Video-igre koje očekuju ljubitelje gejminga u 2024.

Od dugo očekivanih nastavaka do šarmantnih prvijenaca, ima puno toga čemu će se istinski ljubitelji gejminga radovati

10040 pregleda 1 komentar(a)
TEKKEN 8: nova dimenzija borilačkih vještina, Foto: Printscreen
TEKKEN 8: nova dimenzija borilačkih vještina, Foto: Printscreen

Protekla godina bila je veoma važna za gejming industriju s obzirom na to da je objavljen veliki broj video-igara. Mnoge su naišle na dobar prijem, no bilo je i onih koje su razočarale gejmere. Obično početak Nove godine i višak slobodnog vremena pružaju priliku da ljubitelji video-igara nadoknade propušteno, a godina pred nama obećava veliki broj naslova koji će napokon biti dostupni publici. Od dugo očekivanih nastavaka do šarmantnih prvijenaca, ima puno toga čemu će se istinski ljubitelji gejminga radovati, a ovo su neki od naslova za koje se, prema pisanju NME portala već sad zna da će biti objavljeni tokom 2024. godine.

Tekken 8

Datum izlaska: 26. januar

Platforme: PS5, Xbox Series X|S, PC

Razvojni tim: Bandai Namco

Jedan od prvih velikih udaraca koji dolazi u 2024. godini, legendarna borilačka igra Bandai Namco serijala spremna je da se vrati već ovog mjeseca. Gigantski ansambl od 32 borca, zajedno s novim Heat sastavom koji nagrađuje agresivno igranje, već ukazuje da će ovo biti snažan poklon za ljubitelje borilačkih igara. Ljubitelji Tekkena tokom 2023. godine imali su priliku fa od 20. do 23. oktobra isprobaju beta verziju Tekken 8 nastavka koja je imala za cilj da igrače uvede u igru, pokaže nove mehanike tokom iste, kao i da se sakupe generalni utisci igrača putem ankete. Ovo iskustvo bilo je ključno za dalje unapređenje ove borilačke video-igre prije njenog konačnog izdanja. Tom prilikom, naš Tekken reprezentativac Branko Jugović bio 30. na svjetskoj rang-listi po broju dobijenih mečeva, dok je po rangiranju bio 55.

Persona 3 Reload

Datum izlaska: 2. februar

Platforme: PS5, Xbox Series X|S, PC

Razvojni tim: Atlus

Ako tražite veliku igru RPG žanra onda je Persona 3 Reload pravi izbor. U pitanju je najpopularniji naslov Atlusove franšize. Ova potpuno nova verzija Atlusa ljubitelje žanra oduševiće dubokim narativom i taktičkim borbama. Moći ćete da istražite mračni svijet i stvorite svoj tim heroja. Junaci igrice će tokom dana biti u korak sa školskim i društvenim životom, a noću će se upustiti u opasne dubine Tartarusa.

Suicide Squad: Kill The Justice League

Datum izlaska: 2. februar

Platforme: PS5, Xbox Series X|S, PC

Razvojni tim: Rocksteady Studios

Poslije neuspješne promocije prošle godine, talentovani developeri iz Rocksteadya najzad su spremni da predstave dugo čekanu video-igru Suicide Squad: Kill the Justice League koja se direktno nastavlja na događaje viđene u njihovoj hit igri Batman: Arkham Knight iz 2015. godine. Smještena u Arkham univerzumu, gameplay će biti drastično promijenjen. Ova akciona igra je fokusirana na četiri glavna junaka koja će uvijek biti prisutna na terenu. Zloni Suicide Squad ima misiju da ubije Supermena i njegove prijatelje iz Lige pravde. Njihov sukob u video igri je san koji postaje stvarnost, pa će biti zanimljivo vidjeti mogu li četvorica negativaca postati heroji.

Final Fantasy 7 Rebirth

Datum izlaska: 29. februar

Platforme: PS5

Razvojni tim: Square Enix

Tokom trejlera koji su najavljivali Final Fantasy 7 Rebirth publici su iz Square Enixa dali do znanja da mogu očekivati neočekivano u drugim dijelom trilogije rimjeka FF7. Ovaj rimejk ponovno interpretira i mijenja više elemenata originalne igre, dodajući više dubine razvoju likova i prilagođavajući ukupnu narativnu strukturu. Ko će živjeti, ko će umrijeti i hoće li Aerith ponovno nekoga udariti stolicom od čelika, ljubitelji ovog naslova znaće krajem februara.

Life By You

Datum izlaska: 5. mart

Platforme: PC

Razvojni tim: Paradox Tectonic

Na Gamescomu 2023, posjetioci su imali priliku da vide fitness instruktora Ronija Maisoneta kako odbija nepristojne posjetioce u teretani, uređuje cvijeće i izbjegava posao u simulatoru života Life By You. Obožavaoci igrice The Sim u stanju su pripravnosti jer sa nestrpljenjem isčekuju Life By You. Može li Life By You postati jedna od najboljih simulacija ikada?

Alone In The Dark

Datum izlaska: 20. marta

Platforme: PS5, Xbox Series X|S, PC

Razvojni tim: Pieces Interactive

Za ljubitelje horora, Alone In The Dark obećava mart pun straha. U glavnoj ulozi su David Harbour (Stranger Things) i Jodie Comer (Killing Eve), a ovo preoblikovanje horor klasika iz ‘90-ih igrače će odvesti do Derceto Manora u potrazi za nestalom osobom. Međutim, to će biti lakše reći nego učiniti - očekujte čudovišta, užase i obilje južnjačkog gotičkog stila duž puta.

Princess Peach: Showtime

Datum izlaska: 22. mart

Platforma: Nintendo Switch

Razvojni tim: Nintendo

Ovo je prva igra u kojoj je princeza glavna protagonistkinja od 2005. godine. Kada joj veče u pozorištu bude uništena od strane zlobnih upadača na pozornicu, Peach je zadužena da spasi predstavu. U ovo video-igri, igrači će moći da preuzmu nekoliko transformacija kao Princeza Peach, uključujući borbu mačem, detektiva i borca kung-fu, dok sarađuju sa svojom pomoćnicom Stelom kako bi zaustavile glavnog antagonistu Wicked Grape.

Rise Of The Ronin

Datum izlaska: 22. marta

Platforma: PS5

Razvojni tim: Team Ninja

Dok će obožavatelji Nintendoa 22. mart provesti zalijepljeni uz Princess Peach: Showtime, vlasnici PS5-a imaće ekskluzivno putovanje sa Rise Of The Ronin. RPG u otvorenom svijetu smješten u Japanu 1860-ih godina, igrači kontrolišu Ronin ratnika koji pokušava da se snađe kroz građanski rat. Budući da se radnja odvija tokom turbulentnih godina Bakumatsu, Rise Of The Ronin ljubiteljima ovog žanra biće dvostruko uzbudljiviji. Ova video-igra neće imati fantastične elemente kao Nioh i Wo Long, prethodne igre razvojnog studija Team Ninja, a u istoj će se pojaviti neke stvarne istorijske ličnosti.

Warhammer 40,000: Space Marine 2

Datum izlaska: 9. septembar

Platforme: PS5, Xbox Series X|S, PC

Razvojni tim: Saber Interactive

Ovo će biti jedna od najkrvavijih video-igara godine. Space Marine 2 je eksplozivna pucačina u trećem licu akcija postavljena unutar poznatog mračnog Warhammer 40,000 univerzuma Games Workshopa. Warhammer 40,000: Space Marine 2 će igrače staviti u cipele masivnog Space Marinea kako bi se borili protiv horde vanzemaljskih Tyranida. Ostati živ neće biti lako. Igra će biti još jedan dio obimnog univerzuma Warhammer 40.000, koji je čak crpio inspiraciju iz filma “Astartes”.

Hades 2

Datum izlaska: tokom 2024. tačan datum nije poznat

Platforme: PC

Razvojni tim: Supergiant Games

Hades 2 je nastavak izuzetno popularnog Hades serijala, koji je započeo naslovom objavljenim od strane Supergiant Games 2020. godine. Igrači će ponovno zaroniti u podzemni svijet, podržani od strane bogova i boginja dok se probijaju kroz neprijatelje Podzemlja u ovoj Roguelike indie senzaciji. Igrači će preuzeti kontrolu nad novom protagonistkinjom Melinoe (kćerkom Hadja, sestrom Zagreusa), koja je pod mentorstvom Hekate, boginje vještičarenja. S obzirom na to, Melinoe će koristiti svoje mračne čarobne moći kako bi se suprotstavila Titanu Vremena, što će sigurno biti ispunjeno uzbudljivom igrom. Očekivanja za ovu igru su izuzetno visoka, ali ako iko može da ih opravda, to je tim Supergiant Games.

Frostpunk 2

Datum izlaska: druga polovina 2024.

Platforme: PC

Razvojni tim: 11 Bit Studios

Ako volite izgradnju gradova, ovo je prava video-igra za vas. Priča nove igre se odvija 30 godina nakon što je vulkanska zima zvanično prestala. Svijet je i dalje užasno mjesto, ali borba sa prirodom više nije najveći problem, već su to ljudi. Posljednji grad na svijetu još je u većim problemima nego što je bio u prvom dijelu. Prelazak s uglja na naftu rezultirao je naglim rastom grada, a taj nagli rast sa sobom je povukao unutrašnje probleme. Održavanje reda unutar grada, bilo milom ili silom je obavezno, stoga će biti ključno za njegov opstanak u Frostpunku 2.

Star Wars Outlaws

Datum izlaska: 2024. (tačan datum će biti objavljen)

Platforme: PS5, Xbox Series X|S, PC

Razvojni tim: Ubisoft

Ova igra donosi potpuno novi otvoreni svet koji ćete moći da istražujete. Prema informacijama od strane Diznija, očekuje se da će Star Wars Outlaws doći “krajem 2024.”, stoga se pripremite na malo čekanja za ovu avanturu otvorenog svijeta u dalekoj, dalekoj galaksiji. Radnjaj igre je smeštena između pete i šeste epizode i staviće nas u ulogu odmetnice Kej Ves koja se sprema da izvede najveću pljačku u istoriji teritorija na obodu galaksije. Igrači će nesumnjivo imati posla s Galaktičkim carstvom, ali mnogo će pažnje biti usmjereno na različite kriminalne organizacije galaksije, poput Huta.

Tales Of The Shire: A Lord Of The Rings Game

Datum izlaska: 2024. (tačan datum nije poznat)

Platforme: konzole i PC

Razvojni tim: Private Division

Čeka vas udoban život hobita, u novoj Lord of the Rings igri koja će izaći do kraja 2024. godine na konzoli i PC-u. Upravo ova vijest koja se pojavila sredinom prošle godine naišla je na oduševljenje među ljubiteljima Gospodara Prstenova. Zahvaljujući ovoj igri možete biti hobit. Fetalji igrice nijesu još uvijek poznati,a sama najava izazvala je kod gejmera ogromno uzbuđenje.

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Datum izlaska: 2024. (tačan datum još nije poznat)

Platforme: PS5, Xbox Series X|S, PC

Razvojni tim: The Chinese Room

Ova video-igra trebalo je da bude objavljena još davno, ali problemi u razvoju doveli su do kašnjenja iste. Ovaj je zastrašujuća igrica RPG žanra je nastavak kultne igre iz 2004. godine, a ovoga puta igrač ide u Sijetl, među vampire koji se bore za opstanak i prevlast u mračnim dubinama grada. Dobija ulogu krvopije-veterana, a kao stariji vampir srijeće zanimljive likove, miješa se u politiku, lovi po ulicama i bori se za položaj.

The Plucky Squire

Datum izlaska: 2024. (tačan datum nepoznat)

Platforme: PS5, Xbox Series X|S, Nintendo Switch, PC

Razvojni tim: All Possible Futures

Pustolovina poput priče o igračkama o likovima iz bajki koji otkrivaju stvarni svijet izvan svojih stranica. Osim šarmantnog umjetničkog stila i kreativnog zapleta, The Plucky Squire ima uzbudljive developere - uključujući direktora umjetnosti Džejmsa Tarnera iz Pokémon Sword and Shield i tvorca Stealth Bastard Deluxe, Džonatana Bidlea.

Bonus video: