Manojlović predstavnik Crne Gore na UEFA takmičenju

Proteklog vikenda održan je online turnir u naslovu FC24, i lan u simulaciji najvažnije sporedne stvari na svijetu - E-football

3422 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Vikend za nama kad je gejming u pitanju protekao je u znaku simulacije fudbala. Naime, u saradnji sa Savezom elektronskih sportova Crne Gore i FSCG-om održane su kvalifikacije za takmičenje koje će u naslovu FC 24 organizovati UEFA, a takmičilo se osam gejmera. Titulu najboljeg, nakon višečasovnog igranja odnio je Luka Manojlović, koji je Crnu Goru do sada predstavljao na nekoliko takmičenja.

“Ponosan sam što ću imati priliku da predstavljam Crnu Goru na UEFA takmičenju, eEuro 2024. Uoči početka kvalifikacija, sa prethodnih turnira i jake konkurencije odranije, mogli smo očekivati da će neka od standardnih imena koja se nalaze na završnicama turnira na kraju predstavljati Crnu Goru. Takođe bilo je i onih protiv kojih sam prvi put imao prilike da igram u subotu, koji su pružili izvrsne duele i ishod je mogao biti drugačiji”, prepričava utiske sa turnira Manojlović te otkriva da li je na istom bilo iznenađenja.

Kompletno takmičenje održavalo se online, a Manojlović je pokazao da umije da bude jednako dominantan i na lan i na online turnirima.

“Oba formata, online turniri i oni koji se održavaju uživo, imaju svoje prednosti i mane. Kada su u pitanju online turniri, prednost je što ste u poznatom okruženju i nemate pritisak prisustva drugih protivnika. Međutim, to može oduzeti draž turnirima i napetost koju pruža prisustvo publike. Iako online turniri omogućavaju udobnost i poznavanje okoline, moguće su zloupotrebe, poput loše internet konekcije protivnika i igranja pod lažnim identitetom. Ipak, uz dobru organizaciju i volju administratora, ovi problemi se mogu riješiti. Zbog same atmosfere lično više preferiram turnire koji se održavaju uživo”, priznaje gejmer.

Pravila za ovaj turnir bila su jasna. Naime, na takmičenju su mogli učestvovati punoljetni gejmeri isključivo sa crnogorskim državljanstvom, te su igrači sami organizatorima prijavljivali one koji ne ispunjavaju uslove. Ipak, na kraju je sve, kako tvrdi Manojlović, bilo kako treba.

“Turnir je imao precizno definisana pravila koja su zahtijevala da igrači budu punoljetni i posjeduju crnogorski pasoš. Međutim, bilo je pokušaja da učestvuju igrači koji nisu napunili 18 godina ili oni koji posjeduju pasoš neke druge države. Zahvaljujući odgovornoj organizaciji same zajednice igrača i administratora koji su bili odgovorni za nadzor, turnir je protekao bez problema i fer”, osvrnuo se na pomenutu situaciju on.

Takmičenje na virtuelnom terenu počelo je u 14 časova, a Manojlović je kao finalista imao priliku da igra više sati. O tome koliko je bilo teško održati nivo koncentracije, a samim tim i igre, te je li zadovoljan svim odigranim mečevima, kaže:

RezultatiFC24 turnira
RezultatiFC24 turnirafoto: Printscreen

“Turnir je trajao otprilike pet sati, s obzirom na to da se igrao format Double Elimination (winner i loser dio), po dvije utakmice između protivnika gdje se gledao odnos datih i primljenih golova, i zlatnim golom u slučaju neriješenog ishoda u oba meča. Mečevi su bili napeti i svaki od njih jednako je iziskivao velik nivo koncentracije s obzirom da svaki gol ima svoju težinu. Kako je vrijeme proticalo moglo se osjetiti da igrači gube koncentraciju, ali smo uspjeli pružiti sjajnu igru do samog kraja. Iskreno sam zadovoljan svojim odigranim mečevima”.

Za razliku od turnira u Baru koji je održan u oktobru prošle godine, a na kojem je Manojlović takođe učestvovao i gdje se igrala FIFA23, na UEFA kvalifikacijama igrana je nova verzija- FC24. O tome kako mu se ista dopada i je li se navikao na nju, Manojlović odgovara:

“Još uvijek se prilagođavam na promjene vezane za FC24, jer je dosta drugačija od prethodne FIFA 23 koja mi je mnogo više odgovarala po stilu igre. Međutim, smatram da je EA napravio kvalitetnu fudbalsku simulaciju sa FC24 jer odgovara različitim stilovima igre”, objasnio je gejmer.

Tokom prošle godine mnogo više se dalo prostora naslovu FIFA kroz razna takmičenja i turnire. Upravo ova igrica mnogo je popularnija u svijetu, dok kod nas kad je u pitanju simulacija fudbala primat još uvijek drži e-Football. O tome koliko je zajednica porasla u posljednje vrijeme FIFA naslova, Manojlović kaže:

“Generalno je FC24 (ranije poznat kao FIFA) mnogo popularniji širom svijeta u poređenju sa e-Footballom, zbog čega je UEFA odlučila da se ovogodišnje Evropsko prvenstvo održi u FC24. Kod nas, međutim, i dalje postoji više ljubitelja e-Footballa, ali je zajednica igrača FC24 značajno napredovala tokom prethodnih godina. Mnogi igrači su ostvarili značajan napredak na individualnom nivou, a na turnirima smo svjedoci odličnih duela između jakih protivnika. Baš na takvim takmičenjima, u formatu 1v1 i 2v2, naša zajednica se razvija novim i kvalitetnijim igračima”, sa ponosom zaključuje Manojlović.

Pavićević najbolji u e-Footballu

Lan turniri u e-Footballu uvijek okupe veliku zajednicu ovog naslova u Podgorici. Tako je bilo i u subotu u Gaming Hubu, kada je u finalnom meču protiv Marka Unkaševića slavio crnogorski reprezentativac Rade Pavićević.

Ovaj turnir kako tvrdi pobjednik istog sjajna je uvertira za sve ono što ljubitelje ovog naslova očekuje tokom idućeg mjeseca, a to je kvalifikaciono takmičenje za Svjetsko prvenstvo u Rijadu.

Rade Pavićević
Rade Pavićevićfoto: Miloš Todorović

“Svakako da je ovo takmičenje bilo dobra uvertira za veoma važan turnir koji je planiran za februar, a na moju žalost a vjerovatno i svih koji su učestvovali, nije bilo svih naših najjačih igrača. Sumnjam da su se čuvali za idući turnir, jer osim što se borimo za to prvo mjesto, mi se ujedno na ovakvim takmičenjima i družimo, tako da su vjerovatno razne obaveze uticale na to da ne učestvuju”, siguran je Pavićević.

Pored već poznatih protivnika, na turniru u subotu bilo je i onih koji su ga iznenadili igrom.

“Bilo je protivnika koji su pokazali zavidan kvalitet i uz malo treninga mogu da se ozbiljno primaknu nivou najboljih igrača”, ističe Pavićević, a o tome koliko mu je zbog toga što poznaje protivnike bolje da se pripremi za turnire, odgovara:

“Što se tiče same igre, najviše gledam sebe i uvijek se trudim da dam svoj maksimum. Ne osvrćem se toliko na protivnike”.

Dok vježbaju za ovakve turnire gejmeri uglavnom igraju online, dok se sva velika takmičenja održavaju lan. Zato ovakve trunire smatra odličnom prilikom da se bolje spreme za velika takmičenja.

“Ovakvi turniri nama igračima mnogo znače, jer većina nas igra online, a tu osim kvaliteta dosta utiče i sama konekcija protivnika. Zato ovi offline turniri mnogo znače i nadam se, kao vjerovatno i svi da će ih u budućnosti biti što više, jer sam na subotnjem turniru vidio da su igrači željni toga”, otkriva Pavićević.

Bonus video: