljedeća generacija Microsoftove konzole će najvjerovatnije doživjeti lansiranje 2028. godine.

Nevjerovatno je da je The Elder Scrolls 6 najavljen prije pet godina na E3 2018. Dok je govorio novinarima o Starfieldu ranije u avgustu, direktor Bethesde Tod Havard je rekao da, gledajući unazad, vjerovatno ne bi na isti način otkrio The Elder Scrolls 6.

“Vjerovatno bih ga najavio opuštenije,” rekao je Havard.

Prošlog mjeseca, šef izdavaštva u Bethesdi, Pit Hines, potvrdio je da je The Elder Scrolls 6 u “ranom razvoju”, i upozorio fanove da ne očekuju da će o igri čuti nešto više uskoro.

Bonus video: