Natali Dizdar: Neke od najluđih nastupa sam imala u Crnoj Gori

“Definitivno je vrijeme za album koji će izaći početkom sljedeće godine. Mi smo sve pjesme na njemu zaokružili, tako da sad samo moramo da snimimo sve do kraja. Najteži dio posla je iza nas”
369 pregleda 1 komentar(a)
Natali Dizdar, Foto: Mario Pavlović
Natali Dizdar, Foto: Mario Pavlović
Ažurirano: 23.11.2016. 18:30h

Hrvatska muzičarka Natali Dizdar prije dva dana obradovala je svoje fanove novim singlom „Mjesto za jedno“, koji je svojevrsni nastavak velikog hita „Grijeh“ iz radionice frontmena grupe “Letu štuke” Dina Šarana. Natali i Dino sarađuju dugi niz godina, a on je za nju radio hitove “Stranac”, “Ne pitaj”.

“Ovo je zapravo peta pjesma koju je Šaran napisao za mene. Numera je poprilično intimna i sviđa mi se melanholija koja se kroz nju provlači. mislim da je radiofonična i nadam se da će se zavrtjeti na radio stanicama kao i prethodne”, ističe Dizdar za Vijesti.

Šaran sa svojim bendom "Letu štuke" ima veliki hit "Mjesto za dvoje", a na pitanje može li "Mjesto za jedno" nadmašiti uspjeh singla sarajevskog benda, Natali nije željela da prognozira:

“Veoma volim 'Mjesto za dvoje', ali mislim da niko od nas nije razmisljao na takav način o tome. Uspjeh je nemoguće predvidjeti u ovom poslu, a mi smo u timu prvenstveno srećni zbog pjesme, jer nam je dobra i sviđa nam se kako zvuči konačna verzija. Mogu samo da se nadam da će ljudi to prepoznati i da će pjesma naći put do svoje publike”, kazala je ona.

Natali nije jedina hrvatska muzičarka sa kojom je Šaran sarađivao, naime radio je za Luku Nižetića, Ninu Badrić, kao i bosanskohercegovački bend Crvenu jabuku. On ima specifičan način izražavanja kroz tekst i melodiju, a o tome kakav je kao saradnik, Natali otkriva:

“Možda se za sve nas može reći da smo specifični u ovom poslu, jer je uvijek stvar kreative i slobode u interpretaciji, tako da mislim da jedni druge dovoljno slušamo i uvažavamo. Međutim, opet čuvamo svoj integritet i izražaj. Što se tiče same pjesme, minimalne su varijacije, Dino pošalje pjesmu sa gotovim tekstom i melodijom, a ono s čim se najviše timski bavimo je aranžman i produkcija”, objašnjava Dizdar.

Ovim singlom ona najavljuje treći studijski album. Prije numere “Mjesto za jedno”, objavila je pjesame "Iluzionist" i "Ne reci zauvijek", i navodi da više neće biti singlova.

“Definitivno je vrijeme za album koji će izaći početkom sljedeće godine. Mi smo sve pjesme na njemu zaokružili, tako da sad samo moramo da snimimo sve do kraja. Najteži dio posla je iza nas”, kaže Dizdar.

Posljednjih godina ona se aktivirala i kao autorka, pa će sem pomenutih numera "Iluzionist" i "Ne reci zauvijek" biti još pjesama na albumu u čijem je stvaranju učestvovala.

“Većina pjesama na albumu biće autorske, napisane u saradnji sa dugogodišnjim saradnikom i gitaristom Vladom Mirčetom. To što autorski stojim iza više pjesama me posebno raduje jer na dosadašnjim albumima sam pisala muziku za samo dvije pjesme, međutim nikad na ovaj način nijesam učestvovala u cijelom procesu od početka do kraja”, priznaje sagovornica Vijesti.

Ona više od 10 godina gradi uspješnu karijeru, a uspjela je da izgradi muzički stil po kome je prepoznatljiva. O tome koliko je zbog toga teže odgovarajuću pjesmu, Dizdar je kazala:

“Pa reći ću samo da je od posljednjeg studijskom albuma prošlo više od šest godina. Znači, ne baš lako. ali srećna sam što imam pjesme koje dugo traju, a to mi je dovoljno da mogu i dalje da radim i bavim se ovim što najviše volim”.

Dizdar je nekoliko puta nastupala pred crnogorskom publikom, no iako ovdje ima dosta fanova, za sada ima druge prioritete.

“Trenutni plan A je da završim album i odradim super koncert u zagrebackoj Tvornici kulture, a zatim nastaviti s promocijom singla, pa se opustiti i uživati. Nadam se da ćemo se brzo vidjeti u Crnoj Gori, tamo smo imali neke od najluđih koncerata i uvijek se rado vraćamo”, zaključuje Dizdar.

Bonus video: