Šta nam donosi Black Ops 6?

Nova epoha jedne od najuspješnijih franšiza na svijetu - Call of Duty

5465 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Call of Duty je popularna franšiza video-igara iz prvog lica. Prvo izdanje serijala koje je izašlo 2003. godine smješteno je u Drugi svjetski rat, dok novija izdanja prelaze na moderni i futuristički rat. Franšiza je poznata po svojim kampanjama, upečatljivim likovima i popularnom multiplayer modu. Call of Duty je jedna od najuspješnijih franšiza na svijetu. To možemo da vidimo po statistikama COD-a: Modern Warfare 3 koji je postigao rekordnu zaradu od preko milijardu dolara u prvih 16 dana od izlaska, nadmašivši Harija Potera i Avatar.

Activision je najavio novi serijal Call of Duty pod nazivom Call of Duty Black Ops 6. Trejler je prvi put ugledao svjetlo dana u maju ove godine, a više informacija možemo očekivati 9. juna.

Za sada nijesmo u prilici da vidimo bilo kakav gejmplej (isječak iz igrice). Activision je objavio takozvani live-action trejler (nešto nalik kratkom filmu) kao najavu za igricu koji uključuje veliki broj svjetskih lidera poput Bila Klintona, Džordža H. V. Buša, Margaret Tačer i Sadama Huseina.

Call of Duty Black Ops 6 je nasljednik Black Ops Cold War koji je smješten u period hladnog rata. Ovo nije prvi put da se Activision dotiče tematike hladnog rata, nuklearnog naoružanja i bitke između Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza.

Trejler - šta možemo da očekujemo?

U dinamičnom crno-bijelom filmskom trejleru za Black Ops 6, pod nazivom “The Truth Lies” (Istina laže), možemo vidjeti svjetske lidere. Priča se svodi na preispitivanje istine koju vlada govori. Prva rečenica od strane Bila Klintona jeste upravo:

“Istina je... tvoj čitav život je laž”.

Možemo reći da se Call of Duty Black Ops serijal ponovo vraća kontroverznim temama, a ovoga puta je podigao granice mogućeg uključivanjem nekih od istorijskih ličnosti kao dio promocije. Serijal je poznat po tome da igrači mogu da istraže različite kontinetne i vremenska doba. A ovoga puta, po prvim izjavama, mjesto dešavanja je tokom Zalivskog rata (Gulf War) u ranim devedesetim godinama prošlog vijeka.

Zombie mod se ponovo vraća?

Pored spektakularne kampanje kroz koju igrači prolaze, ovoga puta, po spekulacijama, očekuje nas i Zombie Mode. Ovaj mod igranja je dobro poznat COD igračima i sastoji se od odbrane vaše baze od nadolazećih zombija.

Pokušaj da vrate stare igrače

Majkrosoft, koji je takođe zadužen za promociju igrice na svojim Xbox i Windows platformama, učestvuje u kreiranju euforije vezano za ovu igricu. Ovoga puta idu na sigurno, tako da možemo vidjeti stare umjetničke koncepte kako se vraćaju na svoje mjesto, pa tako imamo dobro poznate likove i promotivni materijal u ovom izdanju Black Ops franšize. Ono što je sigurno jeste da Activision i čitav tim vrijedno rade da izbace igricu vrijednu svog naslova. Uostalom, Majkrosoft sigurno ne bi promovisao nešto što nema dobru osnovu.

Marketing

Pored filmskog trejlera, igrači su dobili i zanimljiv kratki video u formatu vloga. U ovom promotivnom videu prikazan je vandalizovani ‘Mount Rushmore’, gdje su urezana lica nekih od najpoznatijih bivših predsednika Amerike (Džordž Vašington, Tomas Džeferson, Teodor Ruzvelt i Abraham Linkoln) prekrivena natpisom “The Truth Lies”(Istina laže).

Detalj iz trejlera
Detalj iz trejlerafoto: Printscreen

Ekosistem, kozmetika i COD HQ

COD HQ je aplikacija, to jest, platforma koja spaja više COD igrica. Izašla je 2019. godine zajedno sa Call of Duty Modern Ware trojkom. Cilj je bio da se napravi neposredan ekosistem gdje će igrači moći da preuzimaju igricu, ažuriraju je i mijenjaju neke parametre. Pored toga, ugrađen je i ekosistem za kozmetiku koja igračima dozvoljava da kupuju skinove u igrici. Na zvaničnoj strani Steam platforme Call of Duty Black Ops 6 stavljen je u kategoriju “DLC” (dodatni sadržaj), što najvjerovatnije znači da će biti inegrisan u COD HQ. Dobra strana ovoga, kako kaže gejming zajednica na portalima i forumima, jeste što će moći da prenesu svoje skinove i u ovo izdanje igrice.

U odnosu na COD HQ aplikaciju, gejmeri se nadaju da će veličina igre u gigabajtima biti prihvatljiva za veći broj igrača. Međutim, činjenica je da COD serijal zahtjevan za preuzimanje - naročito nekoliko prethodnih naslova poput Black Ops Cold War koji zahtijeva preko 175 gigabajta samo za preuzimanje. Ako pogledamo i napravimo poređenje sa Call of Duty četvorkom, koja zahtijeva ukupno osam gigabajta memorije, možemo reći da se veličina jedne igrice u COD serijalu eksponencijalno povećala.

Da li je vrijedno euforije?

Pozadinska priča igrice nije najnovija, ali je svježa. Po trejleru vidimo da se radi o malo mračnijoj strani rata. Fanovi COD franšize nestrpljivo čekaju deveti jun, kada treba da se pojave dodatne informacije. Nešto ranije ove sedmice Majkrosoft je potvrdio da će Black Ops 6 biti dostupan na Xbox Game Pass Ultimate i PC Game Pass-u. Ovo znači da pretplatnici Majkrosoftovog Game Pass-a neće morati da kupuju igricu.

Bonus video: