Živim za muziku, dišem za nju

Džiboni, Severina, Oliver, Tereza, Arsen, Rozga, Čolić, Dino Merlin, Toše, Sergej Četković, samo su neki od izvođača sa kojima je Darija tokom svoje karijere koja traje nešto više od dvadeset godina, ostvarila saradnju. Kao prateći vokal učestvovala je na festivalima među kojima je i “Pjesma Mediterana”.
244 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2016. 15:23h

Gotovo da nema muzičke zvijezde sa Balkana, koja se ne može pohvaliti da mu je makar na jednom albumu ili koncertu prateće vokale pjevala Daria Hodnik Marinković. Džiboni, Severina, Oliver, Tereza, Arsen, Rozga, Čolić, Dino Merlin, Toše, Sergej Četković, samo su neki od izvođača sa kojima je Darija tokom svoje karijere koja traje nešto više od dvadeset godina, ostvarila saradnju. Kao prateći vokal učestvovala je na festivalima među kojima je i “Pjesma Mediterana”.

Nakon toliko uspješnih saradnji, Daria se tek prije dvije godine odlučila da se upusti u solo vode, a nedavno objavljena pjesma "Kad jednom se spoje" njen je peti samostalni singl.

“Pjesma je objavljena prije nekoliko dana, tako da je zaista vrlo rano pričati o reakcijama. Prijatelji i saradnici koji su čuli pjesmu su oduševljeni na prvu, jer je nosi divnu poruku, odličan aranžman i dali smo sve od sebe da zazvuči svjetski. Tome je doprinio rukopis autora Miroslava Lesića koji je napisao pjesmu i aranžman i sjajni muzičari koji su svirali” ispričala je za “Vijesti” Daria.

Iako joj na glasovnim mogućnostima mogu pozavidjeti i mnoge zvijezde sa kojima je sarađivala, kad bira pjesme, kaže da se ne trudi da istakne iste.

“Ako je pjesma dobra, zvučaće dobro i biće gušt otpjevati je. Već odavno sam shvatila da dobar pjevač nije nužno i onaj s rasponom od pet oktava, već pjevač koji na najbolji mogući način može prenjeti emociju do slušalaca, ima harizmu i prepoznatljiv je. 'Kad jednom se spoje' je pjesma koja me odmah osvojila, a u demo obliku je zvučala pomalo drugačije i sada smo joj udahnuli novu dušu i šarm koji je meni zarazan”, otkriva Daria.

Hrvatska pjevačica je godinama na muzičkoj sceni kao prateći vokal, a solo karijeru stidljivo gradi.

“Nemam potrebu da pjevam bilo kakve pjesme i snimam nešto što ne smatram dobrim i mjerodavnim. Mislim da sam već odavno 'dokazala' i sebi i publici da živim za muziku, da dišem muziku, svaki dan razmišljam o novim segmentima, provodim sate i sate u studiju, tako da kada se nekako zajedno odlučimo, moja ekipa i ja, da je pjesma dobra i prava počnemo na njoj i raditi. Iz istoga razloga ne objavljujem pjesme svakih mjesec dana, već onda kada za to osjetimo potrebu i kada nas to raduje. Valjda je zato i trebalo toliko dugo vremena da uopšte zakoračim naprijed kao solista. Kada se pojavila prava pjesma bio je pravi trenutak jer su druge stvari u mome životu bile na pravom mjestu”, prisjeća se Daria.

I prije nego što je počela da objavljuje pjesme, često je nastupala kao solista ili gost nekim ansamblima, orkestrima, pjevala je na jazz i crossover projektima. Daria je završila muzikologiju na Muzičkoj akademiji, a kaže kako je povezala klasičnu i pop muziku u jednu cjelinu, koja je neraskidiva. Kada se odlučila za solo karijeru, dobila je podršku svojih kolega.

“Moja najveća podrška, apsolutno u svemu, je moja porodica- moj suprug Dado Marinković, koji je i sam muzičar, svira bubanj u “Parnom valjku”. Bitno je kada dođete kući da pokraj sebe imate osobu punu povjerenja, mira i topline, koja je ustvari i najbitnija u svemu. Porodica je moje utočište, moja snaga i moj mir, a moja djeca najveći kritičari, blago i ponos...Nadam se da će jednoga dana sa velikim zadovoljstvom slušati mamine pjesme”, nada se ona.

Kažu da su velike zvijezde obično i zahtjevne, no Daria tvrdi da nije imala “teških saradnji”.

“Možda i zbog toga što sve posložim u glavi kao da je to sada najbitniji i najvažniji koncert na svijetu, najbolja pjesma koju snimam i uživim se u to što zajedno stvaramo svim srcem i dušom. Pri tom sam imala sreću da sam sarađivala sa velikim zvijezdama, koje su obično vrlo normalne i prizemljene osobe, koje vrlo dobro znaju šta hoće. Onda ništa nije teško, niti zahtjevno”, zaključuje ona.

Karijera bek vokala mi nije usputna stanica

Bez obzira na njenu karijeru soliste, nije odustala od pjevanja pratećih vokala, pa je često možemo vidjeti na bini kako nastupa sa velikim zvijezdama.

“Karijera bek vokala, studijskog i koncertnog muzičara je vrlo ozbiljan posao i hvale vrijedna karijera koja govori sama za sebe. Meni nikada pjevanje pratećih vokala nije bila usputna stanica do solo karijere, već ozbiljan posao u koji sam uložila godine rada, truda, znoja, suza i pređenih kilometara. Kao i sve drugo u životu i svaki posao pričinjava mi veliko zadovoljstvo i veliku sreću i ne želim da se takvih saradnji odrknem ni pod jednu cijenu. Uostalom, divno je i ponosno stati iza tako velikih umjetnika na pozornicu kao što su Dino Merlin, Zdravko Čolić i Gibonni. Njihove karijere, uspješnost i muzička genijalnost zaslužuju svaku pohvalu, pogotovo od nas, njihovih saradnika”, tvrdi ona.

I tercu treba znati otpjevati sa pravom mjerom i dozom

Mnogi su mišljenja da se prateći vokali svode na pjevanje terce na melodiju, no Daria se ne slaže sa tim.

“Pjevanje bek vokala je puno, puno više od toga. Nekada to jeste 'samo terca', ali je treba znati vrlo dobro otpjevati, s mjerom i dozom za izvođača kojeg pratite, prilagoditi se njegovom glasu do najsitnijih detalja, disati s njim kao jedno”, objašnjava sagovornica “Vijesti”.

“Sve to iziskuje vrlo dobru pjevačku vještinu, iskustvo, a za aranžiranje u studiju i poznavanje harmonije, jer često prateći vokali predlažu najbolja idejna rješenja za neku pjesmu i dio su aranžmana”, objašnjava Daria i dodaje da bekovi nekada mogu "oživjeti" neku pjesmu.

Galerija

Bonus video: