Maden se nada da će uskoro obući i dres reprezentacije

Ambasador e-sporta u Crnoj Gori kanteraš Pavle Bošković Maden imao je uspješnu godinu sa ekipom Ence, a već u 2024. braniće boje arapskog tima Falconsnos. Uspješna godina zaokružena je i priznanjem za najboljeg e-sportistu kao i nominacijom COK-a za sportistu godine

17376 pregleda 1 komentar(a)
Pavle Bošković Maden, Foto: Privatna arhiva
Pavle Bošković Maden, Foto: Privatna arhiva

U sve popularnijoj industriji koja polako uzima primat u odnosu na muziku i film - gejmingu Crna Gora ima svog heroja. U pitanju je Podgoričanin Pavle Bošković Maden, čije ime kliče zajednica ljubitelja naslova Counter-Strike širom svijeta. Godina 2023. označila je vrhunac njegove karijere, pobjeda na IEM Dallas 23 CS:GO turniru ostavlja neizbrisiv pečat u istoriji, ne samo crnogorskog, već i svjetskog e-sporta. U epskom finalu, Maden i ekipa Ence trijumfovali su nad timom Mouz, demonstrirajući izvanrednu taktiku, preciznost i timske vještine koje su ih dovele do vrha. Ova pobjeda nije samo bila njihova, već i pobjeda za crnogorski gejming, s obzirom na to da je Maden do skoro bio jedini profesionalni igrač iz Crne Gore. Naredne godine, braniće boje arapske e-sport organizacije Falconsnos.

Pavle nije samo igrač, već i pionir i ambasador e-sporta u Crnoj Gori, čiji su uspjesi utrli put za nove generacije gejmera i promijenili percepciju društva o ovoj dinamičnoj i rastućoj industriji. Zato i ne čudi što je upravo njemu pripalo priznanje za najboljeg e-sportistu u 2023. godini, ali njegov potencijal prepoznao je i COK koji ga je nominovao za sportistu godine.

Pavle, za tebe je 2023. godina bila veoma uspješna. Po čemu ćeš je pamtiti?

Godinu pamtim po IEM Dallas turniru koji smo osvojili, i finale IEM Cologne, dva najveća rezultata godine. Sem toga, s ekipom Ence sam uspio da dođem do drugog mjesta na HLTV rank listi najboljih CS2 ekipa. Naravno uz to još veliki broj turnira na koje smo učestvovali i ostvarivali zapažene rezultate.

Sa ekipom Ence uspio si da stigneš do Majora, pobijedili ste ekipu Mouz u finalu IEM Dallas 23 CS:GO turnira, bili drugi na Intel Extreme Masters turniru u Kelnu. I baš kad je izgledalo da je Ence tim nevjerovatno uigran, odlučio si da promijeniš klub. Kakve su ambicije i očekivanja od nove ekipe?

Nisam odlučio da napustim tim, nego igrači nijesu uspjeli da se dogovore oko ugovora, pa nažalost nismo nastavili zajedno. U ekipi Ence sam proveo prelijepe dvije godine. Imali smo sjajan tim što su pokazivali i rezultati koje smo ostvarivali. Iskreno, biti dvije godine u top5 svjetskih ekipa je veliki uspjeh. Pa, očekivanja od nove ekipe su uvijek velika. Sastavljen je tim koji može daleko da dogura, sad je sve na nama da se što bolje uklopimo i damo svoj maksimum.

Godinu će pamtiti po IEM Dallas turniru koji je osvojio
Godinu će pamtiti po IEM Dallas turniru koji je osvojiofoto: Privatna arhiva

Nekako, u sred sezone stigla je nova verzija kantera- CS2. Koliko je i to uticalo na samu igru ekipe?

U početku, mislim da je svakom igraču CS:GO verzije teško pao prelaz na CS2. Pogotovo ako uzmemo u obzir da svaka nova igrica kad izađe na tržište ima mnogo problema, bagova s kojima smo se susretali svakodnevno i čak tako bili primorani da igramo turnire. Sad je igrica već optimizovana i mnogo dobra za igranje. Takođe, promjene prelaska na novu igricu su dosta uticale na našu ekipu, jer smo u CS:GO bili najkonstantnija ekipa i držali drugo mjesto na HLTV rankingu. A CS2 kao, potpuno nova igra je dovela do toga da krećete ispočetka i morali smo da se adaptiramo na nju.

Mnogi igrači su negodovali nakon što je CS2 izašao. Kako se tebi sviđa nova verzija omiljene igre?

Sad je već to nešto što je standardno i već su se svi igrači navikli. Teško je bilo poslije 10 godina igranja jedne igrice preći na drugu. Ali svaki upgrade je sigurno dobar, a i zanimljiv publici, što je najbitnije od svega.

Nedavno te je Savez elektronskih sportova proglasio e-sportistom godine, a stigla je i nominacija za sportistu godine COK-a. Zahvaljujući tebi i tvojim uspjesima polako se razbijaju predrasude o gamingu. Koliko su se i sami uslovi u gejming industriji za profesionalne igrače promijenili od kad si i sam uplovio u profi vode?

Što se uslova tiče sada u Crnoj Gori imamo sve što nam je potrebno - od interneta, do kompjutera, igraonica... Sada je samo ostalo da se gejmeri više trude, rade i svakodnevno vježbaju. Takođe, sama svijest o gejmingu se mijenja, naime stariji ljudi shvataju ozbiljnije ovu granu sporta. Da su ovi uslovi postojali kad sam počinjao s gejmingom, mislim da bi danas imali više igrača kao što sam ja, koji igraju na svjetskom nivou. Što se tiče nominacije za najboljeg sportistu COK-a iznenađen sam da je ova organizacija prihvatila kandidaturu SESCG-a, jer mislim da smo druga država u svijetu koja je kandidovala e-sportistu za sportistu godine. Zato sam nevjerovatno ponosan na tu nominaciju. Hvala SESCG-u na priznanju za e-sportistu godine, uvijek znači kad neko kući cijeni i vidi to što radite. Sve to je dokaz da su se uslovi što se gaming scene tiče itekako promijenili, jer revolucija u IT i e-Sport industriji se dešava svakodnevno, od opreme na kojoj se igra, pa do svega ostalog.

Pavle Bošković Maden, zahvaljujući njegovim uspjesima ljubitelji CS:GO naslova čuli za Crnu Goru
Pavle Bošković Maden, zahvaljujući njegovim uspjesima ljubitelji CS:GO naslova čuli za Crnu Gorufoto: Privatna arhiva

Mnogi su očekivali da upravo ti predvodiš CS2 reprezentaciju Crne Gore na zvaničnim svjetskim takmičenjima. Možemo li te do godine očekivati u dresu Crne Gore?

Najljepši osjećaj je igrati za svoju reprezentaciju i nadam se da ću jednog dana stvarno zaigrati. CS2 još uvijek nije kao tradicionalni sportovi vezan za reprezentacije, ali kako sam čuo Svjetska federacija ide kao tome da bude zvanično priznata od svjetskog Olimpijskog komiteta, a oni najavljuju, pored Olimpijskih igara i e-sport Olimpijske igre. Nadam se tome u budućnosti, rado bih se odazvao reprezentaciji u tom pogledu, jer svakome je bitno da predstavlja svoju državu na najvećim takmičenjima. Mislim da i sad imamo nekoliko mladih talenata među kojima su Cofo, Consume i Scorpion, te da će oni uz mene graditi nove generacije gejmera koje će prvo biti dobri promoteri toga čime se bave, a onda i Crne Gore, i na kraju biti tu kad dođe vrijeme da igraju svi zajedno za reprezentaciju.

Bonus video: