Izvjesno spajanje GEF-a i IESF-a

Predsjednik SESCG otkriva svoje utiske sa velikog gaming takmičenja u Rijadu

10372 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Svjetsko GEF prvenstvo u gejmingu održava se u Rijadu do 16. decembra, a Crna Gora nema zvaničnog e-sportistu na ovom takmičenju. Turniri se odvijaju u četiri naslova- Dota2, e-Football, Street Fighter i PUBG mobile.

“Na takmičenju u Rijadu učestvuje preko 100 takmičara iz 40 država svijeta. S obzirom na to da je Savez elektronskih sportova Crne Gore član i ove organizacije imali smo OGM sastanak gdje je izabran novi bord GEF-a, a dosadašnjem predsjedniku produžen je mandat na još dvije godine. Ovaj događaj će ostati upamćen po tome što su dvije svjetske federacije potpisale ugovor o razumijevanju između IESF-a i GEF-a, što je korak ka tome da IESF u narednom periodu bude priznata od svjetskog Olimpijskog komiteta kao krovna e-sport institucija, a GEF postane dio iste. Ugovor su potpisali Princ Faisal nedavno izabrani predsjednik IESFa i predsjednik GEF Kris Kan”, prepričao je događaje iz Rijada predsjednik Saveza elektronskih sportova Filip Šoć.

GEG23 Rijad je otvorio Princ Faisal, a prema riječima Šoća domaćini su priredili zanimljivi zabavni program za sve goste koji će uživati i u gaming događaju. On je podsjetio da će upravo Rijad naredne godine biti domaćin IESF Svjetskog prvenstva gdje se očekuje prisustvo preko 150 država svijeta i preko 1000 takmičara i delegata.

“Događaju je prisustvovao Andrej Krasnički koji će u budućnosti najvjerovatnije voditi Evropsku e-sport federaciju i približiti je evropskom i svjetskom Olimpijskom komitetu, te na taj način e-sport dići na novi nivo. Po nekim najavama 2026. godine možemo da očekujemo i e-sport Olimpijske igre”, ispričao je Šoć te dodaje da će neki od delegata u Rijadu biti gosti konferencije koja će se u maju održati u Baru.

Osvrnuo se i na informaciju o spajaju GEF-a i IESF-a:

“Da bi e-sport postao zvanično sport pod svjetskim Olimpijskim komitetom, mnogo je bitno da ima samo jedna federacija koja odgovara za cijeli ekosistem. Razlike su velike između IESF-a i GEF-a. Naime, IESF postoji već 16 godina i ima preko 150 članica, dok GEF ima 60-tak. Crna Gora je članica obije federacije. Uz to IESF-ova takmičenja su na mnogo većem nivou i mnogo ozbiljnije organizovana i s nagradnim fondovima od 500 hiljada do milion dolara koliko će iznositi onaj na narednom prvenstvu naredne godine u Rijadu. I sam broj takmičara koji učestvuje u kvalifikacijama i kasnije na završnim turnirima je kod IESF-a skoro desetostruko veći. S druge strane GEF ima uvijek organizovan dobar hospitality za delegate i igrače. Razlika je i u trajanju turnira IESF-ovo svetsko traje dvije nedelje i učestvuje preko 1000 igrača, dok na GEF-ovo imamo četiri do osam najboljih timova i najviše 16 solo igrača i traje svega tri dana. Takođe, GEF-ova takmičenja su bez nagradnog fonda. Dobro je za razvitak gaminga da dođe do kolabracije ove dvije federacije i da zajedničkim snagama i novcem naprave nešto mnogo veće za dobrobit cijele e-sport zajednice. Gdje će to povesti i što će se dešavati vidjećemo u narednom periodu.

Ali ovo je prvi korak koji vodi e-sport na neki novi level”, smatra Šoć.

Bonus video: