Rok i metal nemaju pretjerane veze sa narkoticima

Doktori koji su radili na ovom istraživanju istražili su 156 pjesama grupe “Black Sabbath” snimljenih od 1970. do 2013. godine i otkrili da su u samo 13 odsto njih spomenuti narkotici, a od tih spomenutih 60 odsto bilo je u negativnom kontekstu
0 komentar(a)
Black Sabbath, Foto: Metalinjection.net
Black Sabbath, Foto: Metalinjection.net
Ažurirano: 10.11.2016. 15:38h

Iako je ustaljeno mišljenje da su rock i metal žanrovi najčešće povezani s narkoticima, istraživanje američkog National Institute On Drug Abuse (svojevrsna kancelarija za suzbijanje upotreba droga) govori da nije baš tako.

Doktori koji su radili na ovom istraživanju istražili su 156 pjesama grupe “Black Sabbath” snimljenih od 1970. do 2013. godine i otkrili da su u samo 13 odsto njih spomenuti narkotici, a od tih spomenutih 60 odsto bilo je u negativnom kontekstu.

Sve pjesme izuzev jedne u kojoj se spominju narkotici nastale su kada su u bendu bili pjevač Ozi Ozborn i basista i tekstopisac Gizer Batler. Obojica su godinama pokušavali da se riješe zavisnosti.

Prije nekoliko godina jedno je istraživanje pokazalo da rap i hip-hop najčešće glorifikuju upotrebu narkotika, a 2009. Američko udruženje pedijatara upozorilo je da stihovi pjesama popularnih izvođača sve više naginju drogama, seksu i nasilju.

Bonus video: