"Kad bi Sombor bio Holivud" najbolja predstava 13. Purgatorija - Vijesti.me
OBJAVLJENA ODLUKA ŽIRIJA POPULARNOG LJETNJEG FESTIVALA KULTURE U TIVTU

"Kad bi Sombor bio Holivud" najbolja predstava 13. Purgatorija

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na ovogodišnjem festivalu jednoglasno je dodijeljena Momčilu Otaševiću za ulogu Iva Ledinića u pozorišnoj predstavi „Ekvinocijo“ u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice

Momčilo Otašević
Momčilo Otašević (Foto: CNP)

Komad „Kad bi Sombor bio Holivud“ u produkciji i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora, najbolja je predstava 13. Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu – jednoglasna je odluka stručnog žirija „Purgatorija“.

Žiri u sastavu  Ivica Kunčević, reditelj, predsjednik žirija, Dubravka Drakić, glumica, Stevan Koprivica, dramaturg, nakon devet odgledanih predstava u takmičarskoj konkurenciji, najboljim je proglasio komad koji je autorski projekat poznatog reditelja Kokana Mladenovića.

„Ansambl Narodnog pozorišta iz Sombora vođen inventivnom i višeznačenjski promišljenom režijom Kokana Mladenovića donio nam je duhovitu ali i sjetnu predstavu o pogubnosti, ali i šarmu provincije. Predstava ostvarena atipičnim sredsvima predstavlja posvetu filmu, teatru, nostalgična je ali i opominjuća, pravi raskošan tetarski čin u kome su svi elelemti teatarskog jezika funkcionisali besprekorno", stoji u odluci žirija.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na ovogodišnjem festivalu jednoglasno je dodijeljena Momčilu Otaševiću za ulogu Iva Ledinića  u pozorišnoj predstavi „Ekvinocijo“ u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

„Momčilo Otašević pokazao je na osnovu  klasičnog teksta Iva Vojinovića u predstavi visokih rediteljskih standarda reditelja Ivice Kunčevića svo umijeće glumačkog zanata, nadgrađujući povjereni mu lik nekom vrstom posebne emocionalnosti, sve rijedje u savremenom pozorištu. Njegov Ivo je lik sa kojim saosjećamo, kojem u svakom trenutku vjerujemo, a da pri tom Otašević vješto izbjegava zamke patetičnog izraza. On je spontan, „ sličan nama” kako bi rekao Aristotel, uvjerljiv i siguran,  glumac koji su svakom trenutku zna što hoće i što je najvažnije, zna kako to da ostvari.”- obrazloženje je odluke o nagrađivanju mladog crnogorskog glumca.

Nagrada za glumačku bravuru pripala je Bojani Gregorić-Vejzović za za ulogu Kraljice Margarete u pozorišnoj predstavi „Kralj Rikard III“ u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba. Specijalna nagrada za umjetnilko dostignuće dodijeljena je pozoripnoj predstavi „Orkanski visovi“ u produkciji Festivala Barski ljetopis Bar i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Cetinje, dok je Radio Tivtu pripala pozorišnu nagrada  «Ivana Tomičić» za 2018. koju za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza, dodjeljuje Centar za Kulturu Tivat.

Nagrade laureatima biće uručene večeras na svečanoj ceremoniji zatvaranja “Purgatorija” u 21 sat na ljetnjoj pozornici u Tivtu, kada će biti priređen i muzičko-scenski spektakl “Na dobrom gkasu -glumci pjevaju” na kome će nastupiti brojni crnogorski glumci uz pratnju revijskog orkestra CNP-a.


Najčitanije iz sekcije Zabava