Gile: Uvijek smo se trudili da radimo neočekivane stvari

"Počeli smo da radimo obratno, pratimo trendove i objavljujemo singlove, pa smo objavili još jedan, drugačiji u odnosu na ono što smo radili do sad”
105 pregleda 1 komentar(a)
Električni orgazam, Foto: Arhiva Vijesti
Električni orgazam, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.11.2016. 15:51h

Kultni beogradski bend Električni orgazam objavio je spot za pjesmu "Istok, zapad, sever, jug", što je treći singl sa koim najavljuju album "Gde smo sad?" čiji je izlazak najavljen za iduću godinu.

“Počeli smo da radimo obratno, da pratimo trendove, jer su došla vremena da se prvo objavljuju singlovi, pa smo i mi promijenili taktiku. Nakon pjesama “Bio sam loš” i “Kamerom snimam sve”, riješili smo da objavimo još jedan singl - "Istok, zapad, sever, jug" koji nije klasična pop pjesma i drugačiji je u odnosu na ono što smo radili do sad. Međutim, od nastanka Električnog orgazma trudili smo se da se konstantno zvuk benda mijenja i da istražujemo snimajući pjesme koje nijesmo do tada”, priča za Vijesti Srđan Gojković Gile, frontmen Električnog orgazma.

"Istok, zapad, sever, jug" traje skoro osam minuta, pa za ovu numeru Gile kaže da je najduža u njihovoj karijeri.

“Uvijek smo se trudili da radimo neočekivane stvari. Ta kompozicija koja traje skoro osam minuta nastala je spontano. Razmišjali smo da li da kao singl bude kraći, a da dužu verziju ostavimo za sam album, kao što je to bio slučaj sa kompozicijom “Bio sam loš”, međutim odlučili smo na kraju da takva pjesma kakva jesta ide u etar. Sad čekamo reakcije”, ističe Gile.

Iako traje osam minuta, novi singl Električnog orgazma ima malo teksta, koji se uglavnom ponavlja, a sagovornik Vijesti priznaje da ovo nije novina kad je njegov bend u pitanju.

“Mi smo takve pjesme snimali i na našem albumu iz 1982. godine, kada smo znali da u čitavoj pjesmi imamo samo četiri riječi. Željeli smo da tekst bude sveden, da sa što manje kažemo što više, a određeni djelovi inspirisani su budističkim učenjem, koje proučavam zadnjih godina", otkriva Gile.

Produkciju singla radio je stari saradnik benda Toni Jurij iz Slovenije, dok je video djelo Vladimira Jakšića Muse.

Električni orgazam ove godine slavi 30. godišnjicu albuma “Distorzija”, pa će održati seriju koncerata tim povodom, na kojima će svirati sve numere sa tog izdanja.

“Tu turneju smo započeli u septembru u Zagrebu gdje je album “Distorzija” i sniman, a plan nam je bio da seriju nastupa završimo u Beogradu. Znamo da našu muziku vole širom bivše Jugoslavije, pa smo se trudili da u tom periodu zakažemo što više koncerata. Skoplje je već zakazano, a u pregovorima smo za Ljubljanu i Sarajevo, međutim u Crnoj Gori rijetko sviramo, kao da ne postoji interes, pa nas ne zovu”, smatra Gojković.

On priznaje da mu je “Distorzija” jedan od omiljenih albuma benda.

"Nikad nismo svirali cio album i ovo će biti jedinstvena prilika da ljudi čuju te pjesme uživo, i to od prve do posljednje, redosljedom koji je bio i na originalnom izdanju”, kaže Gile u nadi da će taj repertoar izvesti i pred publikom u Crnoj Gori.

Bonus video: