Stvorićemo uslove da se na Balkanu može živjeti od e-sporta

Profesionalni gejmer Filip Babić siguran je da ova grana ima potencijala i na našim prostorima, te se osvrnuo na svoju pobjednu na prvom Adria turnira u naslovu “Fifa23” koji je nedavno održan u Baru

10204 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Anthony Azev
Foto: Anthony Azev

Gejmer Filip Babić profesionalno igra Fifu već šest godina. Imao je priliku da igra za britanske, njemačke, austrijeske e-sport organizacije, a sada je posvećen razvijanju gejminga u Hrvatskoj.

Nedavno u Baru na prvom Montenegro Future Festivalu pobijedio konkurenciju te osvojio prvo mjesto na "E Adriatic Finals" turniru u naslovu “FIFA23”.

Turnir je organizovala E Adriatic liga, Savez elektronskih sportova Crne Gore i TO Bar.

U samom finalu igrao je pet mečeva protiv takmičara iz Srbije Aleksanda Maksimovića i dobio 3:2 u mečecima. O tome koliko je bilo teško držati koncentraciju svih pet mečeva, za “Vijesti” kaže:

“Nisam očekivao taj nivo igre, mada nisam ni poznavao igru drugog finaliste Aleksanda Maksimovića. Ono što sam uspio da ispratim na turniru je da je izbacio dva jako dobra igrača, tako da sam otprilike znao da ga neću lako dobiti u finalu. Protiv njega sam igrao i u polufinalu gdje sam ga dobio u dva meča. Kako sam malo stariji od ovih igrača, mislim da je na kraju iskustvo presudno u posljednjoj utakmici. Ipak, teško je mene slomiti s obzirom na to da se profesionalno bavim simulacijom fudbala već šest godina. Ali, zaista moram pohvaliti svog protivnika, dečko je stvarno dao sve od sebe i drago mi je isto što je uspio da dođe do finala. U isto vrijeme mi je žao da nije osvojio turnir u Baru, jer to bi za njega bio veliki korak. Možda je ovako za njega čak ispalo i bolje jer će u budućnosti raditi još na sebi, napredovaće i siguran sam da će jednog dana imati svoje finale”, sumirao je utiske sa finalnog meča Babić.

Namučio ga protivnik iz Srbije
Namučio ga protivnik iz Srbijefoto: Anthony Azev

Organizacijom kompletnog Montenegro Future Festivala bio je zadovoljan.

“Tih dana u Baru mi je zaista bilo super. Nakon turnira moram priznati da sam bio iscrpljen, tako da sam jedva čekao da se vratim kod svojih u Zagreb i da proslavim svoj trijumf”, prisjetio se Filip koji je od starta takmičenja u Baru važio za jednog od favorita. No, takve kvalifikacije često obavezuju igrače.

“Mislim da to sve zavisi od osobe, ali u svakom slučaju treba se uzeti u obzir da smo igrali mod koji se inače ne igra na najvišem nivou. Organizacija je bila vrhunska - od hotela do smještaja, putovanja, lokacije, vidi se da je tu ogroman budžet u pitanju i ovo je jako dobar korak za e-sport”, ističe Babić dodajući da su takmičenje u Baru igrali u kick-off modu, a Babić je izabrao da igra sa timom PSG.

“Nije mi PSG omiljeni klub. Omiljeni klub mi je Dinamo iz Zagreba”, priznaje gejmer.

Osvrnuo se i na novu verziju EA Sports FC 24 koja je zamijenila prošlogodišnju Fifu 23 koja je i igrana na turniru u Baru.

“Meni je nova verzija odlična. Puno mi je bolja nego ova stara. Ima jako puno novih mehanika. Međutim, problem nas profesionalnih gejmera je što se svake godine moramo prilagođavati. Drugi e-sportovi kao Counter-Strike ili League of Legends i tako dalje nemaju tih problema. Te igrice su iz godine u godinu manje-više iste, a mi moramo svaki put druge mehanike da naučimo jer izlaskom novog apdejta dosta se toga promijeni”, objašnjava Babić, te ne krije da pošto izađe nova verzija igrice koju igra, on se trudi da sve slobodno vrijeme uloži u usavršavanje iste.

“Prvoga mjeseca kad izađe nova igrica mene skoro nema nigdje, jer se upravo trudim da kroz što više sati igranja savladam tu novu verziju. Nakon toga, naravno, lakše je i već imam iskustva i znam na čemu treba da se poradi. Što se tiče turnira u Baru dodatno mi je otežalo takmičenje i činjenica da sam po izlasku EA Sports FC 24 dvije sedmice igrao samo ovu novu verzijuj, pa mi je prvi dan bio malo problem da se opet vratim na staro. Automatizmi i muscle memory su drugačiji, zato sam tome trebalo brzo da se prilagodim. Mislim da sam mogao puno bolje odigrati turnir, ali bitno je samo da se prođe. No, dobra ili loša igra svejedno je, na kraju je bitna i vrijedi samo pobjeda”, iskren je gejmer koji je jedan od profesionalnih igrača Adria lige. Trenutno igra za reprezentaciju Hrvatske, a imao je priliku da zahvaljujući gejmingu živi u Londonu gdje je igrao za profesionalnu e-sport organizaciju Fnatic, a kasnije i za timove u Njemačkoj i Austriji.

Pobjednici turnira u Baru sa bivšim Ministrom Laloševićem
Pobjednici turnira u Baru sa bivšim Ministrom Laloševićemfoto: Anthony Azev

“U Hrvatskoj, kao i na čitavom Balkanu se ne može živjeti od e-sporta. Infrastruktura, nažalost, na Balkanu još nije zadovoljavajuća za ovu granu. Kao jedan od pionira na ovim prostorima koji se bavi gejmingom, gledam da guram to i da klinicima koji će krenuti u taj svijet, omogućim karijeru, da stvarno mogu živjeti od toga kao što već godinama to postoji u nekim drugim e-sport naslovima poput Counter-Strikea ili League of Legendsa. Mi imamo sada ogroman projekat u Zagrebu, zove se Cyber Live Arena i imamo preko sto igrača”, pohvalio se Babić dodajući da Cyber Live Arenu ne čine samo igrači naslova Fifa.

“Zasada imamo ljubitelje NBA simulacije. Uspjeli smo da zahvaljujući ovom projektu preko sto igrača živi od e-sporta i to im je sad dnevni posao. Imamo jednu diviziju u Ukrajini, imamo jednu diviziju u Poljskoj i u Hrvatskoj. Nadamo se da ćemo ovu priču uskoro raširiti i u drugim državama regiona. Cilj nam je da nas ima po cijeloj Evropi i ja sam tamo, vodim taj projekt, uključen sam i kao trener, gledam da obučim mlade ljude i okrenem ih ka gejmingu. Dva igrača iz našeg tima imali su vrhunske rezultate, tako da se vidi napredak i po tom pitanju”, naglašava Babić.

Kaže da su spremni da u svoju organizaciju uvrste sve one koji žele da im gejming više ne bude hobi, već se ozbiljnije i profesionalnije bave istim. Žele da okupe ljude kojima je cilj i motivacija da napreduju.

Prije Fife, kaže da je u zlatno doba igrao PES, današnji e-Football koji je mnogo popularniji na prostorima Balkana.

“Igrao sam PES 2005. i 2006. godine. To su bili meni vrhunske igrice. Nakon škole išao sam prvo na trening jer sam trenirao fudbal i u realnom životu, a onda kad dođem kući igrao se PES. Nakon toga me PES izgubio. I dan danas ponekad bacim pogled na taj naslov, pomislim da bih možda mogao probati da opet igram e-Football, ali brzo odustanem. Ne želim da miješam te dvije igrice jer su potpuno različite, a neke druge naslove ne igram jer ne znam gdje bi to vodilo. Pokušao sam da igram neke pucačke igrice, ali jednostavno vrlo brzo bih shvatio da baš i nemam vremena da se tim naslovima posvetim. Bude mi teško da se prilagodim jer za svaki naslov imaš drugi input, druge tipke i onda opet moraš da učiš. Zasada sam fokusiran na fudbal, i zasad mi dobro ide, ali nadam se da će ova priča tek da raste jer konkurencija uvijek dobra stvar. Uskoro izlaze UFL i GOALS dve nove fudbalske simulacije, a uvijek je dobro da imamo konkurenciju jer samo tako će napredovati i e-sport”, smatra Babić koji ne krije da mu je upravo znanje iz realnog fudbala dosta pomoglo pri igranju simulacije.

“Uvijek moraš znati koja formacija se poklapa sa kojom, jer na kraju krajeva svuda je to isti prostor, bilo da je virtualni ili realni. Fudbal je igra gdje ti moraš jednostavno da iskoristiš prostor, a isto je i u simulaciji. Imaš 11 igrača, tako da moraš stvarno gledati da to iskoristiš taktički najbolje, mada naravno, ne možeš sve što radiš na pravom fudbalskom terenu prenijeti i na virtuelni. Tako da ima naravno neke mehanike koja se može iskoristiti, mada ima idosta nerealnih momenata”, zaključuje Babić.

Bonus video: