Veliki planovi za razvitak e-sporta

Predstavnici Saveza elektronskih sportova Crne Gore i NVO For Future na trećem OGM-u Evropske federacije

13063 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Treći glavni sastanak Evropske federacije OGM pod pokroviteljstvom e-sport Francuske i Evropske federacije održan je u Parizu. Na ovom događaju prisustvovalo je 45 predstavnika država Evrope, a Crnu Goru na ovom događaju predstavljali su predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore Filip Šoć i direktorica NVO 4Future Mia Kraljević-Ćalasan.

Prema riječima Šoća, na sastanku je donijeta odluka da se novo rukovodstvo bira u prvom kvartalu 2024. godine, a OGM će se održati u poljskom gradu Vroclovu koji će ujedno biti novi domaćin Evropske federacije naredne četiri godine i rukovoditi istom.

“Biraće se i novi bord u kojem će Adria federaciju i Crnu Goru predstavljati Mia Kraljević-Ćalasan. Planovi su veliki od edukacija, uvođenja gejminga (STEM) tehnologija u školama koje već praktikuju neke države Evrope, do raznih kurseva, takmičenja, gaming konferencija i Evropskih prvenstava. U Parizu smo imali nekoliko zanimljivih sastanaka sa trenutnim predsjednikom EEF Tiagom Fernandesom i razgovarali smo o planovima za 2024. godinu gdje će Crna Gora i grad Bar biti domaćin velikog broja gaming događaja kao i portugalski Porto koji će u septembru biti domaćin evropskog Kupa u e-Footballu, kao i najveće sportsko-e-sport konferencije u Evropi”, prenio je utiske sa sastanaka za “Vijesti” Šoć.

On je istakao da su u pregovorima da se upravo u gradu pod Rumijom organizuje najveći ženski gaming turnira pod okriljem Girls Gamers organizacije.

“Razgovarali smo i sa predstavnicima Federacije Poljske sa kojima ćemo zajednički raditi na razvoju e-sporta u Evropi kao i do sad. Imali smo priliku da razgovaramo i sa predstavnicima Svjetske federacije IESF o planovima za budućnost e-sporta i regionu, Evropi i svijetu. Nakon svih tih sastanaka postoji mogućnosti da u naredne dvije godine Crna Gora bude domaćin Evropskog prvenstva u svim igricama, u pitanju je sedam naslova, a ako se to desi tokom takmičenja, ugostili bismo preko 650 takmičara iz 45 država Evrope”, naglasio je Šoć.

Predstavnicima Saveza slijedi put za Rijad na GEF-ovo Svjetsko prvenstvo i završni turnir BLAST-a u Abu Dabiju s nagradnim fondom od 450.000 dolara.

“Upravo na ovom BLAST-ovom događaju učestvovaće i nap najbolji e-sportista, ujedno i CS2 igrač Pavle Bošković Maden sa svojom ekipom Ence koja je trenutno treća na HLTV svjetskoj rang listi”, podsjetio je Šoć. M. V.

Bonus video: