10 igrica za PC igre koje ne smijete propustiti!

Video igre su postale ključni izvor zabave i rekreacije za mnoge ljude širom svijeta. Bez obzira na vrstu računara koji koristite, postoji veliki izbor igrica za sve ukuse i preferencije. Donosimo vam deset naslova koji su nas impresionirali, a vjerujemo da ćete svakako pronaći nešto za sebe

8013 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

10. Thimbleweed Park

Thimbleweed Park - Ray i Reyes
Thimbleweed Park - Ray i Reyesfoto: Wikimedia Commons

Ako ste ljubitelj starih point-and-click igara poput Day of the Tentacle, Simon the Sorcerer ili Monkey Island, Thimbleweed Park je avanturistička igra inspirisana klasičnim igrama ovog žanra iz devedesetih. Radnja igre je smještena u misteriozni gradić Thimbleweed Park, a igrači preuzimaju ulogu istražitelja koji otkrivaju čudne događaje i tajne grada.

Igra je poznata po humorističkom tonu uprkos mračnim tajnama koje se otkrivaju tokom igranja.

9. DOOM (2016)

Doom je jedna od legendarnijih FPS-ova
Doom je jedna od legendarnijih FPS-ovafoto: Wallpapers.com

DOOM je pucačina iz prvog lica (popularni FPS). Igrači se nalaze u ulozi Doom Slayera, borca koji se bori protiv hordi demonskih stvorenja koristeći širok arsenal oružja. Ova igrica je poznata po intenzivnoj akciji, eksplozivnim oružjima i brzoj borbi.

DOOM iz 2016. godine predstavlja modernu interpretaciju klasične serije, s velikim naglaskom na akciju i beskompromisno borbeno iskustvo. Preporučuje se svim ljubiteljima pucačkih igara.

8. Stardew Valley

Stardew Valley
Stardew Valleyfoto: Wallpapers.com

Stardew Valley je popularna simulacija koja kombinuje elemente poljoprivrede, gradnje i unapređenja zajednice. Igrači preuzimaju ulogu vlasnika farme koju je glavni protagonist naslijedio od đeda. U igrici sebavite uzgojem voća, povrća i cvijeća, ribolovom i rudarenjem, te obnovom zapuštenog centra za druženje.

Igrači imaju priliku da razvijaju odnose s ostalim likovima u selu, da učestvuju u lokalnim događanjima i otkrivaju tajne oko sebe. Stardew Valley nudi opušteno i meditativno iskustvo igre, istovremeno izazovno i duboko, omogućavajući igračima da se prilagođavaju prema vlastitim željama i uživaju u raznovrsnim aktivnostima.

7. Baldur’s Gate II

BGII je epski klasik u svijetu RPG-ova
BGII je epski klasik u svijetu RPG-ovafoto: Gamereactor

Baldur’s Gate II je epski klasik u svijetu RPG-a i fantazijskih avantura. U ulozi heroja, igrači se suočavajući sa izazovima u svijetu Baldur’s Gate-a. Igrica omogućava razvijanje odnosa sa likovima (NPC), istraživanje tajni grada i obavljanje različitih zadataka.

Baldur’s Gate II nudi duboko i emotivno iskustvo, omogućavajući igračima da prilagođavaju svoje likove i donose moralne (ili pak nemoralne) odluke. Sa bogatom pričom i kompleksnim odnosima, ovo je obavezna igra za ljubitelje RPG-a.

6. Far Cry 3

Možda i najbolja ekspanzija iz FC serijala
Možda i najbolja ekspanzija iz FC serijalafoto: Wallpapers.com

Far Cry 3 je popularna akcija koja je osvojila srca igrača širom svijeta. Igra kombinuje elemente avanture, pucačine i otvorenog svijeta. Igrači preuzimaju ulogu Jasona Brodyja, mladića koji se na egzotičnom ostrvu bori za preživljavanje nakon otmice. Igrica je vremenom postala i kultna, a ponajviše i zbog jednog od najpoznatijih negativaca u igricama - čuvenog Vaas Montenegra.

Far Cry 3 nudi napetu akciju, s mogućnošću prilagođavanja i razvoja lika. Igra pruža intenzivno iskustvo, istovremeno izazovno i uzbudljivo.

5. StarCraft II

SC 2 je kompleksna igračka mehanika
SC 2 je kompleksna igračka mehanikafoto: Gamereactor UK

StarCraft II je popularna strategija koja i danas impresionira igrače svojom dubinom i izazovima. Kombinuje planiranje, upravljanje resursima i taktičke borbe u svemirskom okruženju. Igrači preuzimaju kontrolu nad jednom od tri moćne rase – Terranima, Zergovima ili Protossima – i vode svoje trupe u bitku za prevlast u svemiru.

StarCraft II nudi kompleksnu mehaniku igre, uključujući gradnju baza, razvoj tehnologije i vođenje armija u borbama. Igrači se takmiče protiv drugih igrača ili se upuštaju u uzbudljive kampanje, pružajući duboko strateško iskustvo.

4. Fallout: New Vegas

Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegasfoto: Gamereactor

Malo je fanova klasičnih RPG-ova koji nisu igrali Fallout seriju, a naš predlog je New Vegas. Fallout: New Vegas je RPG smješten u postapokaliptični svijet pun tajni i intriga. Igrači preuzimaju ulogu Kurira, koji, usred napetih borbi sa mutantima i pljačkašima, ima ključnu ulogu u razvoju različitih zajednica.

Fallout: New Vegas nudi vrhunsko RPG iskustvo koje je izazovno i emotivno dok istražujete Mohave pustinju i otkrivate priče o preživljavanju u postnuklearnom svijetu. Igra pruža nevjerovatnu dubinu i slobodu izbora.

3. Half-Life 2

Half-Life 2
Half-Life 2foto: Wallpapers.com

Nijedna lista ne bi bila kompletna bez pomena Half-Life serije. Ova revolucionarna FPS igra promijenila je svijet video igara svojom uzbudljivom pričom i inovativnom mehanikom. Igrači preuzimaju ulogu Gordona Freemana, fizičara koji se bori protiv vanzemaljske invazije u distopijskom svijetu.

Kroz igru igrači rješavaju zagonetke kako bi preživjeli i otkrili tajne vlade i vanzemaljaca. Half-Life 2 ostaje odličan uvod u sci-fi shootere, a njena 'igrivost' ostaje zanimljiva čak i skoro 20 godina nakon izlaska. Ako je niste igrali, sada je pravo vrijeme!

2. The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 3: Wild Hunt
The Witcher 3: Wild Huntfoto: Wallpapers.com

Na drugom mjestu je još jedan epski RPG, The Witcher 3: Wild Hunt. Ova igra vas uvlači u mistični svijet gdje preuzimate ulogu Geralta od Rivije, lovca na čudovišta i vještca. Igra kombinuje duboku priču, istraživanje, borbu i razvoj karaktera, gdje se igrači suočavaju sa moralnim dilemama i donose odluke koje oblikuju igru.

Ako volite mistične i sarkastične protagoniste, Geralt će vas odmah osvojiti. Takođe preporučujemo i ranije naslove iz serijala; obećavamo da nećete biti razočarani.

1. The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim
The Elder Scrolls V: Skyrimfoto: Wallpapers.com

Skyrim je jedna od najambicioznijih RPG igara ikada stvorenih, i zbog toga zaslužuje prvo mjesto na našoj listi. Njegov otvoreni svijet, pun tajni, magije i epskih borbi, čini ga jednom od 'must-play' igrica za sve ljubitelje RPG-eva. Radnja igre smještena je u fantastični svijet Tamriel, sa Skyrimom kao mitskom nordijskom provincijom koja je središte radnje.

Igrači istražuju prostrane planine, šume, gradove i ruševine, suočavajući se sa raznim izazovima, likovima i stvorenjima. Skyrim nudi duboku priču, raznovrsne zadatke i širok spektar vještina i sposobnosti za razvoj. Igra je poznata po slobodi koju pruža igračima da oblikuju svoj put u ovom izuzetnom svijetu.

Svijet video igara nudi raznovrsne i uzbudljive avanture za sve igrače, bez obzira na njihove preferencije. Naša lista top deset igrica za svaki kompjuter obuhvata različite žanrove i iskustva, pružajući ponešto za svakoga. Da li se slažete sa našom listom ili imate svoje prijedloge za top 10 igara koje ne smijete propustiti?

Preuzeto sa: Adria.gg

Bonus video: