Savez elektronskih sportova se predstavio na "Danima nauke i inovacija" u Kotoru

Oni su tom prilikom održali mini konferenciju kako bi prisutne upoznali sa konceptom elektronskih sportova, sa osnovnim aktivnostima i potencijalima gejmerske industrije

18508 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Savez elektronskih sportova Crne Gore
Foto: Savez elektronskih sportova Crne Gore

U okviru drugog dana festivala "Dani nauke i inovacija", predstavio se i Savez elektronskih sportova Crne Gore, saopšteno je iz tog Saveza.

Oni su tom prilikom održali mini konferenciju kako bi prisutne upoznali sa konceptom elektronskih sportova, sa osnovnim aktivnostima i potencijalima gejmerske industrije.

Govornici su bili Filip Šoć, predsjednik Saveza, Vladimir Roganović, gejmer, komentator i recenzent igrica, Mirko Vičević, bivši crnogorski vaterpolista, a moderator je bila Mia Kraljević Ćalasan, predstavnica NVO 4Future Montenegro.

Šoć je prisutnima predstavio Savez i govorio generalno o potencijalima gejming industrije, s posebnim osvrtom na mogućnosti Crne Gore u tom pogledu.

Roganović je pričao o svom iskustvu gejmera, komentatora i recenzenta igrica, te posebno o igrici Dota2 i takmičenjima svjetskog nivoa.

"Mirko Vičević je govorio o svojim iskustvima vrhunskog sportiste, a naročito s aspekta edukacije mladih ljudi i podsticanja timskog duha, uz izražavanje spremnosti da se sportovi predstave mladima i na nov način, uz spoj sa informacinim tehnologijama", navodi se u saopštenju.

"Interesantna predstavljanja uvodnih govornika izazvala su i puno pitanja publike u vezi sa ovom kompleksnom i moćnom industrijom i mogućnostima prilagođavanja gejmerskih mogućnosti edukativnim sadržajemo, a ujedno i mogućnostima kanalisanja i kontrolisanja njihove primjene i upotreba kod mlađih generacija", dodaje se.

Kazali su da je gostovanje predstavnika Saveza elektronskih igara i NVO 4Future Montenegro rezultat je povezivanja sa Pomorskim fakultetom Kotor, a „Dani nauke i inovacija u Kotoru” su, kako se navodi u saopštenju, prvi korak u realizaciji zajedničkih aktivnosti.

"U tom smislu, najavljeno je intenziviranje ove saradnje kroz najavljene zajedničke projekte, od kojih su neki već pokrenuti, te gostovanja I radionice koji bi se održali u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor za studente i širu populaciju Kotora i primorja", piše u saopštenju.

"Tim Pomorskog fakulteta Kotor Unverziteta Crne Gore zaista je uložio ogroman rad i trud, nadasve entuzijazam, da bismo organizovali i realizovali ovakav jedan Festival u Kotoru. U tome nas je podržala Opština Kotor, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja i još nekoliko organizacija i firmi, kao i naši studenti, i zahvaljujući svima njima i pozitivnim utiscima ogromnog broja posjetilaca, možemo reći da je Festival i naša osnovna zamissao zaista uspjeli! Kada vas uz sve to podrže orgranizacije kao što je Savez elektronskih sportova Crne Gore, uz to nudeći konkretnu buduću saradnju od dobrobiti i za našu djecu i omladinu, i za naše institucije i za cijelu Crnu Goru, onda mogu reći i da su naša očekivanja u tom smislu uveliko prevaziđena! Zahvalni smo Filipu na sjajnoj entuzijazmu i konkretnim idejama, i radujemo se budućoj saradnji o kojoj ćete sigurno biti obaviješteni", kazala je Tatijana Dlabač, dekanica Pomorskog fakulteta u Kotoru.

Bonus video: