Spremni da ne spavaju 48 sati

U Baru počeo prvi Global Game Jame, takmičari sigurni da će svojim idejama pomjeriti gejming industriju

7415 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Marija Vasić
Foto: Marija Vasić

Prvi Global Game Jam počeo je juče u 16 časova u Baru, a oko 100 takmičara koji su podijeljeni u 27 timova biće spremni da ne spavaju 48 sati kako bi napravili svoj prototip video-igrice. Na samom početku zadata im je i tema “Nasmij me”, a četvorica sudija Robert Janković, Nenad Fijala, Igor Puškarić i Nikita Bolijakov imaće težak zadatak da u nedjelju nakon prezentacije odluče čija je ideja najbolja.

Global Game Jam organizuje Savez elektronskih sportova Crne Gore i TO Bar, a koncept je malo izmijenjen, te su za najbolje obezbijeđene vrijedne nagrade - prvo mjesto 700 eura, drugo 250.

“Ovo je potpuno novi pravac gejminga na koji smo mi navikli. Ovo je onaj dio industrije koju pravi stotine milijardi o kojima mi pričamo. I cilj je da djecu i mlade edukujemo novim tehnologijama i pripremimo ih za budućnost koja ih čeka”, ističe za “Vijesti” predsjednik SESCG-a Filip Šoć.

Gam jam
foto: Marija Vasić

Prošle godine svijetu je predstavljena video-igra “Bleak Faith” na kojoj su kreatori iz Crne Gore radili godinama, a Šoć se nada da će ovakvi događaji ohrabriti ljubitelje gejminga da se posvete i ovoj sferi najbržerastuće industrije.

“Mislim to što su oni uradili je svjetski projekat i kad bi imali jednu takvu igricu godišnje sigurno bi postali centar gejminga u svijetu. Ovo je početni plan da bi došli do toga. Da krenemo s edukacijama na lokalnom nivou s partnerima, pa gejmifikacija školstva, pa edukacija omladine i pripremanje njih kroz ovakva i slična takmičenja za budućnost koja ih čeka u gejming industriji”, objašnjava Šoć koji smatra da je i tema Gam Jama - “Nasmij me” zanimljiva.

Robert Janković već godinama je u svijetu gejminga, a iza sebe ima nekoliko napravljenih igara. Na događaju u Baru namijenjena mu je uloga sudije, a o samoj temi na kojoj će takmičari raditi 48 sati kaže:

“Mislim da je tema ove godine stvarno osvježavajuća i za same developere kao i za publiku koja nas prati, jer se od njih očekuje da na kreativan i interaktivan način oraspolože i nasmiju. Moram da pohvalim kreatore Game Jama što su izabrali ovu temu za takmičenje, jer mislim da mnogim igricama koji postoje trenutno na tržištu fali ovakav vid kreativnosti”, kazao je za “Vijesti” Janković.

On je u startu priznao da mu neće biti lako u “koži sudije” jer će on i njegove kolege imati dvostruku ulogu - pružanje pomoći timovima u vidu mentorstva tokom trajanja Game Jama, kao i ocjenjivanje i odabir najboljih radova na bazi određenih kriterijuma.

“Obaveza koje se odnose na mentorstvo timova mnogo su lakše u odnosu na naš zadatak da na kraju biramo najbolje igrice, jer se od nas očekuje potpuna objektivnost tokom tog procesa. Međutim, to takođe zavisi i od samih igrica koje će biti prezentovane gdje očekujemo da će biti mnogo kvalitetnih radova, tako da mislim da naš zadatak neće biti lagan. Što se kriterijuma za ocjenjivanje tiče, svaki od sudija je specijalizovan za jednu ili više uloga u samom procesu izrade igara, tako da svi mi već imamo definisane kriterijume koje se vezuju za naše konkretne branše. Moram napomenuti da se za ovo takmičenje ti kriterijumi moraju prilagoditi i vremenskom ograničenju od 48 sati koje je dostupno učesnicima za razvoj igrice. Pokušaću da sa kolegama determinišem realan set kriterijuma koji će biti prilagođeni ovakvom događaju”, obećava Janković. Kao neko ko je i sam imao priliku da pravi igrice i silumacije osvrnuo se i na vrijeme i na to da li je za ovakav poduhvat dovoljno 48 sati:

Spremni da savjetuju, ali i izaberu najbolje
Spremni da savjetuju, ali i izaberu najboljefoto: Marija Vasić

“Ideja vrijedi kao pola projekta, tako da ako je ona na početku definisana i konkretizovana onda će biti mnogo lakše da se razvije projekat. Međutim, takođe je veoma bitno da se kreira adekvatan plan za razvoj igrice na bazi te ideje koji je ostvarljiv u datom vremenskom periodu. Veoma bitna specifičnost Game Jama je to što je za razvoj igrice ograničen vremenski period od 48 sati. To je definitivno veoma limitirajući faktor s obzirom na to da se uglavnom za razvoj igrica treba po nekoliko godina rada. Međutim, osnovni cilj ovakvih takmičenja je da se od učesnika izvuče maksimum i u smislu kreativnosti i snalažljivosti”, objašnjava Janković te otkriva, kako bi on odgovorio na zadatu temu i koliko je teško kroz igricu nasmijati ljude:

“Do sada sam radio na različitim projektima i simulacijama koje su tretirale različite tematike od avanturističkih igrica, strateških simulacija, pucačina kao i horor igrica, međutim nikada nisam imao priliku da razvijem neki projekat koji ima sličnu tematiku. Mislim da bi mi da sam na njihovom mjestu bilo interesantno iskustvo iako je veoma teško nasmijati ljude generalno”, napominje Janković.

Iako je većina odlučila da na Game Jamu učestvuju ekipno, Podgoričanin Luka Trbović u Bar je došao sam, a iskustvo koje ima zahvaljujući sličnim takmičenjima siguran je da će mu pomoći da u nedjelju zadivi žiri.

“Ovo takmičenje je jedna sjajna prilika za mlade game developere, kreatore i storytellere. Već preko dvije godine sam u svijetu izrada igrica sa preko četiri igrice na sličnim Game Jam takmičenjima. Glavna motivacija proizilazi iz želje da se povežem sa istomišljenicima, da podijelimo naše znanje i zajedno uživamo u kreativnom procesu pravljenja igrica”, ističe Trbović kojeg to što nije imao ekipu, kako kaže “nije odvuklo od njegove strasti ka razvoju igrica”.

Sam uživa u kreativnom procesu pravljenja igrica, Lika Trbović
Sam uživa u kreativnom procesu pravljenja igrica, Lika Trbovićfoto: Marija Vasić

“Nadam se da će neki naredni put se ukazati prilika da radim u timu”, dodaje Trbović koji je i sam gejmer.

“Najviše me privlače storytelling igrice poput Wolf Among Us, Life is Strange i njima slične. Najviše cijenim upravo one igrice koje imaju nevjerovatnu priču da ispričaju i ‘pokrenu’ nas kao osobe. Pored toga, kao kontrast, volim i akcione i multiplayer igrice poput Battlefield-a, Call of Duty-a i slično”, otkriva Trbović koji ne krije da sebe u budućnosti vidi u gejming industriji - bilo kao kreatora ili strastvenog igrača. “Radujem se svakom narednom pozivu i događaju koji promoviše gejming kod nas. Velika zahvalnica ide upravo Savezu elektronskih sporta na iniciranju jednog ovakog takmičenja, kao i dosta drugih prilika u svijetu gejming industrija”, kaže Trbović.

Beatris Švabauer na ovom takmičenju učestvuje sa ekipom, a ističe da im tema nije baš inspirativna.

“Imali smo neke ideje koje smo mislili da će nam poslužiti tokom pravljenja igrice. Međutim, ništa od toga. Voljela bih da smo znali temu, ali su pravila takva da se tema dobija na samom početku Game Jama, pa ćemo biti prinuđeni da se prilagodimo istoj”, kazala je Beatris, te dodala da su spremni za ovaj izazov pa čak i da ne spavaju 48 sati kako bi završili zadatak.

Sigurna je da će im iskustvo u programiranju pomoći, iako nijesu imali priliku da rade igrice.

Bonus video: