Država treba da liječi djecu, a ne građani

Ovim povodom “Vijesti” sa poznatim ličnostima iz Crne Gore pričale o aktuelnoj građanskoj inicijativi za otkazivanje dočeka, uglavnom da bi se novac proslijedio oboljeloj djeci
89 pregleda 46 komentar(a)
Nenad Knežević Knez, Foto: Bojan Stanić
Nenad Knežević Knez, Foto: Bojan Stanić
Ažurirano: 24.12.2016. 20:09h

Nakon što su građani i čelnici opštine bosanskohercegovačkog Kaknja, a zatim i sprske Požege odlučili da novac namijenjen za proslavu Nove godine preusmjere u humanitarne svrhe, ova ideja proširila se i na ostale gradove regiona, čiji su stanovnici pokrenuli peticije za otkazivanje dočeka na trgovima.

U Crnoj Gori prvo je pokrenuta peticija za otkazivanje dočeka na Cetinju ili bar smanjenje troškova, a akciji su se pridružili i Podgoričani i Budvani, svi ujedinjeni željom da se novac preusmjeri za liječenje 12-ogodišnje Anđele Petrović iz Kotora.

Do sada, niko od zvaničnika nije odgovorio na apel građana, ali je opština Cetinje i Turistička organizacija tog grada za danas zakazala humanitarnu akciju “Prijestonica za Anđelu”.

Ovim povodom “Vijesti” sa poznatim ličnostima iz Crne Gore pričale o aktuelnoj građanskoj inicijativi za otkazivanje dočeka, uglavnom da bi se novac proslijedio oboljeloj djeci.

Jedan od načina za prikupljanje pomoći

Glumica Katarina Krek, koja već niz godina zabavlja mališane predstavama u Gradskom pozorištu, ističe da je ljudski život važniji od slavlja.

“Najbolje bi bilo kada bi u državnom budžetu postojao novac koji je predviđen za to, ali pošto to nije slučaj, onda je ovo jedan od načina za prikupljanje pomoći”, kaže ona.

“Mislim da je mnogo važniji jedan dječji život nego proslava. Svaki roditelj može svom djetetu da objasni zašto neće čekati Novu godinu na trgu, tako što će mu reći da će umjesto toga jedna djevojčica biti izliječena”, poruka je Krek.

Iako je do zaključenja strana peticiju potpisalo oko 2.500 Crnogoraca, na društvenim mrežama, ali i u komentarima ispod članaka na portalu, može se primijetiti da je veliki broj i onih koji smatraju da ne treba otkazati koncerte, već da država treba da obezbijedi novac za liječenje oboljelih.

Pjevač, Nenad Knežević Knez, koji će Novu godinu dočekati zabavljajući podgoričku publiku na Trgu nezavisnosti, razumije i jedne i druge.

“Treba pomagati i bolesna djeca treba uvijek da budu prioritet broj jedan. Sa druge strane lijepo je zabaviti se za Novu godinu i pružiti priliku i onima koji nisu u stanju da otputuju negdje ili da uplate aranžman u nekom hotelu. Treba im omogućiti da budu u svom gradu i da im opština priredi doček gdje će možda dobiti i kuvano vino i čaj. Jer to ne košta puno, a za sve je sugrađane”, objašnjava on.

Treba pomoći, ali valja i slaviti

“Moramo razumjeti i jednu i drugu stranu. Ja sam apsolutno uvijek za pomoć za one kojima je najpotrebnija, a to su na prvom mjestu djeca. Ni sam ne znam koliko puta sam učestvovao u akcijama, ali ne volim da pričam o tome, jer to nije hvala”, priča Knez, koji je prije tri godine kao učesnik emisije “Tvoje lice zvuči poznato” novac donirao tada šestogodišnjoj Lani Nikolić.

“Uvijek sam se odazvao, ali i kada sam sam osjetio potrebu, pokrenuo sam akciju. Stalno se bavim time i to mi je prioritet. Pomoć ugroženima, a naročito djeci”, dodao je on.

Poput njega i mis Crne Gore 2015. godine, Nataša Milosavljević, često učestvuje i pokreće humanitarne akcije i to mnogo prije nego što je proglašena za najljepšu Crnogorku.

Često je posjećivala korisnike Doma starih u Risnu, prošle godine je u Herceg Novom prikupljala novac za liječenje Žane Međedović, a prije nekoliko mjeseci bila je dio akcije sakupljanja sredstava za jedanaestogodišnju Ivu Bijelić.

Skromnije, da svi budu srećni

“Veliko bravo za apel građana i što žele da učine dobro djelo, da sljedeće godine usrećimo ljude koji su ovu 2016. proveli tužni. Nisam za zaustavljanje radosti dočeka Nove godine. Sve to može lijepo i skromno da se organizuje i da svi budu srećni”, kaže ona.

“Toliko ima talentovane djece i bendova, naših izvođača, da vjerujem da bi rado tu noć uveseljavali narod bez honorara. A i malo je postalo monotono da slušamo sve iste izvođače, samo je raspored trgova na kojim nastupaju iz godine u godinu drugačiji. Bez pretjerivanja i da se novac daje onima kojima je najpotrebniji. Ako je već kasno za otkazivanje izvođača, bar iskoristite tu noć se donira novac”, poruka je bivše mis.

Ovo se mora promijeniti

Kristina Mihailović, ispred udruženja “Roditelji”, smatra da je akcija građana poput ove dobra, ali da to nije način na koji se treba prikupljati novac za liječenje.

“S obzirom na to da se ovo ponavlja i da ovo nije prvi put, građani se nažalost moraju angažovati za prikupljanje novca za liječenje, jer se ne uspijeva u tome da se novac obezbijedi od državnog sistema”, kaže ona i dodaje da roditelji oboljele djece koja se liječe u inostranstvu, osim liječenja plaćaju i troškove smještaja i boravaka.

“To se mora promijeniti. Znamo da to preusmjeravanje finansija nije jednostavno, ali se radi često o teškim oboljenjima. Što se konkretno ove akcije građana tiče, to možda i jeste jedan od modela da se jedan dio novca od tih dešavanja proslijedi u humanitarne svrhe, ali to treba da bude dodato onome što država obezbjeđuje, a ne da se svako malo organizuju ovakve akcije, koje naravno jesu dobre, ali nečiji život ipak zavisi od toga i čeka se dugo”, naglasila je ona.

Nama jedna noć ništa ne znači, a jednoj porodici je to važno

Glumac i pjevač Slavko Kalezić već dvije godine radi na novogodišnjoj predstavi “Vesela jelka” za najmlađe, a ranije je, kao i Katarina Krek, bio angažovan za UNICEF-ove projekte.

“Često se odazivam takvim akcijama i to mi je kao umjetniku negdje i misija svega ovoga što radim. Kada je u pitanju djevojčica Anđela, ja sam na svom zvaničnom Facebook profilu podijelio peticiju i platio bustovanje tog posta i to je podijelilo više od stotinu ljudi, i veoma sam srećan što sam i na tako mali način doprinio toj akciji”, otkrio je on.

“Mene kao pojedinca, proslava Nove godine na trgu ne privlači, ali ukusi su različiti, pa kad bi mene pitali ja bih sve to otkazao i sav novac uplatio djeci kojoj je potrebno. Nova godina, po mom mišljenju, treba da se slavi u krugu porodice i najmilijih, a kada bi se svi mi odrekli proslave na trgu usrećili bi jednu porodicu kojoj bi dijete bilo izliječeno”, pojasnio je Kalezić.

“Jer nama jedna noć na trgu ništa ne znači, a jednoj porodici je to veoma važno”, poručio je on.

Bonus video: