EA Sports FC 24 – novo ime i druge zanimljivosti popularne fudbalske simulacije

Jedna od novosti je sistem 'PlayStyles' koji poboljšava statistike svakog igrača posebnim vještinama koje se odnose na sposobnosti stvarnih igrača

6112 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EA Sports
Foto: EA Sports

Na početku svake nove fudbalske sezone, mnogi navijači odlaze na stadion s osjećajem da će sve biti drugačije ovog puta. Možda je njihov tim promovisan u ligu ili je ispao iz iste, možda su bili novi potpisi ili novi menadžer, donoseći obećanje novog početka i novih mogućnosti. Ali na kraju, unutar stadiona, ti navijači piju piće s istim starim prijateljima, zauzmu svoje uobičajeno mjesto okruženi prepoznatljivim licima prije nego što poznati glas spikera odzvanja preko ozvučenja, praćen tradicionalnom pjesmom kluba. U tom trenutku, ti navijači shvataju: ništa se stvarno nije promijenilo. Ovo je fudbal onakav kakav je bio i zauvjek će biti, prenosi "Gardijan".

Takođe, tako se osjećate i kada uključite EA Sports FC 24. Možda postoji novo ime za serijal, sada kada su se FIFA i Electronic Arts razišli. Ali dobijate istu plesnu muziku, iste autentične timove i igrače, isti set opcija: brzi i jednostavni 'Kick-off' mod, 'Tournament' mod, Player i Manager career mod, gdje vodite profesionalca kroz čitav njegov život u igri; zabavni 'Volta' ulični fudbalski mod; i naravno 'Ultimate Team', gdje kupujete pakete igrača kako biste izgradili svoj sopstveni tim superstarova. Kada počnete igrati, sve vaše sumnje se potvrđuju: ovo je FIFA 24, uz jednu multimilionsku 'licencu' manje.

Šta je onda novo? Pa, tu je sistem 'PlayStyles' koji poboljšava statistike svakog igrača posebnim vještinama koje se odnose na sposobnosti stvarnih igrača. Dakle, Lionel Mesi ima PlayStyle "Tehnička kontrola lopte", dok Lena Oberdorf ima "Bager", što znači da vam može lako oduzeti loptu. Igrači često imaju nekoliko Playstyles, ali samo svjetski igrači imaju PlayStyle Plus, što je prejak potpisni potez. Sve ovo dodaje raznolikost utakmicama i čini da mnogo više razmislite o tome kako iskoristiti određene igrače.

Takođe postoje 'Evolucije', nova funkcija 'Ultimate Teama' koja vam omogućava da unapređujete svoje igrače različitim vještinama kako se ne biste toliko oslanjali samo na zarađivanje (ili kupovinu) boljih članova tima putem paketa. Ove nadogradnje zarađujete putem izazova tokom igranja, što je dobra ideja. Zaista, cijela igra čini se da se poigrava sa elementima 'role-playing' igre, što mislimo da će biti ključni dio serijala u budućnosti, jer su igrači navikli da napreduju i prilagođavaju svoje sposobnosti. Zašto ne i u fudbalskim simulacijama?

Pored svega toga, EA Sports 24 je zaista zabavna za igranje. Primjetne su izmjene u grafici i njihovom mnogo najavljivanom 'Hypermotion' animacionom sistemu, koji koristi stvarne volumetrijske podatke o kretanju profesionalnih igrača i napredno mašinsko učenje kako bi stvorio responzivno kretanje i interakcije igrača. Primijetite to u načinu kako se gurkaju, kako padaju ili po udarcima, kako se pripremaju da šutiraju loptu. Fluidnost akcije je apsolutno očaravajuća. Bilo je trenutaka kada smo, gledajući Marka Veratija kako izvodi apsurdan pas pod oštrim uglom ili Sema Kera kako postiže gol u dalji ugao mreže, pomislili: "Da li smo zaista uspjeli ovo da uradimo?" Igrajući s prijateljima, postoji mnogo ovih malih, neponovljivih trenutaka vještine, gubitka, kontrole i kretanja koji vas sve tjeraju da zadržite dah, smijete se ili želite da se bijete međusobno.

Sada je lakše pristupiti sofisticiranijim potezima zahvaljujući znatno poboljšanom sistemu tutorijala koji vas obučava u pojedinim elementima igre i postavlja ciljeve kako biste isprobali ono što ste naučili u situacijama tokom utakmice. Čak postoje personalizovani savjeti: jedan koji sam dobio bio je, "Kada pokušavate da vratite loptu, možete oboriti svog protivnika", što sam smatrao nepotrebno sarkastičnim, ali tačnim sažetkom mojih nedostataka u odbrani. Takođe mi se sviđaju statistike prikazane na terenu koje daju informacije o tome odakle dolazi većina vaših udaraca ili koji od vaših igrača je najumorniji u 70. minutu. Ovo su zapravo korisne informacije na koje možete reagovati kako biste poboljšali svoju igru.

Bonus video: