Nasilnici idite kod psihologa

“Pokrenula me je informacija koliko se često nasilje događa u Crnoj Gori i bio sam u šoku. Skoro godinu dana spremao sam se i čitao dosta o tome i onda sam shvatio da moram da priđem iz nekog drugog ugla, a to je psiha. Morao sam da prikažem koliko je njima zapravo teško iznutra i da se konstantno bore same sa sobom. I pokušavao da shvatim i kako se može voljeti neko ko te maltretira? Mislim, može li?”, pita se autor posta Čedomir Čeča Marković
147 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2016. 13:56h

Crnogorski bend “Highway” snimio je pjesmu “Crazy” za novu kampanju Sigurne ženske kuće "16 dana borbe protiv nasilja nad ženama i djecom", dok je spot za tu numeru djelo Čedomira Markovića.

“Marković je od starta bio uključen u projekat i zvao me je da napravim pjesmu, jer je već imao viziju kako bi spot trebalo da izgleda. Imao sam ovu muziku u telefonu, pustio mu i odmah mu se dopala, pa nam nije dugo trebalo da dogovorimo dalje detalje saradnje. Otišli smo u studio kod Mihe Radonjića i u priču uključili Tinu Džankić, koja je pjevala zajedno sa našim vokalom Petrom Tošićem”, priča Luka Vojvodić, gitarista Highwaya i autor muzike za numeru “Crazy”.

Kako je nastala ideja za spot koji prikazuje kroz kakav pakao prolaze žrtve nasilja, otkrio je Marković.

“Pokrenula me je informacija koliko se često nasilje događa u Crnoj Gori i bio sam u šoku. Skoro godinu dana spremao sam se i čitao dosta o tome i onda sam shvatio da moram da priđem iz nekog drugog ugla, a to je psiha. Morao sam da prikažem koliko je njima zapravo teško iznutra i da se konstantno bore same sa sobom. I pokušavao da shvatim i kako se može voljeti neko ko te maltretira? Mislim, može li?”, pita se Marković i tvrdi da je strah dovoljno čest i jak problem, pa se žrtve nasilja plaše da će im nasilnik nauditi, ako ga ostave.

“Zato moja priča nije priča o fizičkom nasilju, već o začaranom krugu emotivne vrteške koja se zove psihoza. To je stanje kroz koje su prošle sve žene, žrtve partnerskog ili porodičnog nasilja. I stanje u kojem mnoge žive, znajući da nisu srećne, ali ne znajući šta je uzrok tome. Nadam se da sam uspio da uđem u taj unutrašnji svijet žene i opisao ga kao složenost njene tame, sukoba snova i stvarnosti. I baš mi je drago što sam na kraju uspio da prekinem tu tišinu i otvorio vrata koja vode ka svijetlosti”, nada se Marković.

Glavni akteri spota, u kojem se Highway ne pojavljuje, su Marijana Pokrajac, Kristina Čubranović, Aleksandra Martinović i Davor Perunović.

Vojvodić smatra da će video probuditi emocije, a otkriva i kako je sam reagovao kada je prvi put gledao Markovićev video:

“Nijesam imao priliku da se susrijećem sa žrtvama nasilja, samo sam slušao priče o tome. Međutim, spot je veoma realan, Čedomir je sjajno odradio svoj posao i kada ga odlegate ova priča mora da vas zamisli. Kad sam prvi put pogledao spot, sav sam se naježio”, priznaje Vojvodić.

Ovim videom Marković je želio da poruči ženama da ne trpe nasilje.

“Treba im govoriti da one nisu krive za ponašanje nasilnika, da ga nisu isprovocirale i da ne treba da opravdavaju ponašanje koje je nasilničko. Podrška porodice je veoma bitna, jer okolina uglavnom neće ni da povjeruje zlostavljanoj ženi, a kamoli da je razumije i pokuša da pomogne. Pored toga smatram da je potrebna agresivnija i češća reakcija društva protiv nasilja. Stop!”, osuđuje Marković.

Za razliku od nasilnika, Vojvodić svojim ljepšim polovinama, bilo da su zajedno ili ne posveti pjesmu, kao što je to bio slučaj sa njihovim drugim singlom “Sam”.

“Poručio bih žrtvama da ne tolerišu nasilje, kojeg očigledno ima dosta oko nas. Treba nasilnike prijaviti, neka se obrate Sigurnoj ženskoj kući i počnu da se bore, a ne da ćute i trpe”, kazao je Vojvodić koji je imao savjet i za nasilnike:

“Ti nasilnici koji maltretiraju svoje žene i djecu možda bi trebalo da se zamisle, jer siguran sam da nije problem u njihovim žrtvama, već u njima samima. Neće ga riješiti tako što će pretući nekoga, mnogo će im više pomoći posjeta psihologu. Možda na taj način shvate zašto to rade i pomognu sebi da riješe problem koji imaju”, zaključuje Vojvodić.

Mračniji i tvrđi od ranijih singlova

Iako nosi potpis grupe Highway (muziku je radio Vojvodić, a tekst Tošić), pjesma “Crazy” tvrđeg je zvuka i mnogo mračnija od njihovih prethodnih singlova.

“Tačno je da odskače od stila Highwaya, ali smo željeli da se na taj način uklopimo u kompletnu priču kampanje. Nije loše s vremena na vrijeme napraviti nešto što odstupa od svega što ste radili do sada, posebno ako postoji povod”, smatra Vojvodić.

Nakon Evrovizijske pjesme “The Real Thing”, članovi Highwaya odlučili su da i ovaj singl bude na engleskom jeziku.

“Jako je malo teksta, ali bitna je suština i poruka, a mislim da je ona, bez obzira na jezik, kad je u pitanju pjesma “Crazy” veoma jasna. I Markoviću se dopalo da tekst bude na engleskom jeziku, a s obzirom na to da će ovaj spot, nadamo se, biti predstavljen i u drugim zemljama, mnogo više će ga ljudi razumjeti”, siguran je Vojvodić.

Galerija

Bonus video: