Preminuo slavni pjevač Džordž Majkl

"Sa velikom tugom moramo potvrditi da je naš voljeni sin, brat i prijatelj Džordž preminuo u svom domu za vreme Božića. Porodica moli za privatnost i nadamo se da će se to i poštovati u narednom teškom periodu koji predstoji za nas. Iz familije, neće se više niko oglašavati do daljnjeg"
123 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2016. 23:45h

Legendarni pjevač Džordž Majkl preminuo je u 53. godini, prenosi Miror.

Majkl je "spokojno preminuo u svom domu", saopšteno je medijima.

Njegov predstavnika za odnose sa javnošću sa ovom informacijom izašao je u nedelju nešto nakon 23 sata.

"Sa velikom tugom moramo potvrditi da je naš voljeni sin, brat i prijatelj Džordž preminuo u svom domu za vrijeme Božića. Porodica moli za privatnost i nadamo se da će se to i poštovati u narednom teškom periodu koji predstoji za nas. Iz familije, neće se više niko oglašavati do daljnjeg", piše u saopštenju.

Georgios Kirijakos Panajotou, ili svima poznatije Džordž Majkl, rođen je 25. juna 1963. godine u Londonu u svojim vitriniama ima dvije Gremi nagrade, a iza sebe veoma bogatu karijeru.

Majkl je prodao 80 miliona ploča širom svijeta tokom njegove četiri decenije duge karijere.

Počeo je u duetu Wham!, sa svojim drugom iz srednje škole Endrjuom Ridželijem, ali je postao poznat nakon debitantskog solo singla "Careless Whisper".

Njegov debitantski solo album "Faith" prodat je u više od 20 miliona kopija širom planete.

Albumom "Listen Without Prejudice Vol. 1", Majkl je i definitivno nadmašio uspjeh koji je imao sa grupom "Wham".

Posebno se ističe spot za numeru "Freedom!'90" (pjesma se u originalu zvala "Freedom", ali kako je numeru istog naziva imao sa Wham-om dodao je u nazivu "90").

Spot jej bio revolucija u video produkciji, a režiju potpisuje poznati režiser Dejvid Finčer.

U spotu glavne uloge igraju top modeli tadašnjeg novog talasa modnih pista, Naomi Kembel, Sidni Kraford, Linda Evanđelista, Tatjana Patitc i Kristi Turlington..

Sedam puta je sa svojom pjesmom uspijevao da dođe do vrha liste numera u Ujedinjenom Kraljevstvu, a osam puta je pravio i najbolji hit u Sjedinjenim Američkim Državama.

Impozantan je podatak da je u u vremenskom razmako od dvije decenije (od 1984. do 2004.) bio umjetnik koji je najviše puta puštan na britanskim radio stanicama.

Seksualno opredjeljenje i problemi sa zakonom

Sa 19 godina je priznao svom kolegi iz benda da je biseksualac, kao i svojim sestrama, na čije nagovaranje nije rekao svojim roditeljima.

Ni čelni ljudi diskografskih kuća su ga savjetovali da ne priznaje svoju seksualnu orjentaciju, jer su njegovo imidž u šou biznisu gradili na heteroseksualnom liku.

"U periodu dok sam bio u Wham-u, spavao sam sa mnogo djevojaka, ali nikad nisam bio skroz srećan jer sam znao duboko u sebi da sam gej. Iskreno loše sam se osjećao jer sam mislio da ih iskorištavam na neki način", rekao je pjevač

U kasnijim intervjuima je priznao da je njegova majka glavni razlog zbog kojeg se prikrivao.

Majkl je uhapšen u Beverli Hilsu, zbog seksa na javnom mjestu, u jednom toaletu. Pjevač je odbio da se izjasni o krivici, i zato je platio 810 dolara i odradio 80 sati društveno korisnog rada.

Od tog incidenta, nije se više skrivao svoju seksualnu orijentaciju, a cio slučaj je izkarikirao u spotu za pjesmu "Outside".

Policajac koji ga je priveo, ga je kasnije tužio, i tražio 10 miliona dolara odštete zbog emocionalnog stresa, ali je sud odbio tužbu.

Kasnije je još jedan put bio hapšen zbog slične stvari, kada je u javnosti rekao da uživa u "anonimnom seksu".

U 2011. godini otkazao je turneju zbog jače upale pluća, a fanovima ispred svoje vile u Londonu je rekao da je upitno hoće li preživjeti.

Doktori su morali da mu odrade traheotomiju, kako bi mogao da diše, jer je bio u komi.

Filantropija i politička ubjeđenja

Tokom vlade Margaret Tačer, Majkl je javno podržavao laburiste, kao veliki protivnik konzervativizma.

Kasnije je ostalo upamćebo da se protivio vojnom savezu Velike Britanije i SAD, pogotovo oko rata u Iraku.

Majk je napisao pjesmu "Shoot the dog" kao kritiku saradnje Tonija Blera i Džordža Buša.

Kao vlasnik legendarnog klavira Džon Lenona, na kojem je bivši frontmen Bitlsa napisao čuveni hit "Imagine", Majkl je instrument poslao na "mirovnu turu" po SAD-u, izlažući ga na mjestima koja su poznata po nasilju.

Bio je veliki borac za ljudska prava, i često je nastupao na koncertima humanitarne svrhe.

Kao jedan od osnivača Band Aida (super benda sa poznatim muzičarima, kako bi se skupile pare za humanitarna svrhe), i učestvovao je u pjesmi "Do They Know It's Christmas?" koja je ubrzo postala broj jedan na britanskoj top listi (pretekavši "Last Christmas", od Whama).

U privatnom životu bio je veliki prijatelj princeze Dijane.

Princu Vilijamu i i Ketrin Midlton poklonio je kao svadbeni dar pjesmu "You and I".

Zajedno sa čuvenim britanskim piscem Tonijem Parsonsom, napisao je svoju autobiografiju 1991. godine pod nazivom "Go".

Kako je odrastao u Sjevernom Londonu bodrio je "Arsenal".

Galerija

Bonus video: