Teško će im protivnici parirati

E-fudbaleri Budućnosti spremni da jurišaju na nove titule, već u prvom meču opravdali ulogu favorita

5819 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Bajović
Foto: Boris Bajović

Nakon što su prošle godine osvojili dvije titule - Ligu šampiona i Ligu divizije u simulaciji fudbala PES, e-fudbaleri Budućnosti vraćaju se na virtuelni teren.

Naime, od ponedjeljka je u organizaciji Beo asocijacije i Arena eSport televizije startovala regionalna liga u modu 3 na 3, a od EFD Budućnost se mnogo očekuje. Već u prvoj utakmici protiv tuzlanske Slobode opravdali su ulogu favorita, te su utakmicu završili rezultatom 3:0.

No, regionalno takmičenje nije jedino gdje će se šestorica momaka u dresu plavo-bijelih boriti, već od naredne sedmice kreće i HFP Liga takođe u modu 3 na 3.

Kapiten plavo-bijelih, crnogorski reprezentativac Bojan Tatar imao je težak zadatak- da okupi ekipu sa kojom će jurišati na ove titule, te će tako tokom ove sezone za ekipu Budućnosti igrati još i Boris Bajović, Drago Mandić, Ivan Ražnatović, Marko Unkašević i Marko Vuletić.

Navikli smo da većinu ovih e-fudbalera gledamo u modu 11v11, a koliko im je neobično da igraju 3v3 Tatar kaže:

“Meni ovaj mod svakako nije nepoznanica. Dok je PES bio aktivan, igrao sam možda i najviše ovaj mode 3v3 i uvijek me je privlačio. Svakako sada se adaptiramo jedni na druge i očekujem da budemo sve bolji i bolji”, ne krije svoja očekivanja kapiten.

Tatar je od završetka prethodne sezone u modu 11v11 često naglašavao da kompletna ekipa iz Budućnosti 11v11 čeka da izađe pomenuti mod i da se ista neće promijeniti. No, za ova takmičenja morao je da selektuje ekipu na svega šest igrača.

Bojan Tatar
Bojan Tatarfoto: Boris Bajović

“To selektovanje igrača je uvijek najteži dio posla. S obzirom na to da učestvujemo u dvije lige uporedo, rukovodio sam se tim da stavim najpožrtvovanije momke u sastav. Pored Draga Mandića koji mi je br 1 saigrač u ovome modu, jer smo i odigrali najviše mečeva zajedno, gledao sam da odaberem nekog ko je prije svega iz Crne Gore, dobar je saigrač i dobar za atmosferu u timu. Neki su odbili, jer ne vole ovaj mod, neki su prerano dogovorili sa drugim timovima saradnju, tako da mi se i tu olakšala selekcija igrača definitivno”, otkriva Tatar čime se vodio dok je birao ekipu.

Adria liga je tek počela, jedan meč je iza njih, a u startu Budućnost važi za glavnom favorita, a o tome nameće li im ta uloga dodatni pritisak, Tatar tvrdi:

“Mi gdje god se pojavimo u ovim multy modovima važimo za favorite i što se tiče pritiska naučili smo da se nosimo sa tim. Psihički smo stabilni, svjesni svojih kvaliteta i idemo meč po meč. Tvrdim da nema organizaciono bolje ekipe od nas i samim tim je i uspjeh zagarantovan”.

Za razliku od moda 11v11 gdje svako upravlja svojim igračem, u modu 3v3 upravljanje timom je znatno otežano, pa su i uloge podijeljene.

“Malo je nezgodan ovaj mod, zato što čovjek mora ultra brzo da donosi odluke, da prati igrače po terenu i ostale stvari. Svakako kao kapiten postavljam ekipu pred meč, ukazujem na slabosti protivnika i to pokušavamo da iskoristimo iz meča u meč”, otkriva Tatar taktiku.

Prvu utakmicu pored Tuzlana igrali su još Bajović i Mandić, no to ne znači da je ovo prva postava e-Budućnosti.

“Od ponedjeljka do ponedjeljka igramo prijateljske utakmice i za vikend se donosi odluka koja trojka će biti startna za idući meč. Svi dobijaju podjednaku šansu i ko je iskoristi na najbolji način, eto mjesta za njega u timu” tvrdi Tatar, te otkriva šta ih očekuje već narednog ponedjeljka i jesu li napravili strategiju:

“U ponedeljak nas čeka izuzetno neugodna ekipa Maribora. Poznajem sve momke koji igraju za Maribor, dobro su otvorili prvenstvo, kao i mi i to im je vjerovatno dalo vjetar u leđa za meč protiv nas. Strategiju ćemo sastaviti narednih dana i nadam se da rezultat neće izostati”.

Jedan od najboljih igrača simulacije fudbala Boris Bajović otvorio je sezonu golova u ekipi plavo-bijelih. Bajović je i u modu 11v11 bio jedan od najboljih strijelaca. No, igrica se promijenila od tada, a koliko je bilo teško ući u formu, Bajović žake:

Boris Bajović
Boris Bajovićfoto: Boris Bajović

“Nije teško biti ponajbolji strijelac kada u timu imam ovakvu grupu momaka. Pored toga što smo odavno postali prijatelji - radi se o sjajnim igračima kojima bi na poznavanju fudbalske strategije pozavidjeli mnogi profesionalni fudbaleri. Uostalom, ključ uspjeha našeg tima je upravo u tome - momci koji poznaju i igricu, ali i fudbal kao igru. Što se moje forme tiče - naravno da sam svih ovih mjeseci igrao 1v1 i na taj način u potpunosti ‘ušao’ u e-Football, pa mi nije bio problem ni da se adaptiram na ovaj 3v3 mod koji je trenutno u fokusu. Ali sigurno je da sa nestrpljenjem svi očekujemo 11na11, gdje smo broj 1 u Evropi”, naglasio je Bajović, koji ne krije da je od prelaska PES-a u e-Football mnogo manje dobrih igrača.

“Možda ih je manje u Crnoj Gori, ali u regionu i Evropi sigurno nije. Svi najbolji igrači PES-a aktivni su od samog prelaska na e-Football, a od tada je prošlo dosta vremena, tako da su stvari ne promijenjene po tom pitanju. Rekao bih da je razlika u tome što najbolji igrači sada češće mogu da naiđu na ‘minu’ i da češće izgube od lošijeg igrača, iz razloga što je e-Football malo manje simulacija, a malo više arkada (u odnosu na PES). Ali činjenica je da i dalje isti igrači ‘kolo vode’, kako kod nas, tako i u regionu i Evropi”, tvrdi Bajović.

Još jedan igrač iz prve postave na prvom meču bio je i Drago Mandić kojeg smo od moda 11v11 rijetko gledali po turnirima 1v1.

“Iskreno, nisam imao pozitivno mišljenje o početnoj verziji e-Footballa, ali vremenom je igrica napredovala uz nekoliko nadogradnji koje su izašle”, iskren je Mandić.

Osvrnuo se i na prvu utakmicu sa ekipom iz Tuzle gdje su pokazali dominaciju, te otkrio od kojih timova u daljem takmičenju najviše očekuje:

“Definitivno su Crvena Zvezda i Partizan rame uz rame sa nama. Ima dosta neugodnih timova, ali ova dva tima bih istakao”.

Drago Mandić
Drago Mandićfoto: Boris Bajović

Kao što je već Bojan ranije pomenuo, on i Madnić već godinama igraju zajedno u multi modovima. Nakon dugogodišnjeg iskustva ne krije da je danas lakše shvatiti šta kapiten želi da Mandić pokrije u kojem trenutku.

“Poslije toliko mečeva odigranih zajedno, poznajemo se dovoljno da znamo šta jedan od drugog možemo očekivati”, tvrdi Mandić.

Za razliku od ostatka ekipe, e-fudbaleru Marko Unkaševiću ovo će biti prva sezona u ekipi Budućnosti.

“Nažalost, nisam bio dio te zlatne generacije. U tom periodu sam bio van gejming svijeta nekoliko godina. I ako sam preko 20 godina u ovoj simulaciju, tek sada sam se aktivno priključio ovim momcima i naravno da ću se radovati nastupu u dresu Budućnost, ako do toga dođe i modu 11na11. Opet je to aktuelni osvajač Lige Šampiona i Lige divizije, finalisti su Kupa, i u pitanju je klub sa ogromnom reputaciom u coop modu. Moram priznati da mi i imponuje ta činjenice da su momci prepoznali moj kvalitet i da sam sada tu u modu 3v3. Upravo pomenuti mod 3v3, je nešto u što mogu reći da sam se zaljubio na prvu loptu i nešto čemu ću se posvetiti u budućnosti”, obećava Unkašević koji priznaje da je trenutno u procesu adaptacije.

Marko Unkašević
Marko Unkaševićfoto: Boris Bajović

“Velika je razlika između coop i single moda, ali koliko vidim nakon nekoliko pripremnih utakmica taj progres adaptacije ide i brže nego što smo mislili, i momci su zadovoljni. Naravno, postoji tu još prostora za korekcije koje ću kroz rad sa njima uspjeti da odradim. Svakako, to su momci sa velikim iskustvom u ovom modu i meni kao nekom ko je tek počeo to da igra dosta znače njihovi savjeti”, dodaje Unkašević.

Iako nije igrao prvu utakmicu protiv Tuzle, pratio je kako se na virtuelnom terenu snalaze njegovi saigrači.

“Momci su odradili fantastičan posao i na fenomenalan način otvorili sezonu. Ovo je bio derbi prvog kola protiv veoma jakog protivnika, ali momci su odigrali veoma čvrsto, organizovano i to je rezultiralo čistom pobjedom od 3:0. Tri postignuta pogotka bez primljenog je dokaz koliko su momci odradili ovaj meč bez greške. Naravno da smo na kraju unutar svoje grupe prokomentarisali neke sitnice koje treba korigovati, ali ovo je tek početak, duga je sezona i ne smije doći do opuštanja. Ipak je ovo samo jedan meč, ima još dosta da se igra i ne treba biti previše euforičan. Uloga jednog od favorita umije nekad i da bude kamen oko vrata, ali nije nešto sa čim ne znamo da se nosimo. Sada polako kreću pripreme za sledećeg protivnika i nadamo se nova tri boda”, ne krije svoja očekivanja Unkašević.

Njegov kolega Ivan Ražnatović koji takođe nije igrao prvi meč, smatra da će za svakoga na virtuelnom terenu biti mjesta, s obzirom na to da kreće još jedno takmičenje, a koliko će teško biti igrati oba, kaže:

“S obzirom na to da nas je šestorica u timu, podijelili smo se po trojica po takmičenju pa je kolko toliko lakše, ali da je naporno jeste ukoliko imate ambicije za visok plasman u oba takmičenja”, kaže Ražnatović te otkriva kako će se nositi sa ulogama u modu 3v3:

Ivan Ražnatović
Ivan Ražnatovićfoto: Boris Bajović

“Tu nema previše uloga kao što je bio slučaj u modu 11v11. Kontroliše se svaki igrač i potreban je fokus na igru 100 odsto tokom cijelog meča, ne može se izostaviti ni komunikacija koje je mnogo bitna tokom meča i naravno trener koji je glavna karika kako na terenu tako i van njega”, napominje Ražnatović. ️

Rezultat Budućnosti od 3:0 protiv ekipe Slobode realan je, smatra e-fudbaler Marko Vuletić koji je pratio prvi meč.

“Naša ekipa je tako nasložena da će teško ko moći da prikaže bilo šta protiv nas. Presing koji igramo i pritisak pod kojim igra protivnik, daje vrlo malo prostora protivniku. Mislim da će ista priča biti u većini mečeva”, prognozira Vuletić kome je u modu 11v11 bila namijenjena uloga odbrambenog igrača, dok u modu 3v3 morate u isto vrijeme pokrivati više pozicija.

Marko Vuletić
Marko Vuletićfoto: Boris Bajović

“Imamo iskusne igrače i u modu 3na3, tako da se svi nedostaci lako prikriju”, smatra Vuletić koji će pored igre na virtuelnom terenu izvještavati sa svakog meča, pa ćemo njegove tekstove čitati iz sedmice u sedmicu na portalu Vijesti. Na pitanje koliko je teško nekad napisati tekst koji nije pristrasan, odgovara:

“Ne krijem u tekstovima svoju pristrasnost, što je negdje i normalno s obzirom na to da je naš klub jedini iz Crne Gore. Pokušavam da prenesem dešavanja sa terena, ali u najavama se može naslutiti za koga autor navija”, iskren je Vuletić koji se osvrnuo i na to da od kako je PES ugašen a startovao e-Football konstantno izlaze nadogradnje, te koliko je zbog toga teže da se spreme za ova dva takmičenja:

“Teže je svakako, ali ta osnova otprilike ostaje ista. Na nedjeljnom nivou se dešavaju promjene, ali smo naravno, uvijek u koraku sa promjenama”, zaključuje Vuletić.

Šćepanović brani boje Zvezde

I dok je prethodnih sezona bio jedan od najboljih strijelaca e-Budućnosti, reprezentativac Crne Gore u e-Footballu, Vučeta Šćepanović, Adria ligu u modu 3v3 dočekuje u dresu Crvene zvezde.

“Smatram da između Crvene zvezde i Budućnosti nema bitnih razlika kad je profesionalan pristup u pitanju. Budućnost će uvijek zauzimati posebno mjesto kod mene, ali došlo je vrijeme za promjenu. Zvezda je svakako najbolji izbor, najveći izazov i promjena koja mi itekako prija. Sa druge strane moj odlazak iz Budućnosti ostavlja upražnjeno mjesto nekom drugom igraču koji će imati šansu da pokaže svoje umijeće u samoj ligi”, kaže za Vijesti Šćepanović. No od prelaska PES-a u e-Football gotovo da nema novih igrača na crnogorskoj sceni, te na pitanje znači li to da još uvijek nijesu dostigli nivo igre koju imaju on i članovi ekipe Budućnosti, kaže:

“Mislim da nije problem manjak igrača, već što su istim tim novim igračima ambicije prevelike, a iskustva premalo. Nas je premalo koji držimo isti nivo godinama, a nov igrač ne može poremetiti taj tempo sa svojih nekoliko mjeseci igre. I dešava se da se pojavi nov igrač i brzo odustane, umjesto da nastavi da se trudi i pokuša da osvoji neki državni turnir koji bi ga odveo na internacionalna takmičenja”, savjetuje Šćepanović.

Vučeta Šćepanović
Vučeta Šćepanovićfoto: Andrija Krivokapić

Ne krije da će mu biti veoma neobično kad se sa nekadašnjim saigračima nađe na suprotnim stranama.

“Svi dijelimo istu žar, istu ljubav prema fudbalu i istu želju za pobjedom. Ovo posljednje je možda i glavni razlog zbog kog će emocije koje gajim prema bivšem timu biti isključene onog momenta kada virtuelni sudija označi početak meča”, obećava Šćepanović kojem predstoje brojna takmičenja u dresu Crne Gore i u modu 1v1. On otkriva koliko će mu ovo biti priprema za te turnire i kvalifikacije:

“Igrati za Crvenu zvezdu je izazov sam po sebi. Već sad se susrećem sa odličnim igračima, testiramo taktike, učimo jedni od drugih. Sve su to benefiti koji će u krajnjem rezultirati moju bolju igru i spremnost za predstojeće turnire, kako internacionalne, tako i lokalne”, nada se Šćepanović.

Crnogorski e-fudbaleri će preplaviti takmičenja

Mečevi Budućnosti prate se svakog ponedjeljka i u podgoričkom Gaming hubu, a virtuelnu utakmicu nije propustio ni predsjednik Saveza elektronskih sportova Filip Šoć.

“Još u prvom kolu, ali to je tek zagrijavanje, Budućnost je pokazala što joj je cilj. Ali ovo je tek početak i treba na ovome nivou da ostanu naredna tri mjeseca”, napomije Šoć.

Drago mu je što je Šćepanović ove sezone dio zvijezde jer smatra da su crnogorskim e-fudbalerima otvorena vrata cijelog svijeta.

“Tu presudnu ulogu igra koliko se naši igrači u odnosu na ostatak regije, Evrope ili Svijeta spremni da se odreknu privatnog života i tome posvete sto odsto. Pa ovo je prvi put da mode 3v3 ide u ovom regionu i još prenos na Arena sprot kanalu, mislim da će sponzori tek da prepoznaju potencijal ove industrije”, napominje Šoć, te dodaje da je ESD Budućnost sama po sebi jedan od najprepoznatljivijih brendova u regionu zbog rezultata koje ima iza sebe.

Filip Šoć
Filip Šoćfoto: Miloš Todorović

“Mislim da je jedan klub malo za Crnu Goru i sve kvalitetne igrače koje imamo. Od sljedeće sezone me ne bi začudilo da cijeli region preplave e-Football igrači iz Crne Gore. Isto je tako bilo i u modu 11vs11. Ko nije igrao za EFC Budućnost bio je u postavi većine regionalnih ekipa. Bojan i ekipa su pokazali da su uvježbani i da od njih možemo očekivati puno, a Vučetin debi očekujemo sljedece nedjelje i onda ću moći da komentarisem više, jer Zvezda nije puno pokazala u prvom kolu, a njihova ocekivanja su takodje velika”, prokomentarisao je Šoć.

Bonus video: