Putovanje kroz inovacije gejminga

Savez elektronskih sportova Crne Gore dogačaj u sklopu Dana nauke organizuje u podgoričkom Gaming Hubu. Danas turnir u igrci Fall Guys, i panel diskuskusija u Gimnaziji

14420 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SESCG
Foto: SESCG

Savez eletronskih sportova Crne Gore glavni događaj za Dane nauka i inovacija organizuje u Gaming Hub RedBull Podgorica gdje je od 27. do 30. septembra održavaju razni dogadjaji na temu “putovanje kroz inovacije gejminga”.

Tokom četiri dana posjetioci mogu da posjete najsavrameniji hub u Crnoj Gori gdje mogu isprobati Intel NUC racunare i 9 12th 32gb ram i 3060ti grafika s monitorima AGON od 360hz i periferija steal series kao i PlayStation 5 na gaming televiozorima od 120hz. Mogu vidjeti kako funkcionise produkcija i organizacija turnira, kao i kako izgleda produkcija koja se realizuje iz produkcijske sobe Huba.

"Putovanje kroz inovacije gejminga se sastoji iz tri segmenta gdje posjetioci svaki dan od 27. pa do posljednjeg dana septembra od 15 do 21 sat moći da dođu i vide stare konzole od PlayStation1, PlayaStation2, PlayStation3, PlayStation4 i PlayStation5 kao i PSP i PS Vita. Posjetioci će moći da isprobaju konzole i račuanre u Hubu i tako vide koliko je PlayStation napredovao za 30 godina od prve konzole koja je izašla 1995 godine do danas, te koliko je napredovala sama tehnologija počev od konzola, preko televizora, pa sve do igrica", saopšitili su iz Saveza elektronskih sportova Crne Gore.

Drugi dan se, sem dijela muzeja starih konzola, održao i gejming kviz, dok je za danas planiran turnir u PC igrci Fall Guys, a za sve posjetioce Dana nauke i gejmere obezbijeđene su i nagrade za najbolje.

Dani nauke
foto: SESCG

Posljednji dan, sem posjete muzeju PlayStation konzola, održaće se i kvalifikacije za najveći FIFA 23 turnir u regionu, gdje očekujemo preko 50 takimičara iz cijele Crne Gore. Tako da je Savez pripremimo velika iznenađenja za sve gejmere i posjetioce festivala Dana nauke.

Sem glavnog događaja SESCG-a koji se organizuje u Gaming Hub u Podgorici, predstavnici SESCG-a su učestvovali na konferenciji NVO 4 future koja se organizovala u biblioteci Radosav Ljumović na temu "Uticaj razvoja inovacija na turizam-studija slučaja gejming" koju je moderirao Matija Miljanić, član 4 future, a govorili su Filip Soc SESCG, Filip Radović TO Podgorica i Marija Vasic Vijesti. Na konferenciji se govorilo i potencijalu gaming i e-sport industrije na razvoj turizma Crne Gore kao i promovisanju Crne Gore van granica regiona, pa i Evrope. Konferenciji je prisustovala i Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović koja je rekla da su sve nove tehnologije budućnost Crne Gore, a gejming kao vodeća industrija u svijetu ima veliki potencijal i da je treba podržati kao i mlade ljude koji su budućnost Crne Gore.

Savez će večeras od 22 sata u Gimnaziji Slobodan Škerović biti gost i na PRONA konferenciji na temu Savremeni tehnoloski horizonti, gdje će između ostalih govoriti i Filip Šoć SESCG, Matija Miljanic 4future i strimerka Nađa Rajković.

Dani nauke
foto: SESCG

Dan kasnije, SESCG i 4 Future organizovaće konferenciju u Kotoru, takođe u toku festivala Dani nauke u saradnji sa Pomorskim fakultetom Kotor na temu "Uticaj e-Sport industrije na razvoj sporta i turizma u Crnoj Gori".

Konferenciju će voditi Mia Kraljević-Ćalasan ispred NVO 4 Future, a govoriće Filip Šoć SESCG, Vladimir Roganović Dota 2 igrač i komentator i proslavljeni crnogorski vaterpolista Mirko Vičević.

Bonus video: