Kreću kvalifikacije za SP u e-sportu

Savez elektronskih sportova Crne Gore ove godine će imati takmičenja u sedam naslova, od čega će dva biti za žene

2704 pregleda 0 komentar(a)
Mongolci slavili u naslovu DOTA2, Foto: Marija Vasić
Mongolci slavili u naslovu DOTA2, Foto: Marija Vasić

Savez elektronskih sportova Crne Gore organizuje IESF kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u e-sportu koje će biti održano krajem godine u Rijadu.I ovoga puta nagradni fond premašuje očekivanja, a biće održan od 11. do 19. novembra, no neće biti baš svi naslovi koji su do sada bili na IESF-ovim takmičenjima, već su odlučili da naslove promijene u korist ženskih ekipnih e-sportova.

“Ove godine je poslije dužeg niza godina isključena fight igrica Tekken, a od naslova ćemo imati Counter Strike 2 u open i ženskoj kategoriji, Mobile legneds Bang Bang u open i ženskoj kategoriji, kao i PUBG mobile, e-Football i DOTA 2 u open kategoriji. Inače ovo je rekordno svjetsko prvenstvo gdje je prijavljeno preko 130 država svijeta”, napominje predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore Filip Šoć.

Kvalifikacije kreću 16. marta, a prvi će se okušati e-fudbaleri i to u igrici Gamesbox. Čak dva turnira biće održana za open CS2 i to 23. marta u igraonici Sova u Baru i 6. aprila u igraonici Game Zone, dok je finale dan kasnije takođe u igraonici Game Zone. Za žensku ekipu prijave će biti otvorene do 7. aprila. Ljubitelji DOTA2 naslova sastaće se 30. marta u igranici Tru gamer, dok će za mobilne igrice PUBG mobile i BMBLBB za open i žene takmičenja biti online. Tako će se ekipe za PUBG mobile takmičiti 13. aprila, a ko će kroz kvalifikacionu fazu tražiti kartu za Rijad u MBLBB u open i ženskoj kategoriji znaćemo 20. odnosno 21. aprila.

SESCG je prošle godine imao jednog predstavnika na Svjetskom prvenstvu i to samo u naslovu e-Football, te je e-fudbaler Bojan Tatar predstavljao Crnu Goru u Jašiju.

Bojan Tatar prošle godine predstavljao Crnu Goru u Jašiju
Bojan Tatar prošle godine predstavljao Crnu Goru u Jašijufoto: Privatna arhiva

“Kao i svake prethodne godine, Crna Gora je imala wild card za sva takmičenja, ove godine smo odlučili da wild card neće biti nego će igrači i ekipe morati da se potrude da dođu do Rijada. Najlakše će biti u konkurenciji efootballa, jer će učestvovati 80 takmičara. S time što ako se nijedan drugi naslov ne kvalifikuje, po automatizmu ćemo imati direktno i efootball igrača”, otkriva Šoć.

Ove godine čak dvije ekipne igre biće posvećene ženama. Crna Gora je prvi put imala prošle godine žensku CS:GO ekipu, međutim kroz kvalifikacionu fazu nijesu izborile plasman za JAši. O tome hoće li biti promjena u istoj s obzirom na to da se i igrica promijenila, te ce u Rijadu igrati CS2, Šoć kaže:

“Ove godine imamo CS2 i MLBB u ženskoj konkurenciji. Objavili smo poziv za reprezentaciju, pa ćemo vidjeti ko će biti roster za ovu godinu”, napominje Šoć, te tvrdi da i za žensku MLBB ekipu, koji je jedan od najpopularnijih naslova, ima zainteresovanih.

“Uvijek ima zainteresovanih, ali to je mnogo skup esport i mnogo je tesko organizovati profi ekipu, a pogotovo u ženskoj konkurenciji”, zaključuje on.

Bonus video: