U Kini nova ograničenja za onlajn igrice

Kineska vlada počela je da napada sektor video igara 2021. godine, kao dio opšteg pooštravanja propisa prema tehnološkim gigantima u zemlji

4046 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kineske vlasti saopštile su da namjeravaju da uvedu ograničenja za onlajn igrice kako bi se smanjila kupovinu tih igara u aplikacijama putem mikrotransakcija, a još jedan cilj je borba protiv zavisnosti od tog fenomena.

Ta najava kineskih vlasti odmah je izazvala pad na berzi kineskih tehnoloških giganata aktivnih u tom sektoru. Tensent (Tencent) je pao za više od deset odsto u Hongkongu, a njegov konkurent Netiz (Netease) izgubio je čak više od 20 odsto akcija na berzi.

Kineska vlada počela je da napada sektor video igara 2021. godine, kao dio opšteg pooštravanja propisa prema tehnološkim gigantima u zemlji.

Peking je posebno nametnuo striktno ograničenje vremena koja dieca mogu da provedu igrajući se na mreži i miesecima je zamrznuo marketinške dozvole za nove igre.

U posljednje vrijeme, međutim, taj sektor se nadao da će Peking biti blaži prema njemu.

Nove mjere predviđaju planove za ograničavanje kupovine igraca i ukidanje funkcija koje omogućavaju povećanje vremena igranja, što se često nudi kao nagrada za redovne korisnike.

Takođe su predviđene "iskačuće" poruke koje upozoravaju igrače da se ponašaju "iracionalno".

Nove mjere ponavljaju raniju zabranu sadržaja igara na mreži koji "ugrožavaju nacionalno jedinstvo" i "nacionalnu bezbjednost", ili koje "štete nacionalnom ugledu i interesima".

Bonus video: