Bar domaćin najveće evropske gaming konferencije

Održan We summit u Južnoj Koreji, predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore posjetu iskoristio da pozove učesnike na sličan događaj koji će u maju organizovati na primorju

36000 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SESCG
Foto: SESCG

Najveća gaming konferencija na svijetu pod pokroviteljstvom IESF-a We summit održana je krajem novembra u Busanu, u Južnoj Koreji. Konferenciju je otvorio novi predsjednik IESFa HRH Princ Faisal iz Saudijske Arabije.

“Svaki dan je bilo organizovano po pet panel diskusija s raznim govornicima iz poznatih svjetskih organizacija i kompanija. Sem panel diskusija organizovani su kursevi za sudije, gaming akademija u organizaciji NASEF američke organizacije za razvoj gejminga u školama, kao i trening kamp za jedan broj ekipa iz Azije u igricama Tekken8 i Leauge of Legends. Uz veliki broj zanimljivih konferencija najveću pažnju privukla je ona gdje su razgovarali predstavnici WCG, Tencenta, IESF-a i GEF-a, a gdje se moglo zaključiti da do kraja sljedeće godine GEF kao jedna od globalnih federacija će se priključiti IESF-u. Zato možemo očekivati da će do do kraja 2024. godina organizacija IESF biti priznata kao krovna organizacija za e-sport od Svjetskog Olimpijskog komiteta”, priča svoje utiske iz Busana Filip Šoć, predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore.

ilip Šoć sa Princom Faisalom
ilip Šoć sa Princom Faisalomfoto: SESCG

Princ Faisal je najavio velika ulaganja u gejming, kao i viši nivo razvitka ove industrije na svjetskom nivou.

“Zato od IESF-ovog svjetskog prvenstva koji će naredne godine biti održan u Saudijskoj Arabiji možemo očekivati možda i najviše u istoriji ove organizacije i uopšte e-sport prvenstvima iza kojih stoji IESF”, dodaje Šoć.

Predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore tih dana je imao nekoliko zanimljivih susreta s predsjednikom IESF-a, kao i sekretarom ove organizacije Bobanom Totovskim, ali i sa Džerardom Solomonom direktorom NASEF-a sa kojima je gaming organizacija 4Future nedavno potpisala memorandum o saradnji na nivou Adria regiona.

“Konferenciju u Busanu sam iskoristio da većinu učesnika iste pozovem da posjete Crnu Goru u maju kada ćemo organizovati najveću gaming konferenciju u Evropi. Plan je da ista bude početkom pomenutog mjeseca u Baru, a ovaj događaj organizujemo u saradnji sa TO Bar. Za sad imaćemo govornike sa skoro svih kontinenata. Plan je da na konferenciji govore i predstavnici IESF-a, GEF-a, Evropske federacije, Girls Gaminga, organizacije BLAST, Gamers8, a imaćemo i članove američkih, afričkih, azijskih e-sport saveza”, pohvalio se Šoć dodajući da će ovom događaju u Baru prisustvovati i veliki broj privatnih gaming organizacija iz svijeta i regiona, poznati igrači iz svijeta naslova Dota2, CS2, e-Football i mnogih drugih igrica.

“Takođe, ugostićemo i development firme, produkcijske gaming kuće, a nadamo se dolasku čelnika Ministarstva i državnih institucija koje planiraju da koriste gaming kao strateški plan razvoja Crne Gore u narednim godinama”, objašnjava Šoć.

Sem panel diskusija planirano je da se održe razne edukacije na temu gaminga u organizaciji s američkom organizacijom NASEF, kao i kursevi za sudije.

“U sklopu ovog događaja imaćemo i veliki e-Football turnir za članice i partnere Adria federacije, kao i okupljanje malih zemalja Evrope čiji će najbolji e-fudbaleri moći da učestvuju na ovome turniru. Konferenciju će posjetiti i delegati iz 45 zemalja Evrope i u planu je da ona iz godine u godinu raste i postane svjetski brend. Konferencija i cijeli događaj će se organizovati u partnerstvu SESCG-a, Adria federacije i TO Bara pod pokroviteljstvom Evropske i Svjetske federacije. Jedan ovakav događaj će sigurno da posluži za promociju Bara i države Crne Gore kao gaming destinacije na globalnom nivou. A Crna Gora je država koja ima perspektivu da postane broj jedan boot camp destinacija, kao i gaming festivalska destinacija u regionu i Evropi. Svakako iduće godine nas čeka zanimljiv gaming program u Baru i veliki broj međunarodnih događaja na kojima će učestvovati naši timovi i reprezentacije, a najzanimljivija je trenutno najava Svjetskog prvenstva u Rijadu u decembru 2024. godine, čiji će nagradni fond sigurno iznositi milion dolara”, zaključuje Šoć.

Bonus video: