Gejming nije više puko gubljenje vremena

E-sport u Crnoj Gori iz dana u dan raste, a 2023. godinu obilježili brojni događaji i turniri, e-sportista Maiden nominovan je za sportistu godine, dok se nakon četiri godine na tržištu pojavila video-igra “Bleak Faith”

14965 pregleda 31 reakcija 6 komentar(a)
Crnogorski gejmeri nijesu preskočili nijedno bitno takmičenje, crnogorska delegacija na SP u Jašiju, Foto: SESCG
Crnogorski gejmeri nijesu preskočili nijedno bitno takmičenje, crnogorska delegacija na SP u Jašiju, Foto: SESCG

Gejming je nekad doživljavan kao izolovani svijet zaljubljenika u virtuelnu zabavu, međutim danas se polako penje na tron jer važi za jednu od najdinamičnijih i najbrže rastućih industrija. Brojne zajednice širom svijeta prihvataju gejming kao ozbiljnu formu zabave i takmičenja, pa je predrasuda prema istom sve manje. Gejming je postao više od pukog hobija. Ova globalna pojava danas broji na stotine miliona igrača širom planete. Danas pogrešna uvjerenja o gejmerima i gejmingu više ne predstavljaju prepreku u potpunom shvatanju ove kulture jer se organizuje veliki broj turnira, sa rekordnim fondovima. Tu su i Svjetska i Evropska prvenstva u najpopularnijim naslovima koja privlače elitne igrače i ogroman broj gledalaca, dok se turniri organizovani od strane samih kreatora igrica smatraju vrhunskim događajima u kalendaru gejming zajednice.

Fondovi na takmičenjima često dostižu milionske iznose, a upravo oni obezbjeđuju finansijsku sigurnost za najbolje igrače, te je danas gejming jednako značajan kao i bilo koja tradicionalna sportska disciplina.

Kako u svijetu, tako i kod nas polako se ruše predrasude, te se gejming više ne gleda kao gubljenje vremena već grana sporta, a naši e-sportisti i uopšte gejming zajednica je tokom 2023. godine bila veoma uspješna.

Sve češće gejming postaje sredina gdje se grade uspješne karijere, a jedan od najuspješnijih gejmera iz Crne Gore svakako je kanter igrač Pavle Bošković Maiden. Ova godina Pavlu je donijela mjesto na Majoru u Parizu, da bi pred sam kraj godine iz ekipe Ence otišao u tim Falcons. Samo nekoliko dana nakon što je potpisan ugovor sa novom ekipom, Bošković je nominovan od strane Saveza elektronskih sportova za nagradu za Najboljeg sportistu koju dodjeljuje COK. Tako je se Crna Gora još jednom upisala u istoriju, s obzirom na to da je jedna od rijetkih zemalja koja je na ovakvim izborima pored tradicionalnih sportista imala i e-sportistu. Iako na kraju nije dobio nagradu COK-a za Najboljeg sportistu godine, Maiden je dobio priznanje od SESCG-a kao najbolji e-sportista godine.

Još jedan naš profesionalni e-sportista Andrija Kovačević Nafkelah bio je uspješan toko 2023. godine. Naime, ovaj LOL igrač sa ekipom Fnatic TQ igrao je LVP u španskoj ligi. U proljećnom splitu su bili treći, a i on je odlučio da u narednoj godini promijeni tim pa će sezonu 2024. igrati u dresu francuskog tima Aegis - LFL ligu. Prvenstvo počinje sredinom januara, a Andrijini planovi su da sa Aegisom bude među prve tri ekipe u francuskom prvenstvu i da sa timom nastupi u EMEA masters takmičenju.

Savez elektronskih sportova tokom 2023. godine radio je punom parom. Pored naslova CS:GO, Dota2, e-Football i Tekken 7, riješili su da popularizuju i ostale igrice, te su za Svjetsko prvenstvo koje je u septembru održano u rumunskoj Prijestonici kulture- gradu Jaši, prijavili takmičare u svim naslovima. Tako je Crna Gora prvi put u istoriji dobila i žensku kanter reprezentaciju koju su činile Kristinom Kiya Gavrilović (kapitenka), Anđelina Lincee Mrdović, Jovana Skymightfall Knežević, Milica Mitz Stefanović i Dina Maljević. Neiskusna ekipa nije uspjela da prođe kvalifikacije, ali je Dina Maljević riješila da se oproba u još jednom naslovu, te je bila prva gejmerka koja je u e-Footballu predstavljala Crnu Goru na evropskim Olimpijskim igrama koje su početkom jula održane u poljskom gradu Katovice. Na istom takmičenju u muškoj kategoriji Crnu Goru je predstavljao Rade Pavićević.

Dina “Dina” Maljević oprobala se i u kanteru i u e-Footballu
Dina “Dina” Maljević oprobala se i u kanteru i u e-Footballufoto: SESCG

Da u gejmingu jednako uspješne mogu biti i žene još jednom je potvrdila i zvanično najbolja strimerka u Crnoj Gori Nađa Rajković. Ona je predvodila regionalnu ekipu u naslovu Valorant na takmičenju StreamersLeague: SUMMER EDITION. Na takmičenjima, konferencijama Rajković se uvijek trudila da promoviše gaming industriju, te joj je na Svjetskom prvenstvu u Jašiju dodijeljena stipendija ITTI Barcelona akademije za gejming.

Nađa Velica Rajković
Nađa Velica Rajkovićfoto: Đorđe Cmiljanić

Naši gejmeri nijesu imali puno uspjeha kroz kvalifikacije za SP koje je organizovao IESF u Jašiju, te smo imali samo jednog predstavnika na ovom takmičenju i to Bojana Tatara u e-Footballu, međutim nije uspio da prođe grupnu fazu. Tatar je pokazao da mu mnogo bolje leže drugi modovi e-Footballa. Kao osvajač dva trofeja u modu 11 v 11 prethodne sezone, Tatar je sa ekipom Budućnosti učestvovao u regionalnoj ligi u modu 3 na 3, a takmičenje su završili na trećem mjestu.

Bojan Tatar na SP u e-sportu u Jašiju
Bojan Tatar na SP u e-sportu u Jašijufoto: Privatna arhiva

Tokom 2023. godine Savez elektronskih sportova u saradnji sa NVO 4Future organizovali su brojne panel diskusije, kao i regionalnu Adria konferneciju koja je okupila predstavnike saveza sa prostora Balkana. Sredinom oktobra u saradnji sa TO Bar i e-sport Adriatic ligom (EAL) organizovali su u sklopu Montenegro Future festivala i prvi turniru u naslovu FIFA 23 sa nagradnim fondom od 10 hiljada eura.

I dok ljubitelji borilačkih vještina s nestrpljenjem isčekuju kraj januara kada je najavljen izlazak osmog nastavka Tekkena, naš najbolji e-sportista u ovom naslovu Branko Jugović imao je priliku da isproba pilot verziju- Tekken 8 Closed Beta Test (CBT). Ovaj beta test imao je za cilj da igrače uvede u igru, pokaže nove mehanike tokom iste, kao i da se sakupe generalni utisci igrača putem ankete, te je ovo iskustvo bilo ključno za dalje unapređenje ove fenomenalne borilačke video-igre prije njenog konačnog izdanja. Jugović je tokom test perioda ostvario fenomenalne rezultate, pa je bio 30. na svjetskoj rang-listi po broju dobijenih mečeva, dok je po rankiranju bio 55.

Branko Jugović, probao Tekken 8 i po rankiranju bio 55. u svijetu
Branko Jugović, probao Tekken 8 i po rankiranju bio 55. u svijetufoto: Privatna arhiva

Jednu od najznačajnijih saradnji Savez je uspio da ostvari sa američkom organizacijom NASEF, te će pod njihovim okriljem u narednom periodu držati edukacije za Adria region.

U 2023. godini, tačnije u aprilu, nakon četiri godine rada na istoj napokon svjetlo dana ugledala video-igra “Bleak Faith”. Naime, istu su kreirali tri Crnogorca predvođeni Mišom Vukčevićem, a pored njega u kreiranju ovog naslova učestvovali su njegov brat Rade i Mirko Stanić. U pitanju je akciona igra nalik Souls naslovima. Bleak Faith odvija se u svijetu zvanom Omnistructure gdje je čovječanstvo na rubu izumiranja. Igrač preuzima ulogu člana Forsakena, legije lovaca koji su osuđeni da štite čovječanstvo od raznih čudovišta koja se kreću pustošima i divljinama Ominstructurea.

Crnogorska igrica Bleak Faith napokon objavljena
Crnogorska igrica Bleak Faith napokon objavljenafoto: Printscreen

Gejming industrija tek se razvija u Crnoj Gori, te nas u 2024. očekuje još mnoštvo događaja, turnira, tako da će ljubitelji ove industrije uživati u bogatom kalendaru.

Dinamično i na svjetskoj gejming sceni

Tokom 2023. godine uzbudljivo je bilo i na inostranoj gejming sceni. Nakon uspješnog rukovođenja proteklih godina svjetskom gejming organizacijom IESF Vlad Marinesku je odlučio da se, nakon uspješnog Svjetskog prvenstva u e-sportu koje je u septembru održano u njegovoj rodnoj Rumuniji, povuče sa mjesta predsjedavajućeg. Narednih godina ovu funkciju obavljaće Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Faisal iz Saudijske Arabije. To je automatski označilo i spajanje dvije svjetske gaming organizacije - IESF i GEF koje će zajedničkim snagama nastojati da ubuduće stvore snažniju globalnu platformu za e-sport i da isti transformišu i unaprijede.

Vlad Marinesku podnio ostavku sa čela IESF-a
Vlad Marinesku podnio ostavku sa čela IESF-afoto: Boris Pejović

Ljubitelji pucačkih igrica, posebno Counter Strikea ovu godinu pamtiće po velikoj promijeni. Naime, obilježavajući kraj jedne ere, Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) otišao je u istoriju, ustupajući mjesto novoj igri - Counter-Strike 2 (CS2). Ovaj korak donio je modernizaciju omiljenog taktičkog pucača, ali i nove izazove i mogućnosti za igrače širom svijeta.

Još jedan željno iščekivani naslov stigao je na scenu. Naime, Street Fighter 6 ljubiteljima borilačkih igara donio je novi nivo uzbuđenja. Sa poboljšanim mehanikama, vizualima i novim likovima, Street Fighter 6 obećava da će osvježiti iskustvo svjetskih borbi u gejmingu. Ove promjene predstavljaju samo vrhunac ledenog brijega u svijetu gejminga u 2023. godini, a očekuje se da će dalji razvoj događaja donijeti još uzbuđenja i inovacija u ovoj dinamičnoj industriji.

Vječita borba između dvije simulacije najvažnije sporedne stvari na svijetu- FC24 i e-Footballa nastavila se i tokom 2023. godine, a UEFA je novim ugovorom upravo dala prednost bivšoj FIFA igrici. Tako će se 2024. godine organizovati Evropsko prvenstvo u EA Sports naslovu FC 24.

Bonus video: