Ispitaće je li ga policajac tukao - Vijesti.me
SLUČAJ LISIČIĆ: SAVJET POKRENUO POSTUPAK PROVJERE

Ispitaće je li ga policajac tukao

Savjet za građansku kontrolu rada policije pokrenuo postupak nakon izjave Kolašinca da ga je tukao policajac Mladen Bošković

Željko Lisičić
Željko Lisičić (Foto: Dragana Šćepanović)

Savjet za građansku kontrolu policije provjeriće da li je kolašinska policija prekoračila ovlašćenja kada su 13. jula priveli  Kolašinca Željka Lisičića.

Lisičić je novinarima ispričao da ga je tog dana u centru grada tukao i prijetio mu policajac Mladen Bošković.

Kolašinac je preko medija pozvao Savjet za građansku kontrolu policije da reaguje.

Predsjednik tog Savjeta Aleksandar Saša Zeković saopštio je  da su odmah pokrenuli  postupak.

“Inicijalni dopisi s tim u vezi upućeni su načelniku Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, načelniku Centra bezbjednosti Podgorica i direktoru Uprave policije. Savjet za građansku kontrolu policije je zatražio, po hitnom postupku, detaljnu informaciju o incidentu i svim službenim radnjama preduzetim s tim u vezi, kao i kopiju kompletne službene dokumentacije koja se odnosi na ovaj slučaj”, saopšteno je iz Savjeta.

Aleksandar Zeković
Aleksandar Zeković(Foto: Savo Prelević)

Lisičić je “Vijestima” ranije ispričao da  ga je  Bošković u srijedu nekoliko puta udario i verbalno maltretirao u centru grada, naočigled desetak sugrađana i dvojice policajac. Objasnio je da je  dva sata prije toga imao konflikt sa  sugrađaninom, koji ga je prijavio policiji.   Tvrdi da je prolazio pored kafića “Selekt” kada ga je  pozvao  policajac Radovan Rakočević i tražio  da krene sa njim u stanicu, kako bi dao izjavu zbog svađe...

“Znao sam o čemu je riječ i namjeravao sam da odem da dam izjavu bez ikakvog svađanja ili odupiranja. Prišao sam Rakočeviću, ali se odnekud pojavio Bošković, pitao me šta sam to opet uradio  i počeo da me udara. Za njim je išao i policajac koji mi je poznat kao Gaga Živković. Bošković me je udario dva puta šakom u potiljak. Onda mi je Živković zavrnuo ruku, a Bošković me još jednom udario u potiljak, pa i nogom u stomak”,  kazao je Lisičić ranije.

 “Vijestima” su  u kolašinskoj policiji kazali da  je uvidom u Lisičićevu izjavu  utvrđeno  da nije navedena ni jedna primjedba na rad službenika OB Kolašin.

 Dokumentacija o Boškoviću skoro godinu u tužilaštvu

Iz  Savjeta su podsjetili da su u oktobru  2015. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijeli posebno obavještenje kojim su dostavljeni spisi predmeta na ocjenu i odlučivanje kako bi  tužilac ustanovio da li je policajac Bošković počinio neko krivično djelo  prilikom privođenja Neđeljka Moračanina.

Protiv Boškovića je već  pokretan disciplinski postupak zbog povrede službene dužnosti i prekoračenja ovlašćenja prilikom privođenja  Moračanina. 
Kolašinskom policajcu je  zbog tog slučaja izrečena disciplinska mjera - novčana kazna u visini od 20 posto   zarade za dva mjeseca.

Savjet za građansku kontorlu rada policije  ocijenio je da je Bošković prekoračio ovlašćenja i prekomjernom upotrebom sile i nakon savladanog otpora, ozbiljno ugrozio i povrijedio fizički i psihički integritet građanina Moračanina.

Željko Lisičić strahuje od osvete

Lisičić je juče demantovao  navode iz policije da ih nije obavijestio o  ponašanju policajca.  Tvrdi da  je tokom davanja izjave policajcima rekao da je dobio batine i da  mu je njihov kolega prijetio: “Rekao sam to inspektoru koji je od mene uzimao izjavu. Takođe, iako je načelnik OB Zlatko Maliković narednog dana u razgovoru sa mnom bio izuzetno korektan i profesionalan, moram da napomenem da nijesam kazao, kako su rekli 'Vijestima' iz policije,  da volim Boškovića, već da ga ne mrzim, jer nikog ne mrzim. Maliković mi je dao riječ da me niko od policajaca više ne smije udariti i da će se sa mnom postupati u skladu sa propisima i kao sa ostalim građanima.” 

Kazao je da strahuje  od osvete zbog toga što je novinarima pričao o Boškoviću. 

“Nekoliko sugrađana mi je prenijelo prijetnje za koje ne znam da li su tačne, ali me strah. I ranije sam doživljavao torturu od nekih bivših policijskih službenika. Sam sam u ovom gradu i ne mogu da se branim”, rekao je Lisičić.


Najčitanije iz sekcije Zabava