Astral Projection: „Obožavamo crnogorsko vino"

Duo koji čine Avi Nisim i Lior Perlmuter, a koji dolazi iz Izraela koji se smatra zemljom trens muzike, napunio je kotorsku diskoteku i do ranih jutarnjih časova diktirao jak tempo koji je od rejvera ispred stejdža izvukao svaki atom snage i grašku znoja.
57 pregleda 1 komentar(a)
Astral Projection, Foto: Maximus
Astral Projection, Foto: Maximus
Ažurirano: 24.10.2016. 14:38h

Nova klupska sezona za crnogorske rejvere počela je vrlo zanimljivo, gostovanjima inostranih zvijezda u kotorskoj diskoteci "Maximus", gdje su nakon popularnog tehno dua Pig & Dan, u petak ugošćene legende trens muzike Astral Projection.

Trens doživljava u posljednje vrijeme veliki rast popularnosti u Crnoj Gori, pogotovo među mlađim rejverima, a nakon niza uspješnih žurki domaćih DJ-eva, kao i gostovanja aktuelnih i nadolazećih zvijezda ovog zvuka, bilo je i za očekivati da sve kulminira jednom poslasticom kakav je nastup Astral Projectiona, jednog od najvećih imena u istoriji trens muzike.

Duo koji čine Avi Nisim i Lior Perlmuter, a koji dolazi iz Izraela koji se smatra zemljom trens muzike, napunio je kotorsku diskoteku i do ranih jutarnjih časova diktirao jak tempo koji je od rejvera ispred stejdža izvukao svaki atom snage i grašku znoja.

Pioniri psihodeličnog trensa i vlasnici etikete Trust In Trance Records pozdravljeni su sa velikim oduševljenjem i ljubavlju posjetilaca na svom prvom gostovanju u Crnoj Gori, pa su nakon nastupa bili oduševljeni reakcijama.

"Očekivali smo da će na nastup doći gomila ljudi i da će tražiti da čuju prije svega neke od naših klasika, ali mi smo došli ovdje sa namjerom da predstavimo neke nove stvari na kojima smo radili u posljednje vrijeme", kazao je u razgovoru sa "Vijestima" Lior Perlmuter, koji je u crnoj kožnoj jakni, sa velikim osmijehom preko lica i dugom, već pomalo sijedom kosom izgledao poput hipika.

"Ali bili su naravno i klasici na repertoaru. Bilo je puno sreće i radosti", dodao je kroz smijeh Avi Nisim, ćutljivija polovina Astral Projectiona.

Trens legende u Crnu Goru su došle sa Ozora festivala, jedne od najznačajnijih manifestacija na svijetu kada je u pitanju ova vrsta elektronske muzike, a opsežnu turneju nastavili su u komšijskoj Srbiji gdje već dugo imaju neke od najprivrženijih fanova, pa su tamo rado viđeni i često gostovali. Tako bi moglo da bude i sa Crnom Gorom, odakle Izraelci kažu da će ponijeti samo najljepše utiske.

Osim što su Stari grad i okolni krajolik ostavili jak utisak na trensere, ono što ih je posebno oduševilo je crnogorsko vino, u kojem su uživali uoči nastupa.

"Obožavamo vaše vino!", uglas viču Nisim i Perlmuter.

"Imam čak i fotografiju. Predivno vino i predivni ljudi, po tome ćemo pamtiti vašu zemlju", dodaje kroz smijeh Nisim dok pokazuje fotografiju na kojoj zadovoljno grli bocu crnogorskog vina.

Mada se zemlja iz koje dolaze danas smatra domovinom trens muzike, Nisim i Perlmuter ističu da nije bilo tako kada su onu počinjali 1989.

"Izrael je postao danas prepoznat po jakoj trens sceni, ali u početku nije bilo tako. Kad smo mi počinjali da se bavimo ovom muzikom, pored nas tu je bila možda još jedna ili dvije grupe i to je to. Ali ispostavilo se da smo se našli tu, na pravom mjestu od starta. Kad se podvuče crta, mislim da se može reći da svakodnevni život u Izraelu mora imati nekakvog uticaja na ono što radimo", odgovara Perlmuter na pitanje koliko na njihovo stvaralaštvo utiče to što dolaze iz domovine trensa.

Astral Projection međutim obećava da će fanovima uvijek servirati nešto novo i svježe. Da li će obećanje ispuniti moći ćemo da provjerimo uskoro, jer izraelski duo sprema niz izdanja za predstojeći period.

"Imamo tri EP-a koji će uskoro izaći. U naredna četiri mjeseca objavićemo ih za tri različite izdavačke kuće. I onda ćemo konačno objaviti i jedan cijeli album. Planirali smo da ga izbacimo za Božić, ali nećemo uspjeti jer imamo dosta drugih obaveza. Moramo da odradimo neke druge stvari, moramo recimo da odradimo jedan remiks za album Extremea, pa onda da se pozabavimo sa ova tri EP-a. Tako da će nam trebati malo više vremena nego što smo planirali, ali biće i album uskoro", najavio je Perlmuter.

Danas sav trens zvuči isto

Astral Projection prošle godine je proslavio dvadeset godina od kad radi pod tim imenom, prošli su kroz sve uspone i padove trens scene i ostali aktuelni i danas, a na pitanje koje je po njima bilo zlatno doba trensa kažu da je to period od njihovih početaka do 2002.

"To je bilo magično vrijeme, sve je bilo dobro. I tu ne mislim samo na stanje uma ljudi, već na sve. Muzika je bila predobra... Mislim da su se stvari malo promijenile u međuvremenu, postale malo... Mada smo mi super komercijalni sa našom muzikom, nije problem u tome što je trens postao mejnstrim, koliko to što je postao repetativan, 'copy-paste'... Svi zvuče isto, kao da niko više nema svoj stil. I to je zapravo velika razlika u odnosu na taj zlatni period. Dosta je sličnih stvari i okej, ima tu i dobre muzike, ali u poslednjih deset godina imam utisak kao da slušamo stalno jednu te istu pjesmu", pokušao je da objasni Perlmuter.

Bonus video: