Igra "12 minuta": Avantura koja vodi kroz dileme, hipnozu, stare uspomene

Igrica 12 minuta je interaktivni triler koju je razvio “Annapurna Interactive”, a priču kreirate kao osoba koja je zaglavljena u vremenskoj petlji

6074 pregleda 0 komentar(a)
Prolazite kroz dijaloge i događaje, dok pokušavate da riješite misteriju: Scena iz igre, Foto: Printscreen
Prolazite kroz dijaloge i događaje, dok pokušavate da riješite misteriju: Scena iz igre, Foto: Printscreen

Nalazite se pred ulaznim vratima vašeg stana. Pripremate ukusnu večeru sa suprugom. Odjednom, vaša večera je prekinuta glasnim lupanjem uz povik policajca da odmah otvorite vrata, a potom vas hapse. Nemate previše vremena da razmišljate i sve se odvija prebrzo dok vam misli jurcaju kroz glavu. Nijeste stigli ni da shvatite šta se dešava, i odjednom ste na podu, vezani lisicama, i da taj isti policajac, vršilac reda i mira, vas guši u pokušaju da vas ubije. Pokušate da se opirete u agoniji, ali neuspješno. Kada mislite da je kraj, ponovo otvorite oči i odjednom se ponovo nalazite na ulaznim vratima vašeg stana.

Igrica 12 minuta je interaktivni triler koju je razvio “Annapurna Interactive”. U igrici, igrate kao osoba koja je zaglavljena u vremenskoj petlji koja se ponavlja svakih 12 minuta iznova i iznova. Priča se odvija kako prolazite kroz dijaloge i događaje, dok pokušavate da riješite misteriju i oslobodite se vremenske petlje.

Na vremensku petlju možemo da gledamo kao na vrstu paradoksa gdje je osoba zaglavljena u ponavljajućem vremenskom okviru. Vremenske petlje koriste se kao narativni alat (pomagalo pri pričanju priča) gdje su likovi, pa tako i naš glavni karakter, zaglavljeni u ciklusima vremena. Ovaj pristup je zgodan da kreatorima igrice, filma ili novele prodube i dodataknu se različith tema kao što su moralne dileme, izbjegavanje neizbježnog, sudbine ili slobodne volje.

Na početku igrice i same priče, dolazite u vaš dom tokom jedne večernje oluje nakon dugog dana na poslu i neposredno nakon toga, policajac lupa na vaša vrata i kreće da hapsi vašu ženu zbog, kako policajac dodaje, ubistva njenog oca prije nekoliko godina.

Igrate uz pomoć miša i perspektiva kamere je malo drugačija od onoga što ste navikli.

Nelinearna priča

Nelinearne priče su one čiji tok nije prava linija i putanja, već je izmiješan i daje više kreativne slobode u pripovijedanju. Tako i u 12 minuta, odluke koje igrač donosi imaju uticaj na dalji tok priče. Vi birate koju konverzaciju vodite sa likovima u igrici - pa tako birate tok u kome igrica ide. Krajni cilj je da date odgovor na pitanje- zašto vam zaista hapse ženu i o kakvoj mutnoj prošlosti se radi?

Kao što smo rekli, morate da odgonetnete pitanje koje vam igrica postavlja, a moram priznati, da stvarno zna da zaintrigira igrača. Kako igrate sve više, priča ide sve dublje i morbidnije što vas više tjera da igrate iznova i iznova. Igrica se ponovo pokreće u slučaju da napravite “pogrešan” potez, što vas vraća na početak, kada tek ulazite u stan kod svoje žene. Međutim, sa svakim novim igranjem vi saznajete nove informacije o priči koje možete da upotrijebite u sadašnjosti. Ovaj tip pričanja priče se naziva iterativni zato što po svakom igranju, iako ste vraćeni tehnički na početak, vi kao igrač imate znanje koje vam je neophodno da nastavite dalje sa pričom.

Imate kreativnu slobodu u pripovijedanju svakih 12 minuta
Imate kreativnu slobodu u pripovijedanju svakih 12 minutafoto: Printscreen

Gameplay

Igrica sadrži jako prikladnu grafiku, animacije i intuitivna je za igranje tako da vam ne treba neko veliko predznanje. Ambijentalni zvukovi u pozadini doprinose mističnoj atmosferi, a oluja u pozadini kreira posebnu atmosferu. Kao igrač, morate da se igrate sa svim konceptima u igrici, jer imate dosta alatki na raspolaganju.

O samim likovima imamo puno i malo da kažemo, bez prevelikih spojlera, mogu da kažem da su dosta dinamični i da imaju pozadinsku priču. Glasove daju poznati holivudski glumci: James McAvoy, Daisy Ridley i Willem Dafoe.

Ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje

Gejming zajednica je donekle reagovala pozitivno na igricu sa jednom manom, a to je da što više igrate to postaje pomalno naporna jer se svaki put vratite na početnu tačku i morate sve iznova da radite. Dosta gejmera je kritički nastrojena prema priči, i neki od komentara su da u toku pravjena igrice, razvojnom timu je ponestalo inspiracije, pa su ubacili neke klasični kliše za kraj. Još jedan komentar jeste kako je Indie gaming studio (tim za razvoj igrica koji čini šačica ljudi i mali budžet) uspio da dovede holivudske glumce da daju glas? Jedan od komički nastrojenih odgovora jeste da su smanjili budžet timu za pisanje priče.

Zaključak

Za kraj dodao bih, uprkos svim kritikama na konto priče, ovo je jedna svakako zanimljiva triler avantura koja vas vodi kroz moralne dileme, hipnozu, stare uspomene i neriješene misterije. Prije igranja se naoružajte strpljenjem i budite spremni za mozganje. Igricu možete završiti za jedan dan.

12 minuta možete preuzeti sa Steam platforme. U trenutku pisanja ovog članka je na 60% popusta.

Bonus video: