FOTO Nagradu Crnogorskog likovnog salona ravnopravno dobili svi učesnici

Ovakva nagrada predstavlja zajedničku odluku žirija koji su činili istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović koja je bila i predsjednica i članice istoričarka umjetnosti Maja Ćetković i umjetnica i kustoskinja Natalija Vujošević koja je bila i selektorka ovogodišnjeg Salona
2046 pregleda 3 komentar(a)
Crnogorski likovni salon "13. novembar", Foto: Jelena Kontić
Crnogorski likovni salon "13. novembar", Foto: Jelena Kontić

Nagradu Crnogorskog likovnog salona "13. novembar" ravnopravno su dobili svi učesnici Salona: Dante Buu, Srđa Dragović, Lenka Đorojević, Matej Stupica, Adrijana Gvozdenović, grupa KANA / Ko ako ne arhitekt, Irena Lagator Pejović, Danilo Prnjat i Mirko Radonjić.

Tradicionalna izložba otvorena je večeras na Cetinju u galeriji Miodrag Dado Đurić.

Ovakva nagrada predstavlja zajedničku odluku žirija koji su činili istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović koja je bila i predsjednica i članice istoričarka umjetnosti Maja Ćetković i umjetnica i kustoskinja Natalija Vujošević koja je bila i selektorka ovogodišnjeg Salona.

"U fokusu 41. Crnogorskog likovnog salona "13. novembar" su umjetnice/i i kolektivi čije prakse, kroz različite pristupe i poetike, od instalacije, fotografije, video rada, ilustracije, socijalnog eksperimenta do javnih akcija "seciraju" postojeći kulturno-umjetnički diskurs i promišljaju društvenu stvarnost", navodi Vujošević.

Svi predstavljeni radovi su društveno angažovani, nastali iz potrebe umjetnika da govore o stvarima, situacijama, problemima koji, prema njihovom mišljenju, zaslužuju veću pažnju javnosti.

Dante Buu predstavio se serijom od pet crno-bijelih fotografija, postera, razglednica različitih dimenzija, a objedinjeni pod nazivom "Mi nikada nismo bili" ... ortaci, kumovi, jarani, drugovi i braća...

Srđa Dragović predstavio se ilustracijom "Ljuljaška".

Đorojević i Stupica video performansom "Slobodan pad", Gvozdenović listom pojmova "What artist has to do besides making an artwork" koja je nastala internet pretragom na engleskom jeziku i koja se mijenja i raste tokom vremena.

Kana je prikazala kolaž fotografija i publikacije "Sistem: rušenje".

Lagator Pejović je predstavila rad "Objekat turističke namjene. Gdje je spomenik?" koji je nastao 2019. godine, a u pitanju je sklop instalacije, fotografija, teksta.

Prnjatov performans "Wedding Pieces" prebačen je na DVD i video i traje 8,34 minuta u produkciji "Akademie Schloss Solitude" iz Štutgarta u Njemačkoj.

Mirko Radonjić je prikazao prostornu instalaciju - performans "Mjesto zločina".

Galerija

Bonus video: