AudioStorm, DJ i producent: Muzika, pa sve ostalo

Ognjen Vuković, koji se krije iza ovog pseudonima, jedan je od najvrednijih crnogorskih producenata, o čemu svjedoči činjenica da mu je ovo već treće izdanje ovog mjeseca. Prethodno je izdao EP-eve "Zero Tolerance" za hrvatski A Must Have i "Evolution" za švedski One Of a Kind.
148 pregleda 1 komentar(a)
AudioStorm, Foto: Privatna arhiva
AudioStorm, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.11.2016. 15:45h

Jedan od predvodnika nove generacije crnogorskih elektronskih producenata AudioStorm objavio je EP "Karma" za poznatu londonsku etiketu "Lowbit".

Ognjen Vuković, koji se krije iza ovog pseudonima, jedan je od najvrednijih crnogorskih producenata, o čemu svjedoči činjenica da mu je ovo već treće izdanje ovog mjeseca. Prethodno je izdao EP-eve "Zero Tolerance" za hrvatski A Must Have i "Evolution" za švedski One Of a Kind.

Podgoričanin je dijelio binu sa mnogim zvijezdama elektronske muzike, od kojih se ističe njegov uzor Ernan Katanjo koji ga je i javno hvalio, a prošle sedmice je u Kotoru nastupao sa legendarnim Dejvom Simanom. O svemu tome podgorički producent i DJ, najpoznatiji po hipnotišućem progresiv haus zvuku, je pričao za "Vijesti".

Što sadrži "Karma" i po čemu je drugačija od prethodnih izdanja?

Ovo je za mene posebno izdanje, iz više razloga. Prvo, dugo se krčkalo, jer sam tražio idealnu kombinaciju harmoničnih struktura sa ozbiljnim, melodičnim gruvom. Drugo, motiv ima spiritualnu dimenziju - inspirisan je zaista famoznom svjetskom kulturnom zaostavštinom, civilizacijom drevnih Maja, Asteka i Inka. Našao sam jedan ženski vokal još prije nekih desetak godina i ovdje mi je zaokružio tu ideju u traci. Intimno, ovo je jedan od mojih najdražih radova. Dobio sam izuzetne riječi podrške od Ernana Katanja, Nika Vorena, Gaja Džeja, Kida Inka... U sastavu ovog izdanja osim "Karme" je i traka "Morning Thrill". Trake se mogu kupiti na Beatportu po cijeni od 4,98 dolara.

Kako je došlo do saradnje sa Lowbitom?

To je jedan od zaista ozbiljnih londonskih lejblova, koji postoji još od 2008. Sa Erikom (Sonic Union) sam u stalnom kontaktu, on radi zaista veliki posao, nastupa mnogo, vodi lejbl, ima svoj "showcase" u kultnom klubu "Ministry of Sound" u Londonu. Svih tih godina Erik ima snažnu podršku od najmoćnijeg tandema u progresivu - Saše i Digvida, koji stalno "čartuju" njegova izdanja i trake vrte u svojim setovima. Naravno pored njih lejbl dobija veliku podršku od Katanja, Vorena, Gaj Džeja, Dejva Simana, Jorisa Vorna, Dubfirea, Džona Fleminga i mnogih drugih. Zadovoljstvo mi je izdati za takav brend.

Jedan si od najvrednijih naših producenata, samo nižeš izdanja, ali si imao i dosta nastupa na kojima si dijeli miks pult sa istinskim zvijezdama. Da li sebe više vidiš kao producenta ili DJ-a?

Pa meni je to neodvojivo. Ako me pitaš što mi je draže, malu prednost bih ipak dao stvaranju muzike. To je kreativni dio procesa, a nastup za pultom ipak izvršni. Svaki od njih ima svoje čari. Prvi što sam stvaraš nešto što ljudi osjećaju kroz slušanje, dakle kroz posredan način konekcije sa njima, dok si za pultom neposredan, direktan i na licu mjesta imaš kontakt.

Kako gledaš na trenutno stanje na domaćoj sceni. Posljednjih godina imamo porast događaja i izdanja. Koji su pozitivni faktori, a koji glavni problemi?

Imamo mi dosta da radimo. Prvo i osnovno je obrazovanje publike da je muzika ipak primarni cilj organizovanja svih dešavanja ovog tipa. Dakle, prvo muzika, pa sve ostalo. Mlađi moraju da istražuju, da puno slušaju muziku, da traže sebe kroz nju. Muziku svih žanrova, ne samo elektronsku, nego upravo suprotno, muziku sa mnogo dubljim porukama. Onda će doći do određene baze znanja koja može da se nadograđuje. Ovo je zaista mukotrpan i složen proces i svi moramo biti uključeni u njega, jer samo tako možemo da se nadamo da će Crna Gora imati svoju respektabilnu elektronsku scenu, koja u svijetu odavno ima snažne temelje i kvalitetnu kulturu.

Nedavno si nastupao sa Dejvom Simanom u Kotoru, kako je to prošlo? Koliko ti znače inače ti nastupi, dijelio si miks pult i sa drugim zvijezdama, poput Katanja?

Nastup sa Simanom je takođe jedan od posebnih momenata, jer je to čovjek kojeg pratim jako dugo, jedan od istinskih velikana, pionira kultnog "Essential Mixa" na BBC Radiju i pokretača legendarne etikete Global Underground. Nažalost, njegov nastup je ispraćen prilično lošim odzivom publike. O tim razlozima ćemo nekom drugom prilikom, jer je široka tema. Svakako da nastupi sa takvim ljudima zaista daju ogroman motiv, elan i energiju. Od velikog je značaja imati podršku od njih, kao i direktan kontakt.

Bonus video: