Simfoničari na otvaranju festivala

Povodom decenije nezavisnosti i hiljadugodišnjice državnosti Crne Gore, večeras će u 19 sati, u nikšićkoj Galeriji “Nikola I”, biti promovisano kapitalno djelo - monografija “Dukljanski knez - Sveti Vladimir” koju prati izložba “Kult Svetog Vladimira Dukljanskog”
0 komentar(a)
Simfoničari Gitar fest, Foto: Guitar fest
Simfoničari Gitar fest, Foto: Guitar fest
Ažurirano: 04.10.2016. 08:50h

Jedanaesto izdanje Gitar festa u Nikšiću otvoriće večeras koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskim vođstvom Grigorija Kraska, koji će biti održan u Nikšićkom pozorištu u 21 sat. Na koncertu, koji organizuju Muzički centar Crne Gore i JU Nikšićko pozorište u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, nastupiće gitarsita Mrko Topči iz Ukrajine, prošlogodišnji pobjednik Gitar fetsa.

Povodom decenije nezavisnosti i hiljadugodišnjice državnosti Crne Gore, večeras će u 19 sati, u nikšićkoj Galeriji “Nikola I”, biti promovisano kapitalno djelo - monografija “Dukljanski knez - Sveti Vladimir” koju prati izložba “Kult Svetog Vladimira Dukljanskog”. Organizatori događaja su Matica crnogorska i JU “Muzeji i galerije” Nikšić u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

U Monografiji je prvi put sakupljena i prezentovana difuzna građa o knezu Vladimiru, i na jednom mjestu opisan njegov kult od Bugarske do Slovenije. Osim istoriografije, u Monografiji su i likovni prikazi svetog Vladimira, književni i hagiografski prilozi, neki od njih prvi put dostupni široj i stručnoj javnosti. Autori monografije su naučnici iz Crne Gore, Makedonije, Albanije, Rusije i Srbije - akademici Sreten Perović (koji je i glavni urednik), Božidar Šekularac i Danilo Radojević, Ivan Jovović, pokojni Radoslav Rotković i Rajko Vujičić, Vladimir Nikolajevič - profesor na ruskom Univerzitetu “Lomonosov”, Andrea Lukani iz Albanije, Dragoljub Dragojlović iz Srbije, profesor Hristo Melovski i Saša Cvetkovski, član Makedonske akademije nauka i umjetnosti, a izdavači Fond “Sveti Petar Cetinjski” i Narodni muzej Crne Gore.

Bonus video: