Djeca su neiscrpan izvor ljubavi i snage

"Učestvovala je sa mojom kompozicijom na podgoričkom festivalu ‘Naša radost’ i osvojili smo drugo mjesto za kompoziciju, nakon toga sam pisao takođe Dariji za ‘Đurđevdanski festival’ gdje je takođe osvojena druga nagrada za kompoziciju i sada u Zagrebu na festivalu ‘Čarobna frula’ kompozicija koju sam ja pisao za nju je proglašena za najbolju”, pohvalio se Alibabić.
199 pregleda 1 komentar(a)
Danijel i Darija, Foto: Privatna arhiva
Danijel i Darija, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.12.2018. 12:04h

Crnogorski kantautor Danijel Alibabić sa numerom “Pjesma ljubavna” u interpretaciji Darije Vračević osvojio je prvu nagradu za kompoziciju na Međunarodnom dječjem festivalu “Čarobna frula” u Zagrebu. Pored ove, pomenuta pjesma očarala je i članove dječjeg žirija koji su je takođe proglasili najboljom na festivalu, pa je Alibabić potvrdio u razgovoru za “Vijesti” da je više nego zadovoljan kako je ista prošla.

“Svaka nagrada je priznanje da ono što radite, radite dobro. Nagradu za najbolju kompoziciju sam dobio na Međunarodnom festivalu u Zagrebu i zaista me to čini izuzetno srećnim jer je festival prestižan i takmiče se djeca i kompozitori iz svih zemalja bivše Jugoslavije”, ispričao je Alibabić.

Saradnja crnogorskog muzičara sa talentovanom Darijom traje već neko vrijeme.

“Dariju sam prvi put vidio na TV-u u jednom takmičenju dok je izvodila pjesmu ‘Samo da rata ne bude’. Tada smo se, moje društvo i ja, oduševili kako tako malo dijete može da iznese emociju pjesme kao da je već odrasla. Nakon toga sam počeo da pišem za Dariju, učestvovala je sa mojom kompozicijom na podgoričkom festivalu ‘Naša radost’ i osvojili smo drugo mjesto za kompoziciju, nakon toga sam pisao takođe Dariji za ‘Đurđevdanski festival’ Banja Luka gdje je takođe osvojena druga nagrada za kompoziciju i sada u Zagrebu na festivalu ‘Čarobna frula’ kompozicija koju sam ja pisao za Dariju je proglašena za najbolju”, pohvalio se Alibabić.

Crnogorski kantautor posljednjih nekoliko godina ima priliku da svoju kreativnost pokaže i kroz rad sa djecom. Naime, pored kompozicija koje radi za dječje festivale, Danijel svoje znanje iz oblasti muzike prenosi na mlađe generacije i u okviru njegove školice pjevanja “D moll”. O tome koliko je odgovornije raditi sa mlađim generacijama, kaže:

“Djeca su neiscrpan izvor ljubavi i snage. Trudim se da, kada komponujem i pišem za određeno dijete, ga prije toga upoznam i pogodim senzibilitet. Kada to uspijem, sve ostalo je lako. Stihovi sami izlaze, kao i note”, tvrdi on.

Alibabić je svoju karijeru započeo na dječjim festivalima gdje je osvajao i veliki broj nagrada za interpretaciju, pa ne krije da mu to iskustvo u mnogome pomaže kada radi sa najmlađima.

“Trudim se da kroz svoje kompozicije zadržim kvalitet dječjih pjesama koje su bile popularne kada sam ja bio dijete i učestvovao na festivalima. U prednosti sam svakako, jer sam učestvovao kao dijete na mnogim festivalima i i te kako mi je poznata dječja muzika”, priznaje muzičar.

Kao idejni tvorac školice “D mol” koja okuplja veliki broj djece, ipak smatra da postoji jedna bitnija lekcija od muzičke.

“Mnogi će pomisliti da su to note, pjevanje, scenski pokret, ali ne, prvo učimo da budemo dobri ljudi i da jedni drugima pomažemo, podržavamo i kada je dobro i kada nije. To je prva lekcija koju moramo savladati”, smatra on.

Odnedavno na YouTube kanalu školice “D moll” mogu se pogledati i obrade poznatih pjesama.

“U većini slučajeva polaznici sami biraju koju će pjesmu obraditi, jer taj video im ostaje za cijeli život i želim da otpjevaju pjesmu koju isključivo oni vole. Ukoliko im je pomoć potrebna oko odabira, svakako da im stojim na raspolaganju. Ali prosto učim ih da se izbore za to što im se sviđa koliko god neko mislio da je to pogrešno. Djeca su u većini slučajeva mnogo pametnija od nas odraslih”, zaključuje Alibabić.

Bonus video: