UEFA dala šansu video-igri EAFC24

Raskinut ugovor sa Konamijem, te će naredno Evropsko prvenstvo biti održano u drugoj fudbalskoj simulaciji

8549 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EA Sports
Foto: EA Sports

Dvogodišnja saradnja UEFE i simulacije najvažnije sporedne stvari na svijetu e-Footballa (nekadašnjeg PES-a kompanije Konami) je završena. UEFA je novi ugovor potpisala sa kompanijom EA Sports koja stoji iza video-igre FC 24 (nekadašnja FIFA simulacija), pa će se 2024. godine organizovati Evropsko prvenstvo u ovom naslovu.

Na prva dva Evropska prvenstva koja su organizovana u naslovu e-Football sa nagradnim fondom od 100 hiljada eura, Crna Gora je kroz kvalifikacije obezbijedila učešće i završila oba puta na devetom mjestu.

“Nadamo se da će EA FC24 igrali uspjeti da nadmaše svoje kolege iz e-Footballa i prođu korak dalje”, kazao je predsjednik Saveza elektronskih sportova Filip Šoć.

SESCG će organizovati kvalifikacione turnire za ovo takmičenje 13. i 14. kao i vikend poslije 20. i 21. januara online na platformi. Zainteresovani se mogu prijaviti na linku.

Na ovim turnirima važe pravila da ne mogu učestvovati mlađi od 18 godina, pa se Šoć osvrnuo i na to.

“To je još uvijek onaj jaz između e-sporta i sporta. Zbog sigurnosti, partnera, sponzora najlakše je staviti takva ograničenja. Toga nema u svjetskim federacijama, a za sada su na 16+ i smanjivaće se, jer već sad imamo profi igrače sa 14,15 godina”, objašnjava Šoć.

U Crnoj Gori jača je e-Football zajednica po rezultatima i promociji, ali po broju igrača prednjače ljubitelji naslova FIFA, a sada EA FC24.

“Sve su to lobiji. Pošto je EA Spoirts izgubila licencu FIFA udruženja, morali su promijeniti naziv, te na taj način naći soluciju da opstanu na svjetskom tržištu. Vidjećemo kako će se to odraziti na obije simulacije sporta. Mada svaka ima svoju publiku i teško je prebaciti jednog tradicionalnog igrača s jedne na drugu simulaciju”, smatra on. M. V.

Bonus video: