Slavljenje prirode u duhu zajedništva

Izložbu je organizovala Ambasada Rumunije u Crnoj Gori u saradnji sa EU Info centrom, a otvorili su je ambasador Ferdinand Nogi, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević

243 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Balša Rakocević
Sa izložbe, Foto: Balša Rakocević

Ljepote Rumunije zabilježene fotografskim okom poznatog rumunskog fotografa Florina Andreescua od juče se mogu vidjeti na izložbi fotografija „Otkrij Rumuniju“ koja je otvorena u EU Info centru u Podgorici do kraja juna.

Izložbu je organizovala Ambasada Rumunije u Crnoj Gori u saradnji sa EU Info centrom, a otvorili su je ambasador Ferdinand Nogi, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević.

Izložene fotografije simbolično predstavljaju oživljavanje prirode, optimizma i solidarnosti kazao je Nogi.

„Na ovoj planeti smo blagosloveni božanskim prikazima. Oni su svuda oko nas. Ne moramo ići daleko, da bi pronašli ljepotu. Mala čuda su svuda oko nas. Jednostavno, dovoljno je da izađemo napolje i osvrnemo se na veliku tvorevinu kojoj pripadamo. Treba nam malo netaknute prirode da bi ostali svoji. Prošetajte šumom, provedite malo vremena sami u prirodi, to će vas definitivno razveseliti!“, poručio je ambasador Nogi na otvaranju izložbe.

foto: Balša Rakočević

Drljević je kazao da ovu izložbu doživljava kao priliku da se simbolično proslavi priroda u optimističnom duhu zajedništva i solidarnosti, ali i da se osvrne na nedavne događaje i zbivanja u Evropskoj uniji.

„Umjetnost ne poznaje granice. Kultura i kreativnost su važna dobra svake države. Kada se dijeli sa drugima, umjetnost govori svojim univerzalnim jezikom i jača veze sa drugim zemljama, doprinosi održavanju jedinstva i pomaže međusobnom razvoju. Crna Gora je država koja promoviše snažne kulturne veze sa državama EU i čvrsto vjerujemo da ćemo ulaskom u EU obogatiti evropsku kulturnu baštinu. Zato sam zahvalan rumunskoj ambasadi na ovoj divnoj izložbi koja će doprinijeti boljoj povezanosti između naših naroda, jer je umjetnost vjekovima bila jaka veza između Evropljana“, rekao je Drljević.

Andreescu je poznati rumunski fotograf i filmski producent koji se od djetinjstva bavi umjetnošću. Tokom 80-ih godina je dokumentovao život komunističke Rumunije dajući fotografijama lični pečat. Autor je bestselera u oblasti fotografskih albuma o svojoj zemlji, a izlagao je širom svjeta.

foto: Balša Rakočević

Bonus video: