Foto: Shutterstock

Franšize koje se moraju odigrati barem jednom

Strategije su jedne od najkompleksnijih vrsta video-igara na svijetu, magazin IGN sastavio listu najboljih

3805 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od Sid Mayera, pa sve do Paper Maria, strategije su jedne od najkompleksnijih vrsta video-igara na svijetu. Ovo je lista koju je napravio magazin IGN, a ovo su po njihovom mišljenju najbolje strateške fantazije.

Total War

S 15 naslova iza ove franšize, Total War je započeo svoje putovanje još 2000. godine. S prodatih preko 40,4 miliona kopija, najnovija igra Warhammer (koja ima tri dijela) je spojila dvije velike franšize u jednu. Započevši svoju karijeru sa Shogunom, real-time strateško taktičke igre nikad nisu bile iste. Igre Total War kombinuju strategiju na poteze i upravljanje resursima. Takođe, ove igre sadrže jedne od najvažnijih era ratova u istoriji, poput Rima, Huna i feudalnog Japana.

U bilo kojem trenutku na ekranu može biti animirano na hiljade jedinica, što ne samo da čini Total War franšizu nevjerovatno realističnom, već takođe čini njene igre što stvarnijima. Ovi naslovi repliciraju prave vojne strategije, te zahtijevaju mnogo vještine da bi ih igrač svladao.

Civilization

Sid Mayerova Civilizacija je jedna od najpoznatijih turn-based strategija ikad napravljenih. Od prve igre koja je izašla 1991. godine, postoje društvene igre, spin-offova, ekspanzija i nekoliko nastavaka koji čine ovu franšizu. Svakom novom igrom, izlaze i novi elementi koji su ukomponovani u nju. S dvije igre manje od Total Wara (13), ova franšiza je usrećila mnogo ljudi koji vole ovakav stil igranja.

Igrati Civilizaciju znači investirati vrijeme, jer svaki prvi playthrough može trajati otprilike 40+ sati. Igrači mogu postaviti različite zahtjeve za pobjedu, protivnike i još mnogo toga kako bi zagarantovali da im igranje bude izazovno. Svaki novi početak je drugačiji, te iskustvo igranja nikada nije isto.

StarCraft

Jako mala franšiza, ali prilično popularna. StarCraft je strateška sci-fi franšiza koja je započela svoje putovanje 1998. godine. Od tada je izašao jedan nastavak i nekoliko ekspanzija za taj nastavak i originalnu igru. Igrač je predstavljen kao komandos koji zapovijeda jednom od tri rase.

Svaka igra je ostala jako popularna kroz godine zbog ekspanzija i novih materijala.

Warcraft

Poput StarCrafta, i Warcraft je RTS. Osim priče i imerzije, to je to što im je slično. I to što ih je napravio Blizzard. Prva igra je izašla 1994. godine. Warcraft se generalno odvija u Azerothu, svijetu punom fantasy rasa. Za Warcraft se čak može i reći da je najpoznatija Blizzardova igra, jer je iz ove strategije proizašlo nekoliko stripova, romana, nastavaka te mega popularan MMORPG, World of Warcraft (možda ne više, ali je bio). S jako dubokom pričom, ova franšiza povezuje originalnu igru s dva nastavka i nekoliko ekspanzija.

Ako nikada niste, ali mislite odigrati Warcraft strategije, odigrajte starije instalacije, a ne Remaster trojke koji je izašao 2020. godine.

Command & Conquer

Ovo je jedna od najranijih RTS igara “rodivši” se 1995. godine. Tokom godina, bilo je brojnih nastavaka, spin-offova i ekspanzija koji broje 25 igara, od kojih su mnoge bile remasterizovana izdanja ranijih uspjeha. Command & Conquer su kompleksne igre, ali ne pretjerano kompleksne do te mjere da je ne možete igrati. Umjesto toga, veliki je naglasak stavljen na pravilno balansiranje, što pomaže u igranju na način koji je prirodan i zabavan.

Jedna od najznačajnijih prednosti ove franšize je njegov multiplayer mod, što je omogućilo izvrsne LAN sesije igranja raznim studentima, pa čak i vojnicima.

Age of Empires

Ovo je istorijski RTS koji je izašao 1997. godine. Preko 20 godina, ova franšiza je nadahnula puno igara iz ovog žanra. Svaki naslov ima veliku istorijsku tačnost, te napredni AI koji omogućava izazovno iskustvo. Dodatno, igre u franšizi posjeduju jako dobar multiplayer, koji ih je pogurao u dodatno područje, uključujući ekspanziju u sestrinskoj franšizi, Age of Mythology.

Ova franšiza ima jednog od najboljih AI ikad napravljenih za RTS-ove. To znači da igra ima dinamičan gameplay svaki put kada je pokrenemo, što nam daje jako dobar replayability.

Heroes of Might & Magic

Kada pričamo o ovoj franšizi, stari igrači često znaju reći da je trojka najbolja. Možda je, a možda i nije. To je sve lično iskustvo. Na primjer, igra 5v5 je takođe dosta dobra te 6v6 isto nije loša. Ova franšiza, poput većine drugih na listi, je započela ‘90-ih. Preciznije, 1995. godine. Druga turn-based franšiza na ovoj listi, HoMM ima sedam glavnih igara, šest spin-offova i četiri ostale igre. Zavisno od nastavka, može se igrati s nekoliko rasa unutar kampanje ili multiplayera.

HoMM je definitivno franšiza koja se mora odigrati barem jednom pošto je fantastično osmišljena i napravljena.

I

Bonus video: