O jednom partnerstvu

Što znači da bi u ovom trenutku trebalo da postoji i to famozno idejno rješenje - ali ga, eto, do sad ne vidjeh - što ne znači da neću nastaviti da ga tražim
4301 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice (desno) i Zoran Vujičić, predsjednik ŽKK “Budućnost”, Foto: Podgorica.me
Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice (desno) i Zoran Vujičić, predsjednik ŽKK “Budućnost”, Foto: Podgorica.me

Prošlosubotnjim tekstom - vrlo intrigantnog naslova: “Odričem se sotone, definitivno” - izbacih na nevjerovatnih 19.000 pregleda - i pomislih da sam sad u nekoj vrsti obaveze prema širokom čitalačkom auditorijumu - da bi trebalo da isprodukujem još jedan veseli uradak na razini prošlosubotnjeg. Sjetih se, srećom, da smisao mojeg djelovanja u ART-u ipak ne bi bio u uveseljavanju auditorijuma (za sitne pare) - unatoč činjenici da mi se par puta omaklo - i nekako se ipak sabrah i odbranih od napasti.

Iš sotono! Iš!

Ako niste u stanju da jasno formulišete svoje ciljeve - čak i ako ne osjećate ama baš nikakav poriv da lomite glavu oko formulisanja ciljeva - ali zato funkcionišete bez greške, aktivni ste, djelujete, bez obzira na vrlo nepodsticajni ambijent - onda nečastivome ne ostavljate previše prostora da djeluje protiv vas. U tome je kvaka. Istini za volju, kvaka radi samo na tzv. individualnom planu - nikako ne i na tzv. grupnom planu. Ako grupa nema jasno definisane ciljeve - onda to nije grupa.

OK, nema smisla govoriti o ciljevima - pogotovo ako uzmemo u obzir da je konstruktivni feedback vrlo tanak - gotovo nikakav - ali zato svako djelovanje u pravcu odbrane javnog interesa - ma što to značilo - uvijek ima smisla - koliko god taj smisao bio apsurdan ili neuhvatljiv.

Dakle, nakon što nas je Biro za odnose s javnošću Glavnog grada Podgorice (PG biro), prije nekih desetak dana obavijestio da su gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković - slava mu i milost - i gospodin Zoran Vujičić, predsjednik ženskog košarkaškog kluba “Budućnost - Bemax” - potpisali ugovor o javno-privatnom partnerstvu za uređenje Park šume “Tološi” - malo je falilo da bacim kapu visoko u vazduh.

Moram vam priznati da kao građanin Glavnog grada Podgorice (GGPG) - a pogotovo kao veliki poklonik lika i djela gospodina Vukovića, gradonačelnika - slava mu i milost - osjećam i dužnost i obavezu da s vremena na vrijeme ovjerim dešavanja na oficijelnoj Internet stranici GGPG (podgorica.me) - uključujući i činodejstvovanja uvaženoga Filipa Aleksića, glavnog gradskog arhitekta - tako da sam vrlo sklon da sve što objavi PG biro ipak uzmem sa stanovitom dozom rezerve. Ovjeravam, uz to, i odluke koje donosi Skupština GGPG (skupstina.podgorica.me), a redovan sam gost i na Internet stranici Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj pri GGPG (sekretarijat-za-plurzs.podgorica.me) - tako da...

Nije mi, u to ime, promakla ni Odluka o javno-privatnom partnerstvu za uređenje park šume “Tološi”, koju je usvojila upravo Skupština GGPG na XI sjednici, održanoj 25. jula prošle godine.

Tološka šuma
Tološka šuma(Foto: Podgorica.me)

“Odobrava se”, stoji u toj Odluci, Član 1, “javno-privatno partnerstvo za uređenje Park šume “Tološi” (...) na djelovima katastarskih parcela broj 1348/2 KO Podgorica I, broj 1876/1 KO Tološi i broj 1877/1 KO Tološi (...) ukupne površine cca 30.000 m²”.

Riječ je zapravo o prekrasnom zelenom potezu uz Bulevar Mihajla Lalića - sa južne strane, od Ulice Baku - od “Šišarke” - pa skroz gore do Reciklažnog dvorišta (prekoputa supermarketa “Voli” u Tološima) - što je nekih, recimo - 650 m u dužinu. Širina poteza varira od 150 m, približno - duž Ulice Baku, s istočne strane - do 70 m, opet približno, iza Reciklažnog dvorišta (Ulica SKOJ-a), sa zapadne strane.

Riječ je, dakle, o trapezu površine oko 60.000 m².

Katastar (ekatastar.me) pak kaže - nije mi bilo teško da provjerim - da su površine pomenutih parcela, redom: 1348/2 KO Podgorica = 27.768 m², 1876/1 KO Tološi = 27.277 m² i 1877/1 KO Tološi = 12.880 m² - što, sve zajedno, iznosi 67.925 m² (recimo da sam fulao 10 posto u minusu).

Dakle, neće biti da se uređuje cijela Park šuma “Tološi” - uređuje se samo pola šume. O čemu se tačno radi, možemo samo da nagađamo - dok ne vidimo idejno rješenje uređenja - ako ga ikad vidimo.

Odluka o javno-privatnom partnerstvu za uređenje park šume “Tološi”, donijeta je, veli, na osnovu Zakona o državnoj imovini (SLCG 21/09 i 40/11), te Zakona o lokalnoj samoupravi (SLCG” 2/18 i 34/19) i Statuta GGPG (SLCG, Opštinski propisi, 8/19) - i zato baš čudi, imajući u vidu da ovdje ipak riječ o intervenciji u prostoru - u prostoru u opštem smislu, a zatim i u svima nama najdražem prostoru našeg GGPG - što nije pomenut planski dokument u zahvatu kojega se nalazi objekt uređenja - pomenuta Park šuma “Tološi”. A nije pomenut, kad smo već kod toga, ni svima nama najdraži Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata - u stručnim krugovima poznat kao Paškov Zakon.

Nemojte me pogrešno shvatiti, molim vas - samo razmišljam naglas - i iskreno se nadam da postoje savršena objašnjenja za svaku od ovih nazovi-dubioza.

Imamo i Član 2 pomenute Odluke, u kojem se, stav 1, nakon konstatacije: “Uređenje Park šume “Tološi” obuhvata” - nabrajaju, redom, “stvari”, odnosno “tereni i objekti” koje je budući privatni partner u obavezi da instalira (recimo da je to prava riječ - u nedostatku bolje) u polovini postojeće šume - a stav 2 kaže: “Privatni partner će na osnovu projektnog zadatka pripremiti idejno rješenje (aha! - op.a.), a po zaključenju ugovora o javno-privatnom partnerstvu i glavni projekat uređenja iz stava 1 ovog člana”.

Što znači da bi u ovom trenutku trebalo da postoji i to famozno idejno rješenje - ali ga, eto, do sad ne vidjeh - što ne znači da neću nastaviti da ga tražim.

Član 3 kaže da je, stav 1: “Glavni grad vlasnik stvari koje su nastale uređenjem iz Člana 2 stav 1 ove odluke” - a kaže i da, stav 2: “Uslove za korišćenje terena i objekta iz člana 2 stav 1 al. 1 i 2 ove odluke određuje privatni partner” - i da, stav 3: “Privatni partner izmiruje poreze, takse, naknade i druge dažbine proistekle iz uređenja iz člana 2 stav 1 ove odluke”.

Ma savršeno, velim vam...

Najinteresantniji stav Člana 3 je stav 4, koji kaže: “Nakon isteka ugovora o javno-privatnom partnerstvu, privatni partner će Glavnom gradu predati sve stvari koje su nastale uređenjem iz člana 2 stav 1 ove odluke” - ali, avaj, ne kaže koji je predviđeni rok važenja ugovora.

Moj omiljeni član Odluke o javno-privatnom partnerstvu za uređenje Park šume “Tološi” je Član 5, koji kaže, stav 1: “Postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača sprovešće Komisija za sprovođenje tenderskog postupka za realizaciju javno-privatnog partnerstvo za uređenje Park šume “Tološi” (u daljem tekstu: Komisija)” - i stav 2: “Komisiju obrazuje gradonačelnik Glavnog grada”.

Nedugo nakon što je Skupština GG donijela Odluku o javno-privatnom partnerstvu za uređenje park šume “Tološi”, objavljen je i...

Nastavak iduće subote...

Bonus video: