Manojlović i Hadžajlić predstavnici Crne Gore na Adria turniru u Puli

Luka Manojlović i Mirza Hadžajlić biće predstavnici Crne Gore na Adria turniru u naslovu FC24, koji će se održati 31. maja i 1. juna u Puli, Hrvatska.

4406 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Na kvalifikacionom turniru, održanom 19. maja u igraonici Izzy Gaming, Luka i Mirza su obezbijedili svoje učešće na završnom turniru. Naši takmičari će imati priliku igrati protiv najboljih igrača iz regiona i boriti se za nagradni fond od 3000 eura.

Prošle godine smo imali priliku da pratimo prvi Adria turnir u naslovu FIFA 23, koji su organizovali Savez elektronskih sportova Crne Gore, Turistička organizacija Bar i esport Adriatic liga (EAL) od 16. do 20. oktobra u Baru. Luka Manojlović je i na tom turniru bio naš predstavnik, te ne krije da će mu ponovo biti čast da predstavlja svoju zemlju na Adria takmičenju u Puli, jer kako kaže, nije bilo lako pobijediti konkurenciju na kvalifikacionom turniru.

"Konkurencija na kvalifikacionom turniru je bila jaka, s obzirom na to da će finalisti imati priliku da igraju na Adria takmičenju. Većina takmičara je iz Prve Crnogorske FC24 Lige, gdje iz nedjelje u nedjelju igramo jedni protiv drugih, i s kojima sam već ranije imao priliku da igram. Mnogi od nas su igrali i prošle kvalifikacije za Adria turnir, tako da je bilo teško igrati protiv takmičara s kojima sam odigrao dosta međusobnih duela, jer poznajemo stil igre jedni drugima."

“Upravo to formiranje naše lige, gdje takmičari imaju priliku da igraju jedni protiv drugih, i ta prisutna kompetitivnost u dužem periodu je ključna za razvoj naše FIFA zajednice i e-sporta u našoj zemlji. Kada ste u prilici da često igrate sa jakim igračima, i vaš lični napredak će biti osjetan. Siguran sam da mi je igranje u ligi pomoglo da podignem formu i budem spreman za završni turnir u Puli,” ističe Manojlović.

Iako zajednicu čine igrači koji imaju isti cilj i bore se za iste nagrade, Luka dodaje: “Zajedno se pripremamo za gotovo sve turnire. Jeste da smo jedni drugima konkurenti u datom trenutku, ali ne gledamo to na taj način. Čak i ligu koju igramo, prije početka u igraonici Izzy Gaming, odigramo meč zagrijavanja jedni s drugima. S obzirom na prethodna iskustva kada sam predstavljao Crnu Goru, igranje s igračima iz naše zajednice mi je dosta značilo, tako da će pripreme i za ovaj finalni turnir u Puli biti iste.”

Ne krije da činjenica da će na završnom turniru biti prisutni najbolji igrači iz osam zemalja regiona donosi sa sobom velike izazove.

“Sa nekima od njih sam već imao priliku da igram na regionalnim online turnirima i nakon toga smo ostali u dobrim odnosima, komunicirajući svakodnevno. Radujem se tome što ćemo sada imati priliku da se suočimo uživo,” kaže Manojlović.

“Što se tiče ličnih očekivanja za finalni turnir, teško je očekivati najbolji plasman jer će biti prisutni najbolji igrači iz regiona,” odgovara Luka o očekivanjima za finalni turnir u Puli. “Neki od njih igraju profesionalno za neke od esport klubova. Većina njih je na prošlom Adria turniru u Baru imala trenere koji su bili zaduženi za taktičke analize protivnika. Za razliku od njih, mi sami igranjem i ličnim stilom igre gradimo taktiku. Kada sagledate realnu sliku, kod nas je to još uvijek u ranoj fazi razvoja, ali upravo to će nam biti motivacija – da pokažemo da Crna Gora ima potencijal za razvoj i ulaganje sponzora.”

Mirza Hadžajlić
foto: Privatna arhiva

Konkurencijom na kvalifikacionom turniru je zadovoljan, kao i odzivom igrača koji su se prijavili. "Na kvalifikacionom turniru konkurencija je bila na zavidnom nivou. Sa nekima od njih sam već imao priliku igrati na prethodnim turnirima i u Prvoj Crnogorskoj FC24 Ligi. Na turniru je bilo odličnih i neizvjesnih mečeva, te ostvarenje plasmana za turnir u Puli nije bilo nimalo lako i jednostavno."

Ne krije činjenicu da mu je igranje u Prvoj Crnogorskoj FC24 Ligi značilo za podizanje forme. "Svako takmičenje na kojem sam do sada učestvovao uticalo je na napredak moje igre. Posebno su mi značili mečevi u Prvoj Crnogorskoj FC24 Ligi, gdje sam imao priliku da iz nedjelje u nedjelju igram s odličnim igračima. Zahvaljujući tome, imao sam šansu da ispitam svoj potencijal i radim na njemu."

“S obzirom na to da tokom cijele godine vježbam i učestvujem na skoro svim turnirima, nisu bile potrebne naročite pripreme, ali svakako je neophodno uložiti vrijeme i trud kako bih postigao rezultate kakve jesam. Razmak između kvalifikacionog turnira i glavne faze turnira nije toliko veliki, ali ću vrijeme koje imam iskoristiti na kvalitetan način kako bih korigovao sopstvene greške tokom igre,” govori Hadžajlić o tome kako se priprema za završni turnir.

“Što se tiče konkurencije na turniru u Puli, svjestan sam da će biti vrlo ozbiljna. Znam pojedine igrače s prethodnih balkanskih turnira, a protiv nekih sam imao priliku i da igram. Što se tiče taktika, trudim se da ih postavim u skladu sa stilom igre koji preferiram, pa su često promenljive. Nadam se da ćemo Luka i ja ostvariti zadovoljavajući plasman, jer je turnir veoma važan za neke buduće planove koje obojica imamo,” zaključuje Mirza.

Bonus video: