Pjesma kao poziv na razmišljanje

Biramo poslove (od kojih živimo) koje možemo podrediti „hobiju” (bez kog ne možemo da živimo)
219 pregleda 0 komentar(a)
Filter crew, Foto: Love fest
Filter crew, Foto: Love fest
Ažurirano: 07.10.2016. 19:20h

Pjevačica Nevena Glibetić najpoznatija je regionalnoj hip hop publici jer posljednjih godina nastupa sa popularnim reperom Marčelom. Članica "Filter Crewa" sada je snimila pjesmu “Dalek kraj” sa sastavom “Ničim izazvan”.

“Oni su moje veoma drage muzičke kolege, čiju muziku volim i privatno da slušam. Često dijelimo iste festivalske bine i družimo se na muzičkim putešestvijima po regionu. Tu smo se i bolje upoznali. Kada su napravili „Daleki kraj”, stigao je poziv od Bojana (Gluvajić, gitarista i vokal benda Ničim izazvan): mislili su da bi moj glas baš dobro legao. Čula sam pjesmu i sa zadovoljstvom prihvatila poziv . Jedva čekam da svi čujete kako zvučimo zajedno. Premijera je 10. oktobra na MTV u 20 časova”, najavila je “Vijestima” Nevena.

Bez obzira na njene sjajne glasovne mogućnosti, do sada isključivo bila u Marčelovom pratećem bendu, pa joj često postavljaju pitanja planira li solo karijeru.

“Na to pitanje nemam odgovor i imam million odgovora ili izgovora: nije vrijeme, nisam spremna, nemam vremena, ko bi to slušao ovde... Sa druge strane, posvećenost muzici u okviru naše male družine okupljene oko Marka nikako i nikada nisam gledala kao amaterizam niti hobi, već vrlo predan rad koji, evo, traje već 15 godina. Ako je definicija hobija aktivnost kojom se ljudi bave iz ljubavi i iz ličnog zadovoljstva, ali tek kad završe sa „od devet do pet" poslom, onda smo svi mi na alternativnoj muzičkoj sceni hobisti. Ali to je, nažalost, jedini način da se beskompromisno bavimo ovim našim „hobijem”. Biramo samo takve „od devet do pet” poslove (od kojih zapravo živimo) kakve možemo podrediti i uklopiti sa našim omiljenim „hobijem” (bez kog, takođe, ne možemo da živimo). Začarani krug. Ali hajde da odgovor završim optimističnim tonom. Jedan od mojih omiljenih muzičara, Gregori Porter, debitantski solo album objavljuje sa svojih mlađanih 40 godina. Dakle, ima nade za nas 'studiozne'”, poručuje Glibetić.

Sem Marčela, Viklera i ostalih MC-jeva koji čine grupu "Filter Crew", Nevena je sarađivala i sa drugim muzičarima.

“Dok sam bila mlađa, više sam prihvatala pozive za saradnje. Ali kako smo moj muzički ukus i ja stasavali, postajala sam izbirljivija. Pride, navikla sam na naš zajednički rad u Filterima. Mi se veoma dobro kapiramo, te je stvaranje uvijek inspirativno, a sloboda stvaralačkog doprinosa uvijek prisutna. Sve ispod tog nivoa igrice teško je prihvatiti. Uostalom, ne vidim poentu u saradnjama samo zarad puke saradnje i samopromocije. Cilj je da ta pjesma bude dobra, ili zapravo bolja kad se snage udruže” objašnjava Glibetić i dodaje da ne prihvata saradnje ako joj se pjesma ne dopada, vidi da svojim glasom i stilom interpretacije ne može dati doprinos ili se muzički afiniteti ne slažu.

“Onda ta saradnja ne donosi dobro ni meni ni drugima”, iskrena je Glibetić.

Hip hop se na Balkanu i dalje smatra alternativom, pa i nije veliki broj žena koje se vezuju za ovaj muzički žanr.

“Interesovanje za hip-hop kulturu u mom je slučaju došlo spontano. Čujem svoje, u tom trenu, omiljene pjevačice kako rade zajedničke pjesme sa odličnim emsijevima - jer u repu nema samo emsijanja, već i predivnog i ozbiljno zahtjevnog pjevanja, koje je obgrlilo sve moje omiljene muzičke žanrove, od soula, džeza, R&B-a, gospela - i odlijepim. To bi bila muzička strana priče; ono što je podjednako bitno i meni blisko jeste socijalni angažman u hip-hopu, pjesma kao sredstvo za skeniranje i dijagnostikovanje stanja stvari i izražavanje zdravog kritičkog stava. Pjesma kao poziv na razmišljanje i diskusiju. Mada, ne bih se ja toliko osvrtala na sam žanr i ukalupljivanje”, ističe ona.

“Ni mene ni moju ekipu ne interesuju žanrovi, već kako da napravimo što bolju pjesmu”, zaključuje Glibetić.

Parodija koja je postala hit na Internetu

Nevena je snimila prepjev, tačnije parodiju na Madonin hit "Like A Prayer". Ova numera rađena je za potrebe jedne emisije, a pošto je dobro prošla, na pitanje da li je razmišljala da nastavi sa parodijama na svjetske hitove, pjevačica je odgovorila:

“To je pjesma koju je Zoran Kesić uradio za potrebe jedne epizode njegove tadašnje emisije „Fajront republika". Napisao je riječi pjesme bukvalno prateći radnju spota i pozvao me da je otpjevam na Madonin način. Super sam se zabavila pokušavajući da ozbiljno otpjevam numeru izgovarajući Kesićev vrcav tekst. I zaista nisam očekivala da će za vrlo kratko vrijeme dobiti milionski broj pregleda na Youtubeu”, priznaje ona.

“I dan danas čujem ljude da pričaju o toj parodiji komentarišući je kao jedan od boljih viralnih momenata te davne 2009. godine”, dodaje Glibetić.

Bonus video: