Hibrid Clove - „Više od smrti”

Unikatni i nekonvencionalni novi agent u popularnoj takmičarskoj onlajn igrici je neustrašiv i može da oživi i vrati se u bilo kojoj rundi

3984 pregleda 0 komentar(a)
Clove – neustrašiv, topao i hirovit, Foto: Printscreen
Clove – neustrašiv, topao i hirovit, Foto: Printscreen

U popularnoj takmičarskoj onlajn igrici, Valorant, izašao je unikatni i nekonvencionalni novi agent. U Valorantu su agenti zapravo fiktivni likovi sa moćima i izmišljenom pozadinskom pričom.

Ovoga puta nam Riot Games donosi Clove - neustrašivog, toplog i hirovitog agenta iz šarmantnog Edinburga - što se može primijetiti po “tvrdom” akcentu tokom igranja.

Mogućnosti koje Clove nudi se baziraju na “lijepoj” i grandioznoj smrti gdje u jednom trenutku kada umrete imate mogućnost da se vratite u život u bilo kojoj rundi. Ali prije toga, moram da napomenem da je Clove hibrid između controllera i dueliste. Ovo znači da se ne skriva iza prvih linija odbrane, već hitro uskače u rizično “bojno” polje sa svojim controlerskim moćima.

Više od smrti

Clove ima mogućnost da, ukoliko je njihov ultimatum (igračima poznat po tasteru X) napunjen, ponovo oživi i vrati se u rundu. Naime, nakon smrti imate samo nekoliko sekundi da se vratite u rundu. Uz prelijepu animaciju ponovo ste vraćeni nazad u mogućnost igranja - ali ne bezuslovno. Nakon vraćanja u život imate vrlo malo vremena do isteka imaginarnog tajmera da ubijete jednog protivnika ili dobijete asistenciju u nanošenju štete (engl. gaming assist). Ako ne uspijete da ubijete nekog za to vrijeme, vraćate se nazad među mrtve.

Ruse

Ruse ability (mogućnost) dozvoljava da postavite dimnu bombu na mapi. Ova moć je karakteristična za sve controllere, a šta je učini ovdje posebnom kod Clove jeste da možete da bacite dimnu bombu čak i ako nijeste živi u rundi.

Ove dimne bombe ili oblaci koji zamagljuju vid su dosta slični Omenovim (još jedan fiktivni lik iz igrice) sposobnostima.

Meddle (Q)

Meddle je bomba suštine besmrtnosti. Kada je bacite na protivnike, u vrlo malom krugu radijusa eksplozije, zahvata neprijatelje i spušta im nivo zdravlja na 10 odsto - što ih čini idealnom metom. Nakon nekoliko trenutaka, zdravlje se podiže i neprijatelj ponovo postaje veća prijetnja.

Pick-Me-Up (C)

Ova mogućnost ogleda se u tome da možete privremeno crpiti “život” iz drugih igrača koje ste ubili. Za razliku od Reyne (takođe Valorant lik), Clove ne može sa ovom mogućnošću da pređe preko 100 odsto zdravlja. Zdravlje uzeto od od neprijatelja takođe se ne zadržava trajno i ističe nakon određenog vremena.

Ovo je dosta interesantna mogućnost, naročito za controllere. Kako kaže razvojni tim Valoranta: ne dobijate ništa od ove mogućnosti ako se ne borite, dakle, jasna poruka jeste da “idete” i nađete protivnika.

Kako igrati Clove?

Da biste bili dobri u igranju ovog novog agenta, morate da budete proaktivni. Da se podsjetimo: igrate kao hibrid između dueliste i controllera što znači da imate priliku da napadate direktno ili usporite nadolazeće neprijatelje uz pomoć vaših moći.

Komentari razvojnog tima

Iz razvojnog tima Riot Gamesa navode da kada igrači igraju solo i žele da se priključe nekoj onlajn rundi sa nasumičnim saigračima, obično moraju da odaberu tip agenta Controlera ako žele da se upuste u direktnu pucnjavu. Clove, hibridni controller - duelista, im pruža mogućnost da se nađu na prvim linijama odbrane gdje igra ne zavisi od vaše sposobnosti da ostanete živi.

Clove ima mogućnost da doprinese svom timu i samoj rundi čak i nakon smrti.

Razvoj dizajna karaktera

Inspiracija za sam dizajn lika dolazi od trulog voća i povrća. Ali ne dozvolite da vas vrtlozi ljubičaste i razigrane roze boje zavaraju, jer ispod “mladalačkog” lika Clove se nalazi potencijal besmrtnosti.

Kao što smo rekli na početku, Riot Games dodaje značaj izradi pozadinske priče ovih fiktivnih likova sa prepoznatljivim glasom, poznatim frazama i biografijom. Ono što, međutim, izdvaja Clove od ostalih agenata jeste što je nebinarna osoba. Tačnije, za Clove ne možemo reći da je to “on” ili “ona”, već “oni”.

Nadam se da iz ove odluke da Clove bude nebinarna, neće proizaći kontroverza već da će igrači prihvatiti lik takav kakav jeste.

Po mom mišljenju, Clove je briljantno osmišljen agent za kojeg vjerujem da nije preporučen samim početnicima u Valorantu. Efikasno korišćenje prethodno navedenih moći (Not Dead Yet i Pick-Me-Up) ma koliko prosto izgledali, zahtijevaju precizan tajming, pozicioniranje, kao i game sense.

Clove ima interesantnu pozadinsku priču o besmrtnosti. Sama pozadinska priča je interesantna i gledajući kroz prizmu dizajna: agent je estetski odlično napravljen. Moći koje su nam pružene zahtijevaju određenu vještinu. Ali kako to uvijek biva u takmičarskim igricama, samu presudu prepuštam igračima da procijene. Vrijeme će pokazati.

Valorant možete besplatno preuzeti preko Riot Games sajta.

Majkrosoftov Game Pass pruža dosta benefita kada je riječ o kupovini agenta. Neophodno je samo da uvežete Riot i Majkrosoft nalog.

Bonus video: