Kultura Korektiv uputila Vladi i Ministarstvu kulture apel za pomoć nezavisnoj kulturnoj sceni

Kultura korektiv/Nezavisna kulturna scena Crne Gore je kooperativna platforma koja okuplja udruženja, organizacije, formalne i neformalne grupe i pojedince koji djeluju u polju kulture i umjetnosti u Crnoj Gori.
1174 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Kultura korektiv/Nezavisna kulturna scena Crne Gore apelovala je na Vladu Crne Gore i Ministarstvo kulture da hitno reaguju i preduzmu korake u pružanju pomoći nezavisnim kulturnim radnicama i radnicima, organizacijama i preduzetnicima u kulturi, kojima je onemogućen rad i privređivanje otkazivanjem planiranih kulturno-umjetničkih programa, usljed neophodnih mjera zaštite od koronavirusa.

Kultura korektiv/Nezavisna kulturna scena Crne Gore je kooperativna platforma koja okuplja udruženja, organizacije, formalne i neformalne grupe i pojedince koji djeluju u polju kulture i umjetnosti u Crnoj Gori.

Misija platforme Kultura korektiv je "uspostavljanje integriteta, kompetentnosti i profesionalizma kao temeljnih kriterija u polju umjetnosti i kulture; povećanje korektivnog uticaja kulture i umjetnosti na društvene procese; promovisanje kritički usmjerenih i angažovanih kulturnih i umjetničkih praksi; uspostavljanje dijaloga među umjetnicima, akterima kulture i donosiocima odluka u sektoru kulture i obrazovanja u kulturi i aktivan uticaj kulture i umjetnosti na oblikovanje i sprovođenje javnih politika kulture i obrazovanje u kulturi."

"Ovim putem apelujemo na Vladu Crne Gore i Ministarstvo kulture da hitno reaguju i preduzmu korake u pružanju pomoći nezavisnim kulturnim radnicama i radnicima, organizacijama i preduzetnicima u kulturi, kojima je onemogućen rad i privređivanje otkazivanjem planiranih kulturno-umjetničkih programa, usljed neophodnih mjera zaštite od korona virusa", navodi se u saopštenju.

Kažu da će svaki građanin i građanka Crne Gore na različite načine osjetiti posljedice trenutnog zastoja privrede.

"On je već uticao na prekarne radnice i radnike koji nemaju redovna primanja već im egzistencija zavisi od pojedinačnih projekata i angažmana. Nezavisne radnice i radnici u kulturi koji privređuju od svog rada (samostalni rad u ateljeu, pisanje, komponovanje; izvođački, pedagoški i istraživački rad; umjetničke rezidencije i drugo), a koji zbog kompleksnog sistema organizacije i disperzivnog djelovanja nijesu uvijek vidljivi u sistemu, naročito su pogođeni novonastallim okolnostima".

Dodaju da se zbog otkazivanja svih javnih kulturnih događaja, kulturne radnice i radnici danas suočavaju sa drastičnim smanjenjem ili potpunim stopiranjem prihoda, što dovodi u pitanje ostvarivanje osnovnih životnih potreba njih i njihovih porodica.

"Iz tog razloga, ispred svih onih koji su u najvećem riziku zbog trenutne situacije u kulturi i umjetnosti, apelujemo na Ministarstvo kulture Crne Gore i Vladu Crne Gore, da osmisle i usvoje hitne mjere, koje će važiti od dana donošenja privremenih mjera protiv širenja korona virusa, 13.3.2020. godine, do proglašenja prestanka istih, odnosno do ponovnog uspostavljanja javnog, privrednog i kulturnog života u Crnoj Gori.

Njihovi prijedlozi i zahtjevi za mjere pomoći su:

(1) bespovratna novčana pomoć onima koji su iznenada izgubili radni angažman i čiji će prihodi biti drastično smanjeni, kao i onima koji usljed nastale situacije ne mogu ugovarati ili obavljati aktivnosti koje im omogućavaju ekonomski opstanak: umjetnicima koji putuju i borave na rezidencijama, piscima i istraživačima; vizuelnim umjetnicima čije su izložbe, predstavljanja i angažmani otkazani do daljnjeg; primijenjenim umjetnicima koji nijesu u mogućnosti da izlažu i prodaju proizvode; nezavisnim umjetnicima koji ekonomski opstanak ostvaruju izvođačkim aktivnostima; te onima koji to čine organizovanjem edukativnih programa i radionica.

(2) pomoć nezavisnim organizacijama, umjetnicama i umjetnicima u vidu nadoknade ili oslobađanja od plaćanja mjesečnih renti za radne prostore;

(3) ubrzana procedura i objavljivanje rezultata konkursa Ministarstva kulture za sufinansiranje kulturno-umjetničkog stvaraštva za 2020. godinu; potpisivanje ugovora i isplata sredstava po ubrzanoj proceduri;

(4) fleksibilnost Ministarstva kulture i jedinica lokalne samouprave glede unaprijed dogovorenih rokova za izvršenje javnih programa i projekata; mogućnost adaptacije programskih aktivnosti i preusmjeravanja odobrenih sredstava na nove programe u kulturi i umjetnosti;

(5) priznavanje dosad nastalih organizacionih troškova, uprkos otkazivanjima ili odlaganjima realizacije programa i projekata;

(6) od kulturnih i javnih ustanova tražimo da isplate spoljašnje saradnice i saradnike sa kojima su planirali saradnju, a koja je otkazana ili odložena zbog novonastalih okolnosti. Neizvjesno je koliko će ova kriza i proces normalizacije trajati. U ovoj nepredvidivoj situaciji, očekujemo da će društvo, Ministarstvo kulture i Vlada Crne Gore podržati ovu inicijativu, uz razumijevanje da nezavisne kulturne radnice i radnici grade kulturni život Crne Gore.

Pozivaju nevladine organizacije, civilni sektor, kulturne ustanove, kao i zaposlene koleginice i kolege da se pridruže ovom apelu, kako bismo podigli svijest cijelog društva o potrebi da se ravnomjerno podijeli teret krize i na taj način pokaže potreba za društvenom solidarnošću i ekonomskom demokratijom.

Bonus video: