Preminuo legendarni Dejvid Mankuzo

Mankuzo je osnovao The Loft, koji se smatra začetkom underground dens žurci u Njujorku. Klub nije bio komercijalan i nije imao za cilj da stvara profit, već je Mankuzo za cilj imao da pruži svojim članovima prostor da uživaju u muzici bez straha od policije, a klub je bio prepoznatljiv po tome što su redovni gosti bili članovi LGBTIQ zajednice
2 komentar(a)
Dejvid Mankuzo, Foto: Static1.squarespace.com
Dejvid Mankuzo, Foto: Static1.squarespace.com
Ažurirano: 15.11.2016. 09:39h

Dejvid Mankuzo, pionir didžejinkga i njujorške dens kulture je preminuo u 72. godini.

Vijest o njegovoj smrti je objavio Kreg Šifti, vlasnik "Kid Recordings" koji je napisao: Puno će nedostajati, ali srećom, ostavio je svijetu živo nasljeđe koje nastavlja da inspiriše i utiče na brojne generacije ljubitelja muzike i klabera".

Uzrok smrti još uvijek nije poznat.

Mankuzo je osnovao The Loft, koji se smatra začetkom underground dens žurci u Njujorku. Klub nije bio komercijalan i nije imao za cilj da stvara profit, već je Mankuzo za cilj imao da pruži svojim članovima prostor da uživaju u muzici bez straha od policije, a klub je bio prepoznatljiv po tome što su redovni gosti bili članovi LGBTIQ zajednice.

"Za mene je društveni napredak bila ključna ideja iza kluba. Koliko može biti napretka u društvu u situaciji kada si pod represijom? Nećeš naročito napredovati u noćnom klubu. U Njujorku su promijenili zakon za ulazak u klubove, pa si morao da imaš 21 a ne 18 godinu, i gdje su onda mlađi mogli da idu da plešu? U mojoj zoni mogao si da imaš koliko god godina, da piješ ili ne, da si pušač ili nepušač. Tu sam ja volio da budem", pričao je Mankuzo 2013.

Mankuzo je član Kuće slavnih dens muzike zbog doprinosa klupskoj kulturi, doprinos didžejingu, i zbog kreiranja pozitivnog i bezbjednog prostora za marginalizovane grupe.

The Loft je bio poznat i po postavljanju standarda u kvalitetu zvuka jer je koristio posebno napredan hi-fi sistem da bi pojačao muzičko iskustvo.

Bonus video: