Božo Vrećo snimio pjesmu u crkvi

Ovo je njegova prva saradnja sa holandskim pjevačem i glumcem Jostom Spijkersom
814 pregleda 7 komentar(a)
božo vrećo, Foto: Facebook
božo vrećo, Foto: Facebook
Ažurirano: 13.12.2016. 16:41h

Interpretator i autor sevdalinki Božo Vrećo pustio je u etar novi singl. U pitanju je snimak sa live performansa za uspavanku "Ona spava na postelji od lala" koju je snimio sa holandskim glumcem i pjevačem Jostom Spijkersom.

“Pjesma je a capella otpjevana u dva glasa po uzoru na srednjovjekovno pojanje, a po žanru je to sevdah uspavanka i u nekoliko djelova sam bio nadahnut jednom svadbenom pjesmom iz okoline Trebinja koja se pjevala uz tepsiju. Sam tekst i melodiju sam napisao u dahu i simbolično stvorio tu “postelju od lala”, jer smo snimali u Holandiji”, ispričao je za Vijesti Vrećo.

Ovo je njegova prva saradnja sa holandskim pjevačem i glumcem, pa je otkrio kako je do nje došlo.

“Jost ima poveznicu sa Balkanom i u porodici i oduvijek voli muziku sa našeg podneblja, pa mu izgovor i tekst nisu predstavljali veliki problem. U međuvremenu postali smo veoma dobri prijatelji i podrška jedan drugom. Napisao sam pjesmu i rekao da dolazim i da bih volio da je otpjevamo zajedno. Ideja je zaživjela jer moj dobar prijatelj je dirigent u Amsterdamu i on je pronašao crkvicu za naše snimanje, a Joostov očuh je sve to snimio. Sve sam mu riječi pokušao prevesti i naravno da je znao o čemu pjeva, zato je sve tako divno i ispalo i sljubilo se”, ponosan je Vrećo.

On i Spijkers su sevdalinku snimili u selu Durgerdam u Amsterdamu, u crkvi koja datira iz XVII vijeka, pa to ovoj numeri daje posebnu čar, a samim snimkom posebno je oduševljen Vrećo.

“Obožavam da pjevam u katedralama, crkvama i sinagogama. Uvijek je posebno nadahnuće biti tu i pjevati svevišnjem i svima onima koji to osjete i prepoznaju kao dio sebe”, ističe on.

Vrećo, koji posljednjih godina uspješno gradi karijeru sevdah pjevača za sada se ne može pohvaliti velikim brojem vokalnih saradnji. Ova uspavanka, ujedno je njegov drugi duet. Prvi je snimio sa Markom Luisom. U pitanju je numera "'Pašana' snimljena u Sarajevu i u Mostaru, a Vrećo je napisao inspirisan djevojkom koja se 1871. otrovala u Hadži Fatiminom hamamu u Foči zbog neuzvraćene ljubavi.

“Radim s ljudima koje volim, cijenim i poštujem. Uzajamno je i dok je tako, uvijek ću pisati i takve kompozicije i tekstove. Sad radim pjesmu za glas i dva klavira i biće prekrasna dok je završim, radim puno i uživam u tom nadahnuću”, pohvalio se Vrećo.

Sagovornik Vijesti u posljednje vrijeme dosta nastupa i po Evropi. O tome kako ljudi van granica Balkana reaguju na sevdah i emociju koju on nosi sa sobom i koliko je razumiju, Božo priča: “I te kako je razumiju. Te pjesme ne prevodim tokom koncerata, jer želim da one na svoj način prožmu publiku i da slušaoci osjete svu emociju patnju i tugu kroz moje ispjevavanje i na kraju tako i bude. Oduševljeni su uvijek i rado dolaze opet na moje koncerte, jer je za njih to posebno iskustvo”.

Bosanskohercegovački muzičar uporedo gradi solo karijeru i karijeru sa bendom Halka.

Bonus video: