Counter Strike 2: Valve zaustavlja nemilosrdno zloupotrebljavanje mehanike igre

Ovaj serijal je obilježio odrastanje i ispunio igraonice nezaboravnim momentima, a sada je vrijeme, kako kažu iz razvojnog tima, da se započne naredno poglavlje u priči o CS franšizi

5726 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od dvije decenije, Counter Strike je pružao elitno takmičarsko iskustvo, oblikovano od strane miliona igrača iz cijelog svijeta. Za mnoge starije igrače, ovaj serijal je obilježio odrastanje i ispunio igraonice nezaboravnim momentima. A sada je vrijeme, kako kažu iz razvojnog tima Valvea, da se započne naredno poglavlje u priči o CS franšizi.

Counter Strike 2 je izašao prošle godine u septembru kao nasljednik Counter Strike: Global Offensive. Trenutno broji preko 1 milion i 50 hiljada aktivnih igrača. CS2 nam donosi živopisnu grafiku, novi sistem čestica poput dima, vatre i eksplozije, novi sistem za reprodukciju zvuka, novi korisnički interfejs (loadoutinterface), kao i mnoštvo poboljšanja na novim i starim mapama. Zahvalnost za sva poboljšanja idu moćnom i novom Source 2 Engineu - privatnoj platformi za razvoj igrica. Counter Strike 2 je besplatan za preuzimanje. Korisnici koji već imaju CS mogu lako ažurirati CS2.

Međutim, trenutno jedan od najvećih problema sa kojima se igrači franšize Counter Strike suočavaju jesu čiteri (varalice). Problem je toliko velik da većina igrača prijavljuje da skoro na svakom meču koji igraju, postoji poneki čiter koji nemilosrdno zloupotrebljava mehanike igre. Nažalost, čitevi se mogu naći na Internetu i neki od njih su potpuno besplatni. Pored svega toga, određeni igrači strimuju kako igraju Counter Strike serijal s ugrađenim čitovima i nijesu sankcionisani. Kako gejming zajednica ističe, fer plej je izgubio svoju čar, užitak igranja u mečevima je iskrvaren od strane neiskrenih igrača koji koriste zabranjene programe kako bi stekli prednost u igri. Sve do sad.

Novi talas promjene

Kompanija Valve, koja stoji iza naslova Counter Strike, DOTA i Steam platforme, je prije dvije sedmice objavila da je u toku implementacija novog anti-čit sistema, koji se, gledajući statistiku, dosta dobro pokazao.

Naime, u prvih sedmicu dana od kako je Valve aktivirao svoj VAC anti-čit, broj banovanih igrača (igrača koji više nemaju pristup igrici) se znatno povećao. U prvom danu od kako je sistem aktiviran, banovano je preko 900 naloga i igrača. Ovaj znatan skok je pokazatelj da Valve brine o svojim igračima i da se u pozadini sprema još više nivoa sigurnosti.

Naivno bi bilo reći da je ovo ultimativno rješenje i da od sada, čiteri više neće postojati. Naprotiv, kako dodaju iz Valva, ovo je igra “mačke i miša”. Kada kompanija izbaci novo softversko rješenje za problem, programerski tim koji pravi maliciozni program ponovo traga za drugim problemom i iskorišćava mogućnosti.

Kako funkcioniše VAC Anticheat?

Veoma je teško napraviti dobar softver koji reguliše čitere, a da ujedno nije rizik za korisničku privatnost.

Za razliku od sličnih takmičarskih igrica poput Valoranta, VAC Anti-cheat ne koristi takozvani kernel level pristup. Kernel je jezgro operativnog sistema, a svaki program koji radi unutar kernel nivoa pristupa ima mnogo veću kontrolu nad procesima.

Kako bi stvari bile koherentije, svaki anti-čit koji funkcioniše na nivou kernela ima pristup svemu što radite na računaru - iz samo jednog cilja: da bi detekcija bila što bolja.

Kada je Valorantov sistem prvi put stupio na tržište bio je predmet kontroverzne debate. Vrijednosti na kojima leži VALVE protive se izradi ovakvog jednog anti-čita. Ali zato ističu da žele da se okrenu ka vještačkoj inteligenciji i mašinskom učenju.

Njihov sistem je zasnovan na:

VACnet-u koji čini serverska farma sa preko (3,456 procesora). Ovaj sistem posmatra svaki kompetitivni meč i vrši analizu iz perspektive svakog igrača tokom igre kako bi provjerili da li postoji nešto neuobičajeno.

Overwatch je mogućnost u Counter Strike 2 da igrači sagledavaju mečeve drugih korisnika i time procjenjuju šansu da li neko zloupotrebljava mehanike igre ili ne.

Zašto je toliko teško uloviti neiskrene igrače?

Bilo koja “ugrađena” detekcija spin-botovanja vodi do trke i igre mačke i miša sa programerima čitova - ako mogu da pronađu granice heuristike koju koriste za detekciju varanja, problem se vraća. Umjesto toga, Valve radi na rješenju koji uključuje mašinsko učenje koje se konstantno unapređuje tako da može klasifikovati i napraviti jasnu paralelu između varalice i normalnih/vrlo vještih igrača.

Da li igrači mogu napokon da se opuste?

Kratak osvrt na potencijal koji Valve nudi je u krajnju ruku vrlo pozitivan, međutim, u praksi, igrači imaju da kažu za nijansu drugačiju priču. Zajednica Counter Strike ističe da koliko god se problemi rješavaju, nije još uvijek dovoljno na nivou kako bi se balans fer-pleja vratio.

Čitera će uvijek biti, dokle god je same igrice, međutim, ono što je bitno jeste da je napravljen veliki potez kada je riječ o sankcijama.

Bonus video: