Imamo sreće što nas vole i publika i radijski urednici

“Jesen” je zapravo posljednja pjesma tog “ciklusa godišnjih doba”. Počelo je s numerom “Ljubi me” koja govori iz perspektive para koji pokušava da pobjegne od buke i neukusa zimskog/pretprazničnog Zagreba, nastavilo se s “Drukčije” i Ljetnom pjesmom”. Često stvari dobiju smisao naknadno”, poručuje Aleksandar Ljiljak
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2016. 15:12h

Hrvatski bend " Headoneast " objavio je numeru “Jesen”, kojom je od povratka na muzičku scenu 2013. nastavio seriju singlova. Da li će ih uskoro objediniti u album i šta se još publika može očekivati od njegovog sastava, “Vijestima” je ispričao osnivač i autor svih pjesama Aleksandar Ljiljak.

“Pravog feedbacka još nema, ali reakcije na novi singl postoje i uglavnom su pozitivne. Imam sreće pa moj autorski rad korenspondira s ukusom publike i radijskih urednika, ali i da nije tako, dobro je da postoji ikakva reakcija na nečije djelovanje”, smatra on.

Početak ljeta grupa " Headoneast " obilježila je singlom "Ljetnja pjesma", a na pitanje ima li u planu da za svako godišnje doba napiše po jedan, on odgovara:

“Ma ne (smijeh), to je slučajnost. “Jesen” je zapravo posljednja pjesma tog “ciklusa godišnjih doba”. Počelo je s numerom “Ljubi me” koja govori iz perspektive para koji pokušava da pobjegne od buke i neukusa zimskog/pretprazničnog Zagreba, nastavilo se s “Drukčije” i Ljetnom pjesmom”. Često stvari dobiju smisao naknadno”, poručuje Ljiljak.

" Headoneast " je nastao 2003, a dvije godine kasnije objavio je studijski album „In Balance“, da bi nakon toga Ljiljak i ekipa napravili petogodišnju pauzu. Ponovno okupljanje benda desilo se 2013, a singl “Jesen” još jedna je najava studijskog albuma „O istok se zapad tare“.

Sagovornik Vijesti bio je jedan od osnivača sastava "Yammat", a tokom karijere imao je priliku da sarađuje sa mnogim izvođačima među kojima je i Natali Dizdar. Sa bendom " Headoneast " tržištu je ponudio nov zvuk.

“Svojevremeno “Yammat”, kao i “ Headoneast ” danas, odlično su prihvaćeni od publike, što se vjerojatno ne bi dogodilo da nije bilo ljudi koji su prepoznali potencijal mojih pjesama i pomogli u njihovoj finalizaciji. Tu prvenstveno mislim na Alena Balena, bez čije energije i angažmana “Yammat” sigurno ne bi postao inspiracija za mnoge ideje, autore i izvođače koji su se pojavili nakon 2000. i Samira Kadribašića koji je dao nemjerljiv doprinos nastanku i zvuku prvog albuma Headoneasta”, ističe Ljiljak i dodaje da i danas ima sjajan tim saradnika.

“U prvom redu, tu je supruga Rebeka koja je inicijator ponovnog aktiviranja “Headoneasta”, brine o vizuelnom dijelu priče, pjeva i plaća danak života s umjetnikom (smijeh). Tu su i muzičari, aranžeri i producenti, publisher i izdavač”, nabraja on.

Kako je ovo osmi singl od ponovnog okupljanja benda 2013, do sada su mogli izbaciti novi album.

“Možda objavimo još jedan singl početkom sljedeće godine i sve skupa stavimo na album. Mislim da su nastupi ono što publika očekuje od Headoneasta, a i da sam napokon spreman da izvedem svoju ekipu na teren i pružiti ljudima jedan drugačiji nastup od sveg što se može čuti i vidjeti, pa čak i od zvuka sa studijskih snimaka benda”, obećava Ljiljak.

Najbitnija mi je mogućnost slobodnog izražavanja muzikom

Tokom petogodišnje pauze Ljiljak je radio muziku za dokumentarce i serije među kojima su “Zabranjena ljubav”, “Dobre namjere”, “Ruža vjetrova”.

“Samir i ja smo u to vrijeme započeli rad na serijama i dokumentarcima. Komponovali smo, izvodili i montirali našu muziku, paralelno radili dvije-tri serije godišnje, tako da nije ostajalo vremena za bend, nastupe, albume. Pauza nije bila namjerna”, prisjeća se Ljiljak.

“U ono malo slobodnog vremena što sam imao, neprestano sam pisao nove stvari, neke od njih je otpjevala Natali Dizdar, neke su zauvijek ostale u skicama, a na nekima radim i danas. Ono što mi je oduvijek bitno je da imam mogućnost slobodnog izražavanja kroz muziku, riječ i djelovanje, nevažno je u kojoj formi, bilo pjesmi ili primijenjenoj muzici, nastupu uživo. Važno je da muzika pronađe put do ljudi, obogati im život i nikada se ne ugasi”, poručuje Ljiljak.

Galerija

Bonus video: