"Duran Duran” izgubio bitku za svoje pjesme

Sudija je kazao da su argumenti benda "fino izbalansirani", ali da na kraju "ne bez oklijevanja, je došao do zaključka ja interpretacija advokata Gloucester Placea ona koja je ispravna"
90 pregleda 0 komentar(a)
Duran Duran, Foto: Wordpress.com
Duran Duran, Foto: Wordpress.com
Ažurirano: 03.12.2016. 15:58h

Članovi poznate britanske pop grupe “Duran Duran” izgubili su bitku na američkom Višem sudu za prava na neke od svojih najpoznatijih pjesama.

Oni nisu uspjeli da navedu izdavača Gloucester Place Music, koji sada posjeduje američka firma Sony/ATV, da raskinu ugovor o pravima vezan za njihova tri prva albuma. Američki sud presudio je da po engleskim zakonima kultni muzičari ne mogu da traže da im se vrati pravo na njihova djela.

Ovaj slučaj viđen je u javnosti kao neka vrsta testa koji bi mogao da utiče na druge britanske muzičare koji žele da okončaju dugogodišnje ugovore koji dozvoljavaju izdavačima da ih eksploatišu.

Advokati Gloucester Place Musica su na sudu tvrdili da je bend prekršio ugovor o izdavanju tako što je tražio povraćaj autorskih prava za njihova prva tri albuma "Duran Duran", "Rio" i "Seven and the Ragged Tiger", plus naslovnu numeru iz Bond filma "A View to a Kill".

“Duran Duran” je to uradio na osnovu američkog zakona koji daje autorima "neotuđivo pravo" da traže povraćaj autorskih prava nakon 35 godina od izlaska albuma. Advokati Gloucester Placea su zaustavili ovaj proces tvrdeći da bend to ne može da traži jer su ugovori potpisani pod engleskim zakonom, koji to ne omogućava. Sudija Arnold se složio.

Sudija je kazao da su argumenti benda "fino izbalansirani", ali da na kraju "ne bez oklijevanja, je došao do zaključka ja interpretacija advokata Gloucester Placea ona koja je ispravna".

"Zaključujem da su članovi grupe prekršili ugovor, tako što su tražili povraćaj prava po američkim zakonima", dodao je sudija.

Nakon presude jedan od osnivača kultne grupe, klavijaturista Nik Rouds izjavio je da su oni potpisali ugovor o izdavanju dok su bili tinejdžeri koji nisu znali ništa, prije više od tri decenije kada su tek počeli da se bave muzikom.

On je kazao da ova presuda daje veliki prostor izdavačima za pravne manipulacije, te da će bend nastaviti da se bori za svoja prava.

Bonus video: