Zasad cilj saradnja sa fakultetima

Direktorica NVO 4 Future Mia Kraljević-Ćalasan priča o potpisivanju memoranduma sa američkom organizacijom za gejming edukaciju NASEF

28118 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

E-sport zajednica u Crnoj Gori iz dana u dan doživljava značajan rast, te bilježi sve veći uticaj među mladima. Savez elektronskih sportova Crne Gore kroz organizovanje turnira, ali i panel diskusije koje organizuje sa partnerom NVO 4 Future doprinijeli su da se predrasude prema ovoj grani industrije promijene.

Plan za naredni period je da se o gejming industriji govori i u školama, a u tome će im pomoći nedavno ostvareno partnerstvo sa američkom Globalnom mrežom školskog e-sporta - NASEF. Potpisivanjem memoranduma sa njima SESCG i 4Future pridružili su se svjetskoj inicijativi koja se trudi da e-sport i gejming predstavi i kroz obrazovni sistem

NASEF, globalna nevladina organizacija, pruža strukturu i podršku edukatorima širom svijeta kako bi razvili programe koji povezuju strast učenika prema video-igrama i e-sporta sa istraživanjem karijernih puteva. Istovremeno, ovi programi razvijaju važne lične “soft vještine” koje će pomoći mladima u savremenom radnom okruženju. NASEF koristi ogromno interesovanje učenika za timsko takmičarsko igranje video-igara, nudeći obrazovanje o karijeri i STEAM (nauka, tehnologija, inženjering, umjetnost i matematika) zajedno sa turnirima u najpopularnijim igrama. Učenici se upuštaju u istraživanje potencijalnih karijernih puteva, učestvuju u kreativnim i analitičkim izazovima, upravljaju e-sport klubovima i događajima, te se takmiče u turnirima popularnih igara.

Predavanja NASEF-a
Predavanja NASEF-afoto: Privatna arhiva

Vizija Saveza elektronskih sportova Crne Gore je da podrži razvoj i promociju takmičarskog e-sporta kroz edukaciju u srednjim i visokim školama u Crnoj Gori. To uključuje pružanje pomoći, organizaciju turnira i pružanje informacija školama i savjetnicima. Kroz partnerstva, NASEF pomaže učenicima da pronađu puteve do stipendija za fakultet i karijera u gejming industriji širom svijeta.

“Istraživanja pokazuju efikasnost e-sporta kao alata za značajno STEAM i socijalno-emotivno učenje. Oduševljeni smo što je od nedavno Savez elektronskih sportova Crne Gore postao dio porodice NASEF-a, gdje će predavači moći da uče najbolje prakse iz školskih e-sport programa širom svijeta. Radujemo se podržavanju i rastu ove industrije u Crnoj Gori tokom narednih godina”, rekao je Džerald Solomon, osnivač i izvršni direktor NASEF-a.

Delegacija Crne Gore na čelu sa direktoricom NVO 4Future Miom Kraljević-Čalasan bila je na predavanjima ove američke organizacije tokom nedavno održanog Svjetskog prvenstva u e-sportu koje je održano u Jašiju. Upravo znanje koje su pokazali, ali i posvećenost na predavanjima, zapazili su čelnici NASEF-a, te je nakon događaja NASEF ponudio saradnju crnogorskim organizacijama.

“NASEF je partner IESF-a za edukaciju i s obzirom na to da naš NVO 4Ftuture sarađuje sa SESCG-om koji je član IESF-a, čuli smo za tu organizaciju i imali smo priliku upravo tokom Svjetskog prvenstva u Rumuniji da prisustvujemo njihovim obukama i bolje upoznamo sa njihovim radom”, objašnjava Kraljević-Ćalasan kako je došlo do saradnje sa američkom organizacijom.

Gejming je najbrže rastuća industrija, no kod nas i dalje za ovu oblast postoje predrasude. U Americi o gejmingu se govori već u osnovnim školama, te sagovornica “Vijesti” prognozira koliko će trebati vremena da se i kod nas to kroz obrazovni sistem promijeni, te da se djeca još u nižim razredima upoznaju sa gejmingom:

“Interesantno pitanje, jer je to upravo bila jedna od tema o kojoj smo pričali na nekim prvim sastancima sa NASEF-om. U suštini, svaki obrazovni sistem, kao i svaka država imaju neki svoj okvir i princip rada. Na nama je bilo da prepoznamo gdje ćemo najlakše uspjeti da ostvarimo neku saradnju i kroz mali prozor da uđemo u obrazovni sistem kako bi na jednom primjeru mogli da pokažemo šta sve zapravo NASEF-ov program nudi. Zasad je naš cilj saradnja sa nekim od fakulteta u Crnoj Gori i to bi bio neki početak ovog programa”, otkriva planove Kraljević-Ćalasan.

NASEF
foto: SESCG

Sem igranja igrica, što čini svega nekih 10 odsto gejming industrije, kroz programe i predavanja NASEF-a biće zainteresovanima predstavljene i ostale profesije koje se vežu za ovu oblast.

“Jako puno poslova se veže za gejming industriju, ili bolje da kažem svaki posao se potencijalno veže za gejming industriju. Evo, čisto da nabrojim nekoliko sfera: dizajn, edukacija, organizacija događaja, produkcija, marketing, audio, IT, softvar inžinjeri, gejm developer, komercijala, animacija, itd. Mislim da ima za svakoga po nešto, a evo ja sam možda i dobar primjer jer dolazim iz svijeta marketinga po profesiji, a pronašla sam se u dijelu koji je u vezi sa edukacijom”, otkriva sagovornica “Vijesti”.

Direktorica NVO 4Future koja se bavi edukacijom u sklopu Saveza elektronskih sportova i organizovanjem gejming konferencija završila je ITTI Barcelona akademiju za gejming, te je prvi marketing menadžer u e-sportu u Crnoj Gori. Kraljević-Ćalasan podsjeća da se 4Future i prije potpisivanja sa NASEF-om bavio edukacijama kroz predavanja, konferencije, panel diskusije, te da će saradnja olakšati ostvarivanje njihovog cilja.

“4Future je do sada u saradnji sa SESCG-om organizovao devet konferencija i jedno samostalno predstavljanje za Dane nauke i inovacija. Naša glavna tema na ovim konferencijama i panel diskusijama je upravo e-sport, gejming, i kako se ova oblast povezuje sa privredom i turizmom u Crnoj Gori. Potpisivanje memoranduma o saradnji sa jednom tako velikom i ozbiljnom organizacijom kao što je NASEF prvenstveno čini veliku čast, ali i obavezu da se opravda povjerenje. S obzirom na to da je sada formalno saradnja početa, ulazimo u sljedeću fazu gdje mi dobijamo besplatni pristup kompletnom edukativnom sistemu koji oni sprovode na univerzitetima u Americi. Tako da je veliki posao pred nama”, sigurna je Kraljević-Ćalasan.

Nedavno je u organizaciji 4 Future održan i porvi Montenegro future festival u Baru u sklopu kojeg je bio i najveći regionalni turnir u naslovu FIFA 23 sa nagradnim fondom od 10 hiljada eura. S obzirom na to da planiraju još mnogo projekata, na pitanje koliko će novi partneri 4 Futurea i SESCG-a biti uključeni u ista i hoće li u nekom narednom periodu i oni držati predavanja, Kraljević-Ćalasan kaže:

“Zadovoljni smo kako je protekao prvi MFF gdje smo organizovali tri panel diskusije tokom trajanja istog. Naravno, opet je kompletan događaj organizovan u saradnji sa SESCG-om. Uspjeli smo da doprinesemo čitavoj organizaciji festivala i mogu reći da je ovo tek početak. Već imamo velike planove za sljedeću godinu, tako da pratite nas”, poručuje Kraljević-Ćalasan.

Bonus video: